Gündem Son dakika haberi... Yangın kabusu 8. gününde! Topyekûn mücadele sürüyor

Son dakika haberi... Yangın kabusu 8. gününde! Topyekûn mücadele sürüyor

04.08.2021 - 06:10 | Son Güncellenme:

Son dakika haberine göre, Türkiye'nin ciğerlerini yakan orman yangınları 8. gününde... Antalya ve Muğla'da devam eden yangınların ardından bazı mahalleler tahliye edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’da bulunan Kriz Merkezi’nde yangınlar hakkında bilgi aldı. Çıkan orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Azerbaycan'dan gelen ekip Afyonkarahisar'a ulaştı. Bakan Pakdemirli 152 yangının kontrol altına alındığını duyurdu. Bakan Çavuşoğlu Ukrayna'dan 4 helikopterin daha geleceğini açıkladı. Bakan Kurum, yangından etkilenen bölgelerde, en geç gelecek yaz aylarına kadar toplam 1037 konutu hızlı bir şekilde inşa edeceklerini bildirdi. İşte son dakika haberinin ayrıntıları...

Son dakika haberi... Yangın kabusu 8. gününde Topyekûn mücadele sürüyor

Türkiye yangınlarla boğuşuyor. Bakanlar yangınlarla ilgili yeni gelişmeleri aktardı. Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, "38 ilde bu tarihler arasında 163 yangın çıktı. 152 tanesi söndürüldü" açıklamasında bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Burada hiç kimse siyasi ve ideolojik bir ayrılık ortaya koymadan, kırmızı-beyaz Türkiye formasıyla, ay-yıldızla mücadelesini devam ettiriyor." açıklamasında bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Antalya'da 6 bin 524 personel, 8 uçak, 2 İHA, 30 helikopter, 456 arazöz, 426 iş makinesi ve 172 itfaiye aracı ile toplam 1841 araç müdahale ediyor" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum Antalya'daki yangınlara ilişkin, '48 mahallemiz doğrudan etkilenmiş durumda, tamamen boşalttığımız mahalle sayımız 31 ve kısmen zarar gören mahallelerimiz de 17 oldu.' dedi.

Haberin Devamı

İşte yangınlarla ilgili son dakika gelişmeleri:

09.03: Muğla’daki yangın söndürme faaliyetlerine destek olmak ve ihtiyaç halinde bölgedeki vatandaşlarımızı denizden tahliye etmek maksadıyla, Ören ve Milas bölgelerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza ait bir Karakol Botu ve bir Çıkarma Gemisi sevk edilmiştir.

01.27: Aydın'ın Karacasu ilçesinde dün akşam çıkan orman yangınına müdahale sürerken, evinde mahsur kalan bir kişi ekiplerin çalışmasıyla kurtarıldı.

00.57: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Isparta Valiliğinin talebi üzerine yangına müdahale için Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı personelini görevlendirdiğini duyurdu.

00.24: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Denizli'de çıkan yangına müdahale etmek için 11'inci Komando Tugay Komutanlığının iş makineleri ve personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

Haberin Devamı

23.58: Tavas ilçesi Pınarlık Mahallesindeki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle birlikte büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğüne ait 35 arazöz, 250 orman işçisi, 10 iş makinesi ile karadan müdahale edildi. Kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanda meydana gelen yangına 2 helikopter de havadan destek verdi. Mahalle sakinleriyle birlikte kent merkezi ve çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş söndürme çalışmalarına katıldı. Bölgeye akın eden vatandaşlar, kazma ve küreklerle alevlerin yayılmaması için çabaladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise yangın bölgesine su başta olmak üzere temel gıda malzemesi gönderdi. Özel şirketlere ait beton mikserleri de yangına su taşıdı. Yangın yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından kısmen kontrol altına alınırken, alevlerin kent merkezine yakın bir noktadaki Zeytinyayla Mevkiine doğru ilerleyişinin de önüne geçildi. Ekiplerin bölgedeki söndürme çalışmaları devam ediyor.

23:38: Aydın'ın Karacasu ilçesindeki orman yangınına müdahale sürerken Bozdoğan ilçesindeki yangın kontrol altına alındı. Vali Aksoy, 150 hektarlık alanın zarar gördüğü değerlendirilen Karacasu ilçesindeki orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarını yerinde inceledi.

Haberin Devamı

23.18: Sağlık Bakanı Koca sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Marmaris’te, iki dağ arasındaki dik arazide devam eden yangında, söndürme ekiplerinin yaralanma ve dumandan etkilenmesi ihtimaline karşı, UMKE timleri acil müdahale eylem planlarını gözden geçiriyor. 3 Ağustos, Saat: 12.10" notunu düştü.

Son dakika haberi... Yangın kabusu 8. gününde Topyekûn mücadele sürüyor

22.06: Bakan Çavuşoğlu:  Yangınların kontrol altına alınması noktasında havadan ve karadan çalışmaların devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Antalya'da bugüne kadar 19 noktada yangın başladı, 14 noktada kontrol altına alındı." bilgisini verdi. Gece boyunca karadan, sabah saatlerinden itibaren de havadan yoğun müdahale gerçekleştirildiğini belirten Çavuşoğlu, "Tüm imkanlarımızla, seferberlik halinde, iş birliği ve uyum içinde yangınlarla mücadelemizi sürdürüyoruz." ifadesini kullandı. Taşağıl-Demirciler bölgesinin bugün ekipleri çok zorladığını dile getiren Çavuşoğlu, "Taşağıl bölgesinde aşağıda biraz daha kontrol altına alındı. Demirciler bölgesinde devam ediyor. Arkadaşlarımız, Manavgat'ta kritik bölgelere sıçramasını bugün engelledi. Karadan çalışmalar devam ediyor. Sabah erkenden havadan da çalışmalar devam edecek." diye konuştu. Antalya'daki yangınlarda görev alan ekipler hakkında bilgi veren Çavuşoğlu, "Antalya'da 6 bin 524 personel, 8 uçak, 2 İHA, 30 helikopter, 456 arazöz, 426 iş makinesi ve 172 itfaiye aracı ile toplam 1841 araç müdahale ediyor. Yarın Ukrayna'dan 4 tane daha helikopter gelecek." dedi.

Haberin Devamı

Son dakika haberi... Yangın kabusu 8. gününde Topyekûn mücadele sürüyor

Bakan Kurum: Yangında hayatını kaybeden canlarımız için Allah'tan rahmet diliyorum. 28 Temmuz'da başlayan yangının ilk saatleri ile devletimiz tüm kurumları ile bölgedeydi. Her afette olduğu gibi Cumhurbaşkanımızın talimatı ile ilgili bakan arkadaşlarımız ile olay yerine intikal ettik. Antalya'da 48 mahallemiz doğrudan etkilenmiş durumda, tamamen boşalttığımız mahalle sayımız 31 ve kısmen zarar gören mahallelerimiz de 17 oldu. Ailelerimize bir yandan psikososyal destek de veriyoruz. Vatandaşlarımız için 62 konteyner kurduk. Antalya'ya toplam 47,5 milyon lira ödenek gönderildi, zarar tespitleri çerçevesinde de 912 ailemize 12 milyon 200 bin lira yardım yapıldı. Zarar gören hayvanlarımıza ilişkin 70 veteriner hekimimiz, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Sit alanını, çevre koruma bölgesi ve orman alanını imara açmadığımız gibi bu yangından sonra da ne Antalya'da ne Muğla'da ne Marmaris'te ne de Bodrum'da imara açmayacağız. Bakan Kurum, yangından etkilenen bölgelerde, en geç gelecek yaz aylarına kadar toplam 1037 konutu hızlı bir şekilde inşa edeceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Adil Karaismailoğlu: Sıcaklığın 45 derecelere kadar yükselmesi, nemin yok denecek kadar az olması işimizi zorlaştırıyor. Arazide insan üstü bir mücadele var. Öncelikli amacımız yangını söndürmek. Yangının yerleşim yerleriyle ve diğer ormanlarla bağını koparmak için de yeni yollar açıyoruz

21.54: Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki orman yangınının yayılması üzerine 3 mahalle tahliye edildi. Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahalleleri tedbir amaçlı boşaltıldı. Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

21.16: Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, "Muğla'da yangın devam ediyor. Marmaris'te belli bir noktada parlama var. Parlamalar kontrol altına alınmaya çalışılıyor. (28 Temmuz-3 Ağustos) 38 ilde bu tarihler arasında 163 yangın çıktı. 152 tanesi söndürüldü. Hava sıcaklığında bugün Marmaris'te 45.5 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Önceki rekor 7 Temmuz 1988'de 45.2 olarak ölçülmüştü. Rüzgar alevlerin yönünü değiştiriyor. Yangınlarda 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 tanker, 155 iş makinesi, yaklaşık 5 bin 200 personel mücadele ediyor. İlk yağmurlarla beraber fidanlarımızı dikiyor olacağız." açıklamasında bulundu. 

Son dakika haberi... Yangın kabusu 8. gününde Topyekûn mücadele sürüyor

Bakan Soylu, "Kurumlarımız büyük bir mücadele ortaya koyuyor. Yarım saat bir saat önce söndürüldüğünü gördüğümüz yangın yarım saat sonra söndürdüğünüzden çok daha şiddetli bir şekilde alevleniyor. Hava sıcak, kuru, nem az dezavantajımız var ve rüzgarın varlığı da bizi ciddi derecede etkilediğini söylemek isterim. Provokatif davranışlar var. Onlara da hep beraber göğüs gereceğiz. Yangın yerleşim yerlerine inmeye başladığı andan itibaren TOMA devreye girdi. Muğla'da 28 kırsal mahallede toplam 3 bin 219 haneden 16 bin 603 kişiyi tahliye ettik." dedi.