Gündem Sonat’a babasından yarı uyumlu ilik nakli

Sonat’a babasından yarı uyumlu ilik nakli

17.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Antalya’da 4 yıl önce yüksek riskli Akut Lenfoblastik Lösemi (ALL) teşhisi konulan Sonat Emre Özcan (14) için uygun ilik bulunamadığından, babası Mehmet Onur Özcan’dan yarı uyumlu ilik nakli yapıldı.

Sonat’a  babasından  yarı uyumlu ilik nakli

Sonat, yüzde 50 uyumlu haplo nakille uyum sürecini beklemeye koyuldu. Doktorlar 20 gün içinde durumun belli olacağını söyledi. İlik vücuda uyum sağlamazsa Sonat için uygun ilik arayışı devam edecek.

Haberin Devamı

‘10’da 6 uyuyor’

Sonat’ın annesi Sinem Güney Kuru, “Babasının iliği Sonat’a 10’da 6 uyuyor. Sonat’ın vücudu iliği kabul etmezse ilik arayışımız devam edecek. Kampanyalar sürüyor. Herkesin duyarlı olmasını istiyorum ve Sonat için dualarını eksik etmesinler” dedi. İlik bağışı konusunda insanların daha bilinçli olması gerektiğini söyleyen anne Kuru şöyle devam etti: “Bazı insanlar ilik bağışını hâlâ yanlış biliyor. Sanıyorlar ki kemiği kırıp iliği içinden alıyorlar. Hayır. Öyle bir şey değil. Kemik iliği hücresi bu. İlik bağışı yaparken kan grubunun da hiçbir önemi yok. Doku uyumu önemli. İlik bağışçısı olacaklar ilk etapta 3 tüp kan veriyor. Eğer eşleşme olursa sizi çağırıyorlar. Başka bir şehirdeyseniz Sağlık Bakanlığı iş izinlerinizi, konaklamanızı, yol masrafınızı, yemenizi, içmenizi karşılıyor. 5 gün boyunca kişiye aşı yapılıyor. Bu aşının hiçbir zararı yok. Bu aşıdaki tek amaç iliğin kana karışması. Sonra bağışçı, iliğin ayrıştırılacağı makinaya geçiyor ve işlem yapılıyor. Kan vücuttan bile çıkmıyor. Kimse korkmasın.”