Gündem Sonuçlanan 200 davada darbecilere ceza yağdı

Sonuçlanan 200 davada darbecilere ceza yağdı

03.08.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin açılan 289 davadan bugüne kadar tamamlanan 200’ünde, bin 655’i ömür boyu olmak üzere 2 bin 453 sanık hapis cezasına mahkûm edildi...

Sonuçlanan 200 davada darbecilere ceza yağdı

15 Temmuz’un ardından cumhuriyet başsavcılıkları tarafından çok sayıda soruşturma başlatıldı. Soruşturmaların tamamlanmasıyla Türkiye genelinde açılan davalarda aralarında darbe girişimini yöneten askerlerin de bulunduğu sanıklar, hâkim karşısında hesap vermeye başladı. Darbe girişimiyle ilgili bugüne kadar açılan 289 davadan 200’ü tamamlandı.

Haberin Devamı

Generallere müebbet

Karara bağlanan davalarda 765 sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 31 sanık dörder kez, dört sanık ise üçer kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar arasında eski 50 general, 475 subay, 107 astsubay, 39 uzman çavuş, bir emniyet müdürü, iki polis, 10 sivil de yer aldı. Sanıklardan 890’ı için müebbet hapis cezası veren mahkemeler, 798 sanığı 1 yıl 2 ay ile 20 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı. Eski 10 general, 210 subay, 92 astsubay, 120 uzman çavuş, 11 polis de müebbet hapis cezasına mahkum oldu.

Mahkeme heyetleri, tamamlanan davalarda aralarında çok sayıda erin ve bazı rütbeli askerlerin de bulunduğu sanıkların beraatine hükmetti. Açılan davalardan 89’unda ise yargılamalar sürüyor. Bu davalardan 27’si Ankara’da, 12’si İstanbul’da
görülüyor.

Haberin Devamı

Beş şüpheli aktif görevde

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, FETÖ’nün “mahrem imamları” ile haberleştikleri belirlenen beşi aktif görevde olan 27 Deniz Kuvvetleri Komutanlığı personeli hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Başsavcılıktan yapılan açıklamada, örgütün “mahrem imamları” ile kontörlü telefonlarla ankesörlü telefonlardan periyodik ve ardışık arama sistemiyle haberleştikleri ve terör örgütüyle irtibatları tespit edilen üç albay, bir yarbay, sekiz binbaşı, 12 yüzbaşı, bir üsteğmen ve iki astsubay olmak üzere 27 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildiği belirtildi. Gözaltına alınan şüphelilerden beşinin aktif görevde olduğu, diğerleri hakkında da soruşturma nedeniyle idari işlem uygulandığı ifade edildi. Gözaltı işlemlerinin Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılıkla Mücadele Şubesi’nce Ankara ve yedi ilde sürdüğü kaydedildi.

Faciadan kurtulan 4 kişi tutuklandı

- Balıkesir’in Ayvalık ilçesi açıklarında FETÖ/PDY şüphelileri ve ailelerini Yunan adalarına götürürken batan tekneden sağ kurtulan 4 kişi, örgüte yardım ve yataklıktan tutuklandı. Tutuklananların sayısı 8’e çıkarken, 3’ü çocuk, 2’si kadın, 6 kişinin yaşamını yitirdiği olayda, kayıp 1 kişiyi arama çalışmaları ise sürüyor.

Haberin Devamı

- Güvenlik güçleri Edirne’nin Enez ilçesinden Yunanistan’a kaçmaya çalışan 9 FETÖ şüphelisini yakaladı. Mesleklerinden ihraç edilen öğretmen ve memurlar olduklarını belirlenen şüphelilerin yanlarındaki 6 çocuk ise yakınlarına teslim edildi.

- FETÖ/PDY’nin ‘sözde’ Altınova-Sarımsaklı mütevelli heyetine yönelik operasyonda 3 kişi gözaltına alındı.

Ayrılmak isteyen albaya tehdit

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Kara Havacılık Komutanlığı’ndaki eylemlere ilişkin 151 sanığın yargılandığı davada eski Albay M.D. tanık olarak ifade verdi. Darbe girişimi sırasında İstihbarat Okul Komutanlığı Ölçme Değerlendirme Şube Müdürlüğü’nde görevli olan M.D., uzun yıllar, “cemaat” olarak bildiği yapının içerisinde yer aldığını, 17-25 Aralık sürecinden sonra kendisinden sorumlu örgüt yöneticisine ayrılmak istediğini bildirdiğini ve bunun üzerine örgüt tarafından tehdit edildiğini anlattı. M.D., ayrılma kararından sonra iki kez tayin edildiğini öne sürdü. M.D., şöyle devam etti:

Haberin Devamı

“17-25 Aralık’tan sonra benimle görüşen kişiye ‘İnsanların yatak odalarına giren bir yapıyla işim olmaz’ dedim. Daha sonra sürgün sayılabilecek yerlere tayin oldum. Başbakanlıkta çalışan ve adının Gökhan olduğunu söyleyen biri beni sabit hattan arıyordu, ancak onunla görüşmeye gitmiyordum. 2015 Ocak gibi davanızın sanıklarından Kara Pilot Albay Gökhan Lütfü Reyhan, Genelkurmay’ın bahçesinde yanıma geldi. Biraz sohbet ettikten sonra ‘Abiyle görüşmeye gitmiyormuşsun, bir sorun mu var? Görüşmeleri aksatman senin için iyi olmayabilir’ dedi.”