Gündem Sol’un görsel serüveni

Sol’un görsel serüveni

09.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yılmaz Aysan’ın arşivinden hazırlanan “Afişe Çıkmak: 1963-80 Solun Görsel Serüveni“ sergisi Tophane’deki Tütün Deposu’nda açıldı...

Sol’un görsel serüveni

Tophane’deki Tütün Deposu’na girenler küçük bir zaman yolculuğu yaşayacak. İçeride bir zaman makinesi yok ama, ‘70’lere gitmek işten değil. Çünkü Yılmaz Aysan’ın yıllarca sakladığı afişler, kitaplar, plaklar ve dergilerden oluşan “Afişe Çıkmak: 1963-80 Solun Görsel Serüveni “sergisini gezmek, bir zaman makinesine binip o günleri iyisiyle kötüsüyle anmak demek aslında...
Sergiyle aynı adı taşıyan kitabı, İletişim Yayınları, 30. yıl kutlamaları kapsamında okurla buluşturdu. İletişim Yayınları’nın kurucularından Murat Belge, Tütün Deposu’nda önceki gece sergi için düzenlenen törenin açılış konuşmasını yaptı. Belge, “Sergilenen afişlerin hepsi sevgiyle yadedilen bir geçmişi hatırlatmıyor maalesef, fakat sahici ve dopdolu bir tarihe işaret ediyorlar. Böylesi zor tarihler insanların yaşam serüvenlerini besliyor, insanlara dolu dolu yaşadıkları duygusunu verebiliyor” dedi.
Sergilenen tüm arşivin aslında yok edilmiş bir hafızayı canlandırdığını belirten Yılmaz Aysan ise “Gençler sadece afiş, duvar yazıları, kartpostal gibi malzemelerle değil, tiyatro, sinema, müzik ile de kendilerini ifade etme zeminleri yarattı. Fikri olup da mücadeleye katılmış her bir birey bir anlamda afişe çıkmış sayılır” dedi. İletişim Yayınları’nın sahibi ve kurucularından biri olan Osman Kavala da “Sergi, bir bellek aktarıyor. Tütün Deposu’nu biraz da toplumun belleğini güçlendiren bir mekan olarak düşündük” dedi.

Yazı kutsaldır
Sergiyi gezerken bir zaman tünelinin içinde hissettiğini de söyleyen Muhsin Kızılkaya, “30 yaşında bir sol var burada. Bu afişleri asarak, sosyalizmin geleceğine inanan bir kuşak vardı. Yazıya inanmak güzeldir; yazı kutsaldır çünkü” diye konuştu.