Gündem SSK’da tedavinin bedeli ‘ÇİLE’

SSK’da tedavinin bedeli ‘ÇİLE’

09.02.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gripal enfeksiyon teşhisiyle dört gün boyunca tam üç SSK hastanesini dolaştık, saatlerce sırada bekledik, bol bol azar işittik. Sonuçta elimiz boş, eve döndük!

SSK’da tedavinin bedeli ‘ÇİLE’

Sürünmeden tedavi olmak mucize!
SSK’da tedavinin bedeli ‘ÇİLE’

Gripal enfeksiyon teşhisiyle dört gün boyunca tam üç SSK hastanesini dolaştık, saatlerce sırada bekledik, bol bol azar işittik. Sonuçta elimiz boş, eve döndük!

ŞÜKRAN ÖZÇAKMAK İstanbul

SSK eczanelerinde uzayan kuyruklarda vatandaşlar, "Bu ilaç yok" diye geri çevriliyor, defalarca doktorla eczane arasında gidip geliyor, günler sonra ilaç için sevk edildiği başka bir hastanede de derdine derman bulamıyor. Şikayetler üzerine Sunay Albayrak’a ait reçeteyle hastanelere gidip, yaşananları yerinde gözlemledik.

‘Alternatif bir ilaç yazdