Gündem Son dakika önerileri

Son dakika önerileri

07.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üniversiteye giriş sınavları, 10-11 ve 17-18 Haziran’da yapılacak LYS’ler ile sona erecek. Adayların ilk hafta yapılacak LYS-1 Matematik ve LYS-4 Sosyal Bilimler oturumları için 2 günü kaldı Sınavda, Matematik’te, türev, integral, limit, süreklilik, Tarih’te İnkılap Tarihi ve Çağdaş Dünya Tarihi, Coğrafya’da haritalar, felsefe grubunda da kavram bilgisi öne çıkıyor

Son dakika önerileri

Üniversiteye giriş sınavlarının ikinci basamağı olan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) için geri sayım başladı. Sınavlar, 10-11 ve 17-18 Haziran 2017 tarihlerinde beş oturumda yapılacak. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) hangi teste kaç adayın katılacağı bilgisini henüz paylaşmadı. Ancak, Yükseköğretime Geçiş Sınavı’nda (YGS) herhangi bir puan türünde 180 ve üzeri puan alan 1 milyon 506 bin 479 aday girmeye hak kazanmıştı.
Adayların 4 yıllık ve üzeri lisans programları tercih edebilmeleri için LYS’den 180 ve üzeri puan almaları gerekiyor. 180 barajını aşamayanlar sadece meslek yüksekokulu ön lisans ve YGS puanıyla öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.
LYS’de bu yıl pek çok yenilik var. Adaylar ilk kez kısa cevaplı açık sorularla karşılaşacak. Geometri artık matematik sınavının içinde yer alacak. Meslek lisesi öğrencilerinin sınavsız geçiş hakkı kalktı, ek puan geri geldi. Bazı programların puanı değişti, bazılarına baraj geldi. Bütün bu yenilikleri yarın detaylı bir şekilde işleyeceğiz. Ancak öncesinde LYS’ye saatler kala uzmanların adaylara önerileri var.
Formüllere dikkat
Uzmanlar, son günleri adayların dinlenerek geçirmelerinin daha doğru olduğu görüşünde. Ancak eğer ders çalıştığında, soru çözdüğünde aday kendini daha iyi hissedecekse son güne kadar ders çalışmasının bir sakıncası yok. Bu noktada, testlere göre soru çıkabilecek konuları, Nesibe Aydın Okulları ve Bahçeşehir Koleji bölüm başkanları şöyle özetliyor:
Matematik: LYS-1 Matematik testinde 3 tane kısa cevaplı soru yer alacak. Ancak bu soruların testin hangi bölümünde çıkacağı açıklanmadı. O nedenle adaylar bu konuda dikkatli olmalı. LYS-1’de önceki yıllarda ayrı ayrı uygulanan Matematik ve Geometri testleri bu yıldan itibaren tek kitapçıkta Matematik testi adı altında uygulanacak. 80 soru sorulacak, 135 dakika zaman verilecek. Bu durum adaylara sınav esnasında matematik sorularına geri dönebilme imkânı tanıyacak. LYS-1 Matematik’in zorluk-kolaylık derecesini özellikle 12. sınıf matematik konuları belirlemekte. Bu konulara türev, integral, limit, süreklilik konuları örnek olarak verilebilir. Formül gerektiren konuların özellikle trigonometri konusunda yer alan formüllerin hatırlanmasında da yarar var.
Geometri sorularının zorluk kolaylık derecesini, öncelikle, çizimi adaya yaptırtan sorular, katlama ve döndürmeli sorular, geometrik yer bulma soruları belirlemekte. Ayrıca adaylar, LYS-1’de sıklıkla yer verilen öncüllü sorular için de bazı konulara ait tanımları gözden geçirmeli. Soruların konulara göre dağılımının geçen yılla benzerlik göstermesi beklenmekte. Bu yıl yenilenen müfredat programında kesin bir dille “yer verilmez” denilen kazanımlardan soru çıkmayacak.
Kavramlar iyi öğrenilmeli
Felsefe: Sınav, bilgi ağırlıklı olduğu için kavramlar iyi öğrenilmeli. Psikoloji’de Duyum Algı, Öğrenme, Ruh Sağlığı ve Sosyal Davranış konularından, Sosyoloji’de Sosyolojiye Giriş, Toplumsal Yapı ve Kurumlar, Kültür konularından, Mantık’ta Klasik ve Sembolik Mantığın Temel Bilgileri konularından soru çıkması bekleniyor.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Genelde anlama, yorum, paragraf sorularından oluşan testte, 8 soru var. Geçen yıl, İslam mezhepleri ve Hindistan dinleriyle ilgili olmak üzere 2 soru bilgi gerektiriyordu. Adayların müfredattaki konulara hakim olması önemli.

Haritayla birlikte çalışın

Coğrafya: Coğrafya’da hemen her konudan soru gelebilir. Adayların konu çalıştıkları konuda, Dünya ya da Türkiye’deki dağılışıyla ilgili bilgileri atlamadan harita ile çalışması gerekiyor. Son yıllarda Boğazlar ve ulaşım hatlarıyla ilgili her yıl bir soru gelmesi, bu yıl da bu konudan soru gelme ihtimalini artırıyor.

Tarih, bilgi ve yorum ağırlıklı

Tarih: LYS-4’te yer alan Tarih testi için deneme egzersizleriyle tarihsel düşünce mantığını güncel tutmak önemli. Konu tekrarı yapmak isteyenlerin özellikle İnkılap Tarihi ile Çağdaş Dünya Tarihi’nde kavram haritaları üzerinden gitmeleri sağlıklı olacaktır. LYS denilince akıllara sadece bilgi ve kavram soruları gelmemeli. Son yıllarda yoruma dayalı soru sayısında belirgin bir artış olduğu unutulmamalı. Geçmiş yıllara bakarak Tarih sorularının ağırlıklı olarak “Soğuk Savaş Dönemi”, “Yumuşama Dönemi ve Sonrası”, “M. Kemal Dönemi Türk Dış Politikası” konularından geleceği tahmin ediliyor. Adayların belirtilen bu konu başlıklarındaki kavramları tekrar etmesi faydalı olacaktır.

Sınav takvimi

Sınavlar Tarih Saat Süre
LYS-4 (Sosyal Bilimler) 10 Haziran 10.00 135 dakika
LYS-1 (Matematik) 11 Haziran 10.00 135 dakika
LYS-2 (Fen Bilimleri) 17 Haziran 10.00 135 dakika
LYS-5 (Yabancı Dil) 17 Haziran 14.30 120 dakika
LYS-3 (Edebiyat-Coğrafya) 18 Haziran 10.00 120 dakika
Sonuçlar 11 Temmuz 2017’de açıklanacak.

LYS’lerdeki Testler

Son dakika önerileri


* Edebiyat-Coğrafya Sınavındaki Coğrafya-1 soruları, coğrafya dersi oğretim programında belirtilen 9. sınıf kazanımlarının tamamı ile 10., 11. ve 12. sınıflarda haftada 2 saat okutulan ortak coğrafya dersi kazanımlarıyla sınırlı olacaktır.

Sınavları kazanamamak dünyanın sonu mu?

Hafta sonu üniversite ikinci basamak sınavı LYS var.
Bir milyonu aşkın aday, daha iyi bir gelecek için yarışacak.
Peki, LYS, gelecek için her şey mi? Evet LYS çok önemli ama her şey de değil! Çünkü tekrarı var, çünkü girilecek çok yer var, çünkü diploma her şey değil!
Şu anda işsizler sıralamasının en tepesinde diplomalı işsizler olduğunu biliyor musunuz? Yani işsizlerin en başında, üniversiteye girmek için çok büyük bedeller ödeyenler var.
5,6 yıl önce, onlar için de LYS hayatlarının en önemli sınavıydı. Pek çoğu, istedikleri fakülteyi kazandıklarında ve hele hele mezun olduklarında, mutlulukların en büyüğünü yaşadılar ama şu an, çok önemli bir bölümü, keyifsiz hem de çok keyifsizler.
Çünkü yıllardır iş bulamıyorlar, atamaları gerçekleşmiyor ve kendilerini anlayan neredeyse hiç kimse yok. Ama buna rağmen yine de üniversite sevdasından vazgeçmemek gerekir.
Çünkü ileride işiniz de, paranız da, kariyeriniz de, kısacası her şeyiniz olabilir ama öğrencilik yıllarına döneminiz bir daha çok zor.
Bu yüzden, okuyacaksın da ne olacak diyenlere, kulaklarınızı sonsuza dek tıkayın. Üniversite diploması öyle bir şey ki olduğu zaman işe yaramaz gibi gözükse de olmadığında, tüm kapılar yüzünüze kapanır, sanki hayatta en önemli şey oymuş gibi her defasında karşınıza çıkar.
Kariyer basamaklarında engellerin en büyüğü hep o olur.
Diplomasız kalmaktansa, olması için her türlü çileyi çekmeye değer… YGS’yi olduğu gibi eminim ki LYS’yi de başarıyla tamamlayıp, hayalini kurduğunuz mesleğe kavuşacaksanız.
Dikkat edin üniversite ya da fakülte demiyorum, meslek diyorum ve o meslek nerede ve hangi üniversitedeyse gidip orada okuyun. Çünkü önemli olan diploma değil, sizsiniz ve siz, siz olduğunuz sürece, tüm hayallerinize kavuşabilirsiniz.
Yeter ki isteyin ve gerekeni yapın…
İyi üniversite yoktur, iyi öğrenci vardır. Bunu sakın unutmayın ve hayallerinizden asla vazgeçmeyin!..

Haberin Devamı