Gündem Var böyle savunmalar: Tefecilik yapıyorlar

Var böyle savunmalar: Tefecilik yapıyorlar

06.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun yakın çevrelerini ponzi sistemiyle 150 milyon lira dolandırdıkları iddia ediliyordu. Yurt dışına kaçan çift önceki gün Türkiye’ye döndü. Havalimanında gözaltına alınan çift tutuklandı.

Ferit Zengin - Sosyal medyada video paylaşımları yaptığı “Var Böyle Tipler” hesabıyla bilinen fenomen Kıvanç Talu ile reklamcılık sektöründe tanınan eşi Beril Talu’nun ponzi yöntemiyle başta yakın çevreleri olmak üzere birçok kişiden 150 milyon lira topladıkları iddia ediliyordu. Geçtiğimiz ekim ayında yurt dışına kaçtığı belirlenen çift hakkında yapılan şikayetler sonrasında savcılık ve polis harekete geçti. Talu çifti hakkında yakalama kararı çıkarıldı. Çiftin Gürcistan’a kaçtığı belirlendi. 

Haberin Devamı

GÜRCİSTAN’DAN DÖNDÜLER 

Haklarında kırmızı bültenle arama talebi hazırlığı yapılan Talu çifti önceki gün Gürcistan’dan bindikleri uçakla İstanbul’a geldi.

Çift pasaport kontrol noktasında, pasaport polisinin monitörüne “aranıyor” ikazı düşünce havalimanında gözaltına alındı. Havalimanı Emniyet Müdürlüğü’ndeki işlemlerinin ardından Gayrettepe’deki Asayiş Şube Dolandırıcılık Büro Amirliğine götürülen Talu çifti buradan da adliyeye sevk edildi. Sahtecilik Dolandırıcılık ve Bilişim Suçları Bürosu’na sevk edilen Talu çifti, savcılık ifadelerinin ardından “Tacir veya şirket yöneticisi olan ya da şirket adına hareket eden kişilerin ticari faaliyetleri sırasında kooperatif yöneticilerinin kooperatifin faaliyeti kapsamında dolandırıcılık” suçundan tutuklanmaları talebiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Çift, tutuklanarak cezaevine gönderildi. 

Haberin Devamı

‘PONZİ DEĞİL BORÇ’ SAVUNMASI

Çiftin emniyette verdikleri ifadede dolandırıcılık suçlamasını kabul etmedikleri, “Biz kimseyi dolandırmadık, borç aldık. Bize borç verdiler, şimdi tefecilik yapıyorlar” diyerek kendilerini savundukları öğrenildi. 

Damla GÜLER / milliyet.com.tr - Sosyal medya fenomeni Kıvanç Talu ve eşi Beril Talu’nun yaklaşık 150 milyonluk vurgun yapıp yurt dışına kaçtığı iddia edilmişti. Yüzlerce kişinin şikayetçi olduğu Talu çifti 6 ay sonra Türkiye’ye döndü.

Gürcistan’dan Türkiye’ye 4 gün önce gelen çift havalimanında gözaltına alındı. Yaklaşık 4 gün İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından sorgulanan şüpheliler Anadolu Adalet Sarayı’na sevk edildi. Şüpheliler savcılıktaki ifadelerinin ardından, “nitelikli dolandırıcılık” suçundan tutuklanmaları talebiyle nöbetçi İstanbul Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi.

TUTUKLANDILAR

Asayiş şube müdürlüğünde işlemleri tamamlanan Kıvanç ve Beril Talu çifti, Anadolu Adliyesi'ne getirildi. Talu çifti, savcılık ifadelerinin ardından "Nitelikli dolandırıcılık" suçundan tutuklanma talebiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Hakimlik 2 şüphelinin de tutuklanmasına karar verdi.

