Gündem Son dakika... Millet ve Cumhur İttifakı sonuçlara ne diyor? Dicle Canova son kulis bilgilerini paylaştı

Son dakika... Millet ve Cumhur İttifakı sonuçlara ne diyor? Dicle Canova son kulis bilgilerini paylaştı

15.05.2023 - 15:08 | Son Güncellenme:

Genel merkezlerde neler konuşuluyor? Millet ve Cumhur İttifakı sonuçlara ne diyor? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova, son kulis bilgilerini paylaştı.

Türkiye'nin, 5 yıl boyunca görev yapacak Cumhurbaşkanı ile yeni parlamento üyelerinin belirleneceği seçim için ülke genelinde 973 ilçe, 1094 ilçe seçim kurulunda 191 binden fazla sandık kuruldu.

Haberin Devamı

Seçimlerde Cumhurbaşkanlığı için oy kullanılırken, aynı zamanda 28. Dönem TBMM'yi belirlemek için de oylar atıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre Recep Tayyip Erdoğan yüzde 49.5 oy alırken Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 44.89 oy aldı.

* Peki Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı sonuçlara ne diyor? Genel merkezlerde neler konuşuluyor? İYİ Parti bundan sonra ne yapar? CNN Türk Ankara Temsilcisi Dicle Canova son kulis bilgileri paylaştı. Canova'nın açıklamaları şöyle:

"Şu an kapsamlı bir değerlendirme henüz yapılmadı, belki bugün öğleden sonra olabilir. CHP lideri kurmayları ile değerlendirmede bulunacak resmi olarak MYK toplanmadı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde kesin sonuç bekleniyor. CHP’de genel eğilim ikinci tura kaldığı yönünde. Kılıçdaroğlu bir karar verebilir mi? Şu an için bu yönde bir beklenti yok, YSK’nın yapacağı açıklama bekleniyor. Genel olarak moraller bozuk. Milletvekili genel seçimi için böyle bir sonuç beklemediklerini ifade ediyorlar.

Haberin Devamı

Kaynaklar sahadan aldığımız veriler böyle değildi, sürpriz oldu ifadesini kullanıyorlar. PKK Kandil söyleminin etkili olduğu görüşü hakim. Bazı kurmaylar öz eleştiri yapıyor. Kandil söylemine karşı 'İletişimi eksik yaptık' söylemini yapıyor. Sahada yapılan sohbetlerde hükümetten şikayetlerin gittiği ama her seferinde ama ile konunun sonuçlandığı, PKK-Kandil söyleminin vatandaş tarafından dile getirildiği CHP tarafından farkında bir durummuş. CHP’yi sıkıntılı bir dönemin beklediği konusunda herkes hemfikir.

İYİ Parti ayağı da önemli. İYİ Parti’den Müsavat Dervişoğlu ile konuşma imkanım oldu. İzmir’de milletvekili adayıydı, seçilmiş gözüküyor. 'Nasıl değerlendiriyorsunuz?' bu tabloyu diye sordum. 'Millet bir karar verdi, bunu herkesin doğru okuması lazım' dedi. Cumhur ittifakı açısından değişim talebi yüzde 50’den fazla, sistemle ilgili yol gösterici uyarılar var. Cumhurbaşkanının bunu doğru okuması gerekir. Parlamentoda Cumhur İttifakı çoğunluğu elde etti, bu kazanımı elde ederken verilen mesajlar iyi anlaşılmalı' dedi.

'Vatandaş Erdoğan’a oy vermek için haklı gerekçeler buldu' dedi. Bundan sonra İYİ Parti nasıl devam eder? Millet İttifakı içerisinde yer almaya devam edecek mi? Bugün için bunları net olarak konuşmak çok erken. Müsavat Dervişoğlu 'O tabloya bakılır, tablo doğrultusunda yeni kararlar çizilir' dedi.

Haberin Devamı

İYİ PARTİ-MHP BİRLEŞMESİ GÖRÜR MÜYÜZ?

İYİ Parti ile MHP'de birleşme görür müyüz, bunu da sordum. 'Uzun vadeli bir çek' demekle yetindi. Kısa ve orta vadede böyle bir ihtimal yok gibi görünüyor. Partilerde öz eleştiriler, hesaplaşmalar var, göreceğiz. Benim izlenimlerim bu yönde.

AK PARTİ VE MHP SONUÇTAN NE ÇIKARDI?

Büyük bir rahatlama var. Meclis’te çoğunluğu sağlamak derin bir nefes aldırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın birinci tur kesinleşmese de yüzde 49.5-50 banında olması hem AK Parti hem MHP’de kaybetmiş olmamak olarak nitelendiriliyor.

AK Parti cephesinde salı gününe kadar yapılan itirazlara işaret ediliyor. Birinci tur sonucu hem bu itirazlarla yurt dışı oyların sayılmasıyla birlikte değişebilir Erdoğan yüzde 50’yi aşabilir beklentisi halen var. Henüz 'İkinci tura tam olarak kalındı' denmiyor. 

Haberin Devamı

AK Parti kaynağı diyor ki, 'Eğer ikinci tura kalırsa Türkiye’yi yormamak, daha vahim bir yenilgi almamak ve Meclis'te de çoğunluğu kalmadığı için Kılıçdaroğlu’nun kendi adına yapacağı en doğru şey çekilmek olur' ifadesini kullandı. CHP cephesinde böyle bir ihtimal görünmüyor.

Erdoğan’ın hiç kampanya yapmasa bile yüzde 55-56'yı görebileceği yönündeki beklenti yüksek. 1 Kasım - 7 Haziran seçimlerine benzetiliyor. Orada bir koalisyon çıkmıştı, aradan geçen süreçte yaşananlar sonrası seçmen istikrardan yana oyunu kullanmış, AK Parti’nin yeniden tek parti olarak iktidara gelmesini sağlamıştı. AK Parti’de ikinci turda Erdoğan’a daha fazla eğilim gösterir diye beklenti var 

Bu seçimin en net mesajının parlamenter sistem konusunun kapanması olduğu net ifade ediliyor. 'MHP’den parti kurmayları muhalefetin elindeki tek sığındığı söylem güçlendirilmiş parlamenter sistemdi, halk buna hayır dedi' yorumu var.

MHP’nin oy oranı 'sürpriz' olarak nitelendirilmişti. Anketlerde çok düşük gösteriliyordu, konuştuğum MHP’li kurmay 'Biz size böyle bir oy oranını söylüyorduk, inanmıyordunuz. Bu bir rastlandı değil. Bizi bitmiş gibi gösterenlere bu şekilde oy alarak Cumhur İttifakı'nın iki önemli bileşeninden biri olduğumuzu ispat ettik' dedi. MHP açısından bu sonuç Cumhur İttifakı içerisinde konumunu ispatlamak olarak da yorumlanabilir.

Haberin Devamı

‘KILIÇDAROĞLU’NUN SİYASİ HAYATI BİTTİ’

'Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa ne olur?' diye MHP’de nabız tuttum. Konuştuğum kurmay, 'Erdoğan elini kolunu sallaya sallaya ikinci turda kazanır. Hiç kampanya yapmasa bile yüzde 53 oy oranına ulaşır' değerlendirmesinde bulundu. Burada esas kaybedenin Kılıçdaçdaroğlu olduğunu söyledi. Yaptığım görüşmelerde Kılıçdaroğlu’nun 'Siyasi hayatı bitti' ifadeleri de çok net kullanılıyor. Hatta bir MHP kurmayı muhalefette ayrılma sürecinin başlayacağı yönünde tespitte bulundu. 'İYİ Parti’de kademeli dağılma süreci göreceğiz' ifadesini kullandı.

'Yeni ittifaklar doğabilir mi? İYİ Parti dağılacak diyorsunuz. Cumhur İttifakına dönebilir mi?' diye sorgulamalarda bulundum. MHP’li kurmay, 'İYİ Parti’ye ihtiyaç olduğu kanaatinde değilim' ifadesini kullandı. 'Meral Akşener evine döner ve kalanlar da bölünür. O kapsamda birileri başka taraflara kayabilir' şeklinde bir ifade kullandı.

MECLİS’İN YENİ ÜYELERİ NE ZAMAN GÖREVE BAŞLAYACAK?

Aşağı yukarı bir simülasyon var. YSK kesin sonuçları açıkladıktan 3 gün sonra saat 14.00’te Meclis Genel Kurulu toplanacak. 25 Mayıs-28 Mayıs arası tarihe tekabül etmesi bekleniyor. Yani gelecek hafta 25 ya da 27 Mayıs aralığında Meclis Genel Kurulu toplanacak, en yaşlı üye sıfatıyla birisi Meclis Başkanlığı’na vekalet edecek. Peki o üye kim olacak? Bugün baktım, şu an Devlet Bahçeli olarak görünüyor. Seçim öncesi 75 yaşındaki Hasan Cemal en yaşlı üye gibi duruyordu ama seçilemedi. Devlet Bahçeli’nin Meclis Başkanlığı yapması beklenti.

Onu Cengiz Çandar izliyor. Ay farkı ile Devlet Bahçeli Cengiz Çandar’dan büyük. Üçüncü sıradaki isim 73 yaşındaki AK Parti'li Şamil Ayrım."