Gündem Son şehitlerin izinde

Son şehitlerin izinde

03.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

İstiklal Savaşı’nın son çatışmalarının yaşandığı Bandırma’da Yunan askerlerinin kurşunuyla şehit düşen 73 Mehmetçik’ten, 15’nin naaşı tespit edildi

Son şehitlerin izinde

MERT İNAN İstanbul - İstiklal Savaşı’nın son şehitlerinin izini bulmak için Balıkesir’in Bandırma ilçesinde başlatılan çalışmalar devam ederken, Yunan askerlerinin kurşunuyla şehit düşen 73 Mehmetçik’ten, 15’nin naaşı tespit edildi. Bandırma’da kurulan Son Kurşun Platformu ile Tarihçi Ümit Doğan’ın öncülük ettiği çalışmalarda Türkiye’nin tek Harp Coğrafyacısı Dr. Selim Erdoğan görev alıyor. Şimdiye kadar yapılan saha araştırmalarında, 16 Eylül 1922 günü Bandırma, 17 Eylül’de Edincik muharebelerinde şehit düşen Mehmetçiklere ait kemikler bulundu. Saha çalışmalarının ekim ayından itibaren yeniden başlayacağı belirten Son Kurşun Platformu Başkanı Sedar Polat, Milliyet’e şunları söyledi:

Haberin Devamı

“İstiklal Savaşı 9 Eylül’de İzmir’de değil, 17 Eylül’de Bandırma’da bitmiştir. Bu son muharebeyi, atılan son kurşunu ve vatana eklenen son Mehmet’leri unutturmama için bir anıt ve saha çalışması yapılması için kolları sıvadık. Deliklibayır Muharebesi’nin bedeli burada vatana eklenen 73 Mehmet’tir. Çalışmalar sonucunda Dikmenbayırı tepesi ve Delikbayırı mevkiinde yatan Son Mehmetlerin 99 yıldır yattığı yerlerin çok önemli bulgularına ulaştık. Elde edilecek bulgular hem Bandırma hem de Türk Ulusal Kurtuluş Savaşı tarihi açısından çok önemli. Hocamız Ekim ayında çalışmalarını tamamlayıp resmi olarak da sonuçları paylaşacaktır. Dr. Selim Erdoğan ile Ümit Doğan hocamıza olmasa bu çalışmalar başlatılamazdı.”

Haberin Devamı

Son şehitlerin izinde

Ekim ayında bitki örtüsünün kalkmasıyla aynı bölgede jeoradar çalışmalarıyla şehitlerin izinin sürülmeye devam edileceğini sözlerine ekleyen Polat şöyle devam etti: “Yunan askerleriyle son çatışmalara Deli Halit Paşa komutasındaki Kocaeli Grubu girdi. Yunan askerleri 17 Eylül günü mağlup olarak Bandırma ve Erdek’ten gemilerle kaçtı. Bandırma bu açıdan hem Ulusal Kurtuluş Savaşı’nda son kurşun atılan ve son şehitlerin verildiği yer olma özelliğini duyurmak istiyoruz. Saha çalışmalarından sonra Şehitlerimizin hatırasını yaşatacak bir anıt yapılmasını istiyoruz.”

 

Yazarlar