İTÜ Öğretim Üyesi Övgün Ahmet Ercan, “16 Kasım 2015 Pazartesi 17.45’de Kuzey Anadolu Kırığı üzerinde sağ atımlı bir deprem oluşmuştur. Depremin büyüklüğü 4,2, depremin odak derinliği 7,2 kilometre, granit katmanı içindedir. Tıpkı gelecek depremde beklenen derinlik” dedi.
Depremin meydana geldiği konumu da açıklayan Ercan, “Depremin olduğu konum ise, KB-GD doğrultulu Adalar kolu ile Doğu-Batı doğrultulu İstanbul kolunun kesim yeri olan köşede oluştu. Depremin sığ olması, Eminönü ile Adalar'da güçlü duyulmasına neden oldu” diye konuştu.
İstanbul için beklenen depreme ilişkin açıklama yapan Ercan, “İstanbul kolunda beklenen ana deprem Küçükçekmece-Sivriada arasında 7 ile 10 kilometre derinde granit katmanı içinde, 6,3 ile 6,7 büyüklüğünde olacaktır” şeklinde konuştu.
“GECİKEN KENTSEL DÖNÜŞÜM İVEDİLİKLE BİTİRİLMELİDİR, YOKSA ÇOK ÜZÜLECEĞİZ”
Depremin öncü olmadığına dikkat çeken Ercan, “Bu depremin öncü deprem olması beni şaşırtır. O nedenle arkasından büyük bir deprem beklemiyorum. Marmara kolunun kırılabilmesi için 6 milyar giga tonluk bir güç toplanmış olması gerekir. Oysa Marmara, 1999 depreminden sonra aşırı boşaldığından yakın sürede büyük bir deprem beklemiyorum. Ne var ki, ana deprem oluncaya dek Marmara’da bu ile bundan büyük gerginlik depremleri olacaktır. İkircikli olduğum konu; önce Tekirdağ kolu mu yoksa İstanbul kolunun mu kırılacağı. Geciken kentsel dönüşüm ivedilikle bitirilmelidir. Yoksa çok üzüleceğiz” dedi.
TSK'dan büyük operasyonTerörle Mücadele Harekatı kapsamında, 14 Kasım'da gece boyunca; Havadan İhbar Kontrol (HİK) uçağı, Havadan Yakıt İkmali ve İnsansız
Hava Araçları (İHA)'nın desteklediği, F-4E 2020 ve F-16'lar ile yapılan sınır ötesi hava operasyonlarında, Irak'ın kuzeyindeki Kandil bölgesinde terör örgütüne ait tespit edilen sığınak ve barınaklardan oluşan 44 hedef akıllı mühimmat kullanılarak etkisiz hale getirildi. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre temmuz ayı sonu itibariyle başlatılmış olan hava operasyonlarıyla çok büyük bir yıkıma uğradığı belirtilen Kandil bölgesinde yeniden yapılanma gayretleri çerçevesinde bazı tesislerin, barınak ve depoların tamir edilmeye, canlandırılmaya çalışıldığı öğrenildi.
Bu kapsamda 14 Kasım günü gece yapılan hava taarruzlarıyla hedeflerin tam isabetle vurulduğu bildirildi.
ŞIRNAK'TA 10 PKK'LI TESLİM OLDU
Öte yandan Genelkurmay Başkanlığından, Şırnak'ın Silopi ilçesinde, bölücü terör örgütünden kaçan 10 teröristin, güvenlik güçlerine teslim olduğu belirtildi.
Genelkurmay Başkanlığının internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, bölücü terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 10 terörist, dün Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçlerine teslim oldu.