Gündem Soma’daki madenin üretim kotası yokmuş

Soma’daki madenin üretim kotası yokmuş

27.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma davasında vardiya amiri, madende üretim artışı kotasının olmadığını, bunu mahkeme aşamasında öğrendiğini öne sürdü

Soma’daki madenin üretim kotası yokmuş

Soma’daki maden faciasına ilişkin 8’i tutuklu 46 sanığın yargılandığı davada, tutuksuz sanıkların çapraz sorgusu sürüyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 17’nci oturumunda, tutuksuz sanıklardan vardiya amiri Halil Sarı, üretim artışından kaynaklı prim almadığını, üretim kotası konmadığını, üretim artışı için baskı yapmadığını, resmi tatillerde çoğunlukla üretimin yapılmadığını, yıllık 1,5 milyon tonluk üretim hedefinden mahkeme aşamasında haberdar olduğunu savundu.

Haberin Devamı

Vardiya mühendisi Ömer Değirmenci, avukatı olmadığını ve talep de etmediğini dile getirdi. Kazanın metan gazından meydana geldiğini düşünmediğini aktaran Değirmenci, üretim zorlaması bulunmadığını ileri sürdü.


‘Duygusal sözler’

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Havalandırma Mühendisi Fuat Ünal Aydın’ın sorgusuyla başladı. Ocakta havanın 10 kilometrelik bir alanda döndüğünü ve ocağın 24 saat çalıştığını söyleyen Aydın, kazadan sonra sarf ettiği “Riskleri bilseydim inmezdim” sözlerinin hatırlatılması üzerine ise, “O zaman duygusallıktan demiştim. Çünkü 5 - 10 dakika daha içeride kalsaydım ölecektim” yanıtını verdi. Aydın, acil durum sorumlularından biri olduğunu, bu sırada kendisine gösterilen “acil durum eylem planı” üzerindeki imzanın da kendisine ait olduğunu kabul etti. Vardiya Amiri Harun Yılmaz’ın sorgusuna geçildiği sırada sanık avukatlardan Can Gürkan’ın avukatı Kadir Çekin’in soruları üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, davayı uzatmaya yönelik mükerrer ve dosyaya katkısı olmayan sorular sorduğu gerekçesiyle uyardı. Daha birçok mağdur işçi ve yakınlarının dinleneceğini hatırlatan Mahkeme Başkanı Ballı, “Bir yere gelmek istiyorsunuz ama uzatıyorsunuz. Lütfen direk konuya girin ve sorun” dedi. Ballı, yarın faciadan kurtulan 13 madenciyi tanık olarak dinleyecek.

Haberin Devamı

CHP’li vekil ağladı
Duruşmayı CHP milletvekilleri Tur Yıldız Biçer, Hayati Tekin, Ali Haydar Hakverdi, Utku Çakırözer ile HDP milletvekili Filiz Kerestecioğlu da izledi.
Duruşmaya ilk kez katılan CHP Samsun Milletvekili Tekin, basın açıklaması sırasında gözlaşlarına hakim olamadı. Tekin, “Madenci şehitlerinin anneleri, babaları, eşleri ve çocukları ile görüşünce olayın daha vahim olduğunu, ne ekonomik ne şirket ne de devlet olarak sahip çıkılmadığını gördüm. Bir Müslüman Türk milleti olarak bundan utanç duydum” dedi.