Gündem Son dakika... 'İstanbul Boğazı donacak' iddiasına Prof. Dr. Orhan Şen'den açıklama

Son dakika... 'İstanbul Boğazı donacak' iddiasına Prof. Dr. Orhan Şen'den açıklama

26.02.2021 - 16:41 | Son Güncellenme:

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, 2022, 2023 veya 2024'te mini bir soğumaya girileceğini iddia etti. Dondurucu soğuklar gelecek mi? 'Küresel soğumayla İstanbul Boğazı donacak' iddiası sonrası CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen önemli bilgiler verdi. İşte Orhan Şen son dakika açıklamaları...

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, küresel soğumanın yaklaştığını belirtip, '2022, 2023 veya 2024 olur. Bu dönemlerde biz, mini soğumaya gireceğiz. Sıcaklık mola verecek. Bu molada, İstanbul Boğazı'nın donduğunu göreceğiz. İstanbul Boğazı'ndan karşıdan karşıya yürüyerek geçilecektir. En son 1929 yılında geçildi. İki, üç yıla kadar tekrar bekliyorum' demişti.

Haberin Devamı

CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen, açıklamayı hayretle ve endişeyle izlediğini belirterek tamamen yanlış bilgiler olduğunu söyledi. İşte Prof. Dr. Orhan Şen'in açıklamaları...

'KİMSE BUNU İNKAR ETMEDİ'

Açıklamayı hayretle izledim. Hakikaten endişeyle de izledim. Tamamen yanlış bilgiler. Ben kişilere karşı cevap pek vermem. Ben doğruları anlatırım. Bakın... Bu mini buzul çağı nedir, nereden çıkıyor? Dünyanın güneş etrafında ve kendi etrafında hareketleri var. Çok basit ilkokuldan beri öğrendik bunları. Birisi Güneş etrafında döner Dünya elistik bir yörüngedir, eğimi vardır. Bütün öğrenciler bunu bilir. Bir de yalpalama hareketi vardır. Etrafında dönerken yalpalar, topaç hareketi vardır. Milankovic isimli bilim adamı bu teoriyi ortaya koyarak her bilim içerisinde kabul edilmiştir. Kimse bunu inkar etmedi ve tezini reddetmedi.

Haberin Devamı

Son dakika... İstanbul Boğazı donacak iddiasına Prof. Dr. Orhan Şenden açıklama

'40 BİN YILLIK PERİYOT'

Halkın anlayacağı dilde anlatayım biraz daha. Güneşin dünyaya olan uzaklığı, pozisyonu, yakınlığı, eğikliği... Bununla ilgili bir şey. Eğer dünyanın eğimi 23.5 derece diyoruz ya şimdi bu esasında öyle değil. 24.5 dereceyle 22 derece arasında değişiyor bu eğim. Ama ne kadar zamanda değişiyor. 40 bin yılda bir değişiyor. 40 bin yıllık bir periyotta değişiyor.

Dünyanın güneş etrafındaki hareketi eliplik değil bu okulda öğrendiğimiz gibi. Bu ne oluyor? Dairesellikten eliplikliğe eliplikten daireselliğe geçen bir dönem. Bu da ne kadar 100 bin yıllık. Yalpalama hareketi de 20 bin yıllık bir yalpalama hareketi. Hep bunlarda güneşten gelen enerji miktarı değişiyor. Mevsimler oluşuyor.

'KOLAY KOLAY DEĞİŞMEYECEK'

Buna baktığımız zaman en son biz buzul çağını günümüzden 11 bin yıl önce tamamladık. Şimdi biz ılıman çağındayız. Ilıman çağda gidiyoruz. Şimdi bundan sonra buzul çağı tabi ki olacak. Yani periyodik olarak o. Ama bundan yaklaşık 3 milyon sene 2 milyon sene önce artık dünyanın atmosferin iklimi oturdu. Hele hele 250 bin sene öncesinden itibaren bir oturmuş iklim görüyoruz sıcaklık açısından, yağış açısından. Onun için bu kolay kolay değişmeyecek. Ne zaman değişecek? İnsan yapısı olarak değiştiriyoruz görüdüğünüz gibi.

Haberin Devamı

'20 BİN SENE SONRA...'

Dünya güneş etrafındaki yörüngesinde eliptik pozisyona geçtiği zaman ortalama sıcaklığı 0,02 derece etkiliyor. Yani çok az etkiliyor. Mevsimleri oluşturan bu eğim ise 23 dereceden 21-22 dereceye geldiği zaman 0,003 derece etkiliyor. Yani büyük derecenin çok altında. Güneşte de 0,12 derece etkiliyor. Küresel ısınmaya bakalım... Küresel ısınmada ne kadar etki olmuş? 0,18 derece. Bu soğumayla küresel ısınmayı topladığınız takdirde 0'dan daha fazla oluyor. Yani bir buzul çağı artık dünyada yok. 20 bin sene sonra olma olasılığı var. O da nasıl olur? Küresel ısınmayı durdurursak...

ÇÖL TOZLARINDA KORONAVİRÜS TEHLİKESİ VAR MI?

Toz her zaman Türkiye'de oluşuyor. Güneydoğu Anadolu'da yoğun Arabistan'dan gelen tozlar var. Virüsle gelmez. Artık öğrendik biz de tıpçı arkadaşlarımızdan. Su üzerinde yapışıyor, toz üzerinde yapışmıyor. Sadece kararlı bir atmosferse orası yani bir odada oturuyorsunuz kalabalık bir ortam var ve orada da bir virüslü de var eğer orada pencere açmazsanız bulaşma ihtimali çok daha fazla oluyor. Ama tozla hiç ilgisi yoktur virüsün. Ama ciğerleri tabiki etkisi var.