"ZORLA İSTİFA ETTİRİLDİ HAKSIZ BORÇ YÜKLENDİ"

Haberin Devamı

Kıvanç – Beril Talu çiftinin verdiği ifadenin detayları da ortaya çıktı. İlk olarak ifadesi alınan Kıvanç Talu, reklamcılık, sunuculuk ve oyunculuk yaptığını söyleyerek, “Reklam ve sosyal medya reklamları üzerinden gelirimi kazanıyorum” dedi. Kıvanç Talu’ya eşi Beril Talu’nun banka hesabındaki yüksek miktardaki para giriş çıkışları soruldu. Talu, eşinin 2023 Şubat ayında 10 yıldır çalıştığı şirketten zorla istifa ettirildiğini ve üzerine haksız bir borç yüklendiğini söyledi. Eşinin diğer insanların mağdur olmaması için borcu üstlendiğini söyleyen Talu, “Eşimin banka hesabına gelen bütün paralar, eşimin bu firma tarafından haksız şekilde işten çıkarılmasından dolayı eşimin ödemesi istenen, firma tarafından ödenmesi gereken başka şahıslara ait para ödemeleridir” dedi.

Var böyle savunmalar: Tefecilik yapıyorlar

"TEHDİT EDİLDİK"

Neden yurt dışına çıktığı sorulan Kıvanç Talu, “Eşimin borç aldığı insanlarla Pendik ilçesinde B.B’nin evinde yapılan toplantıda borcunu ödeyeceğini, maddi olarak zorda olduğunu ancak ödeme vadesi veremediğini söylediğini aynı evde bulunan borç para aldığı N.H isimli şahsın eşi V.H isimli şahsın eşimi bir hafta 10 gün içinde bu parayı vermezse çocuğumun okulunu bulabileceğini, Türkiye’nin her yerinde eşimi bulabileceğini söyleyerek tehdit ettiğini ertesi gün eşim bana anlattı” dedi.

Haberin Devamı

NEDEN YURT DIŞINA ÇIKTIKLARINI AÇIKLADILAR

Daha sonra borç aldıkları kişiler tarafından mesajla tehdit edilmeye devam ettiklerini anlatan Talu, “Bunun üzerine ben ve eşim çocuğumuzu güvenli bir yere götürmek için yurt dışına çıkma kararı aldık. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Kıvanç Talu’nun ardından ifade veren Beril Talu’da suçlamaları kabul etmediğini söyledi. Reklam işi yaptığını ve reklam çekimlerine başlamadan ön avans almak zorunda olduklarını söyledi. Şikayetçilerden H.G’den 40 bin lira aldığını kabul eden Beril Talu, “Bu para da ön avans bedeli olarak alındı. Ancak hangi firmaya hangi reklam işi için aldığımızı hatırlamıyorum” dedi.

Var böyle savunmalar: Tefecilik yapıyorlar

"8-10 MİLYON ARASI GERİ ÖDEMEDİĞİM PARA VAR"

Haberin Devamı

“Reklam ve prodüksiyon işleri ile alakalı yakın arkadaşlarımdan sürekli borç alırım” diyen Beril Talu, “Bana para veren insanlar yüzde 100 faizle paralarını benden geri almak koşuluyla paralarını bana verdiler. Paralarını iade etmediğim şahıslar vardır. Ancak sayılarını ve isimlerini hatırlamıyorum” dedi. Borç alıp geri ödemediği paranın miktarı sorulan Talu, “8 – 10 milyon arasında insanlardan alıp geri ödemediğim para bulunmaktadır” dedi.

"İŞLER İSTEDİĞİM GİBİ GİTMEDİ, BORÇLARIMI ÖDEYEMEDİM"

İstifa ettiği şirketin taşeron firmalara olan borcunu kendisinin üstlendiğini anlatan Beril Talu, “Hepsini ödeyemedim. Bu borçları ödeyebilmek için tanıdığım insanlardan borç aldım. Ancak işler istediğim gibi gitmedi. İşlerim iptal oldu. Bu nedenle borçlarımı ödeyemedim. Borç para aldığım ve ödeyemediğim insanlar beni tehdit etti. Borç ödemelerini döndüremediğimden dolayı bazı insanların parasını bu şekilde ödeyemedim” dedi. Eşinin reklam işlerinde içerik geliştirici olarak yer aldığını söyleyen Beril Talu, “Eşimin aldığım borçlarla ilgili vardır. Ancak detaylı bilmez” dedi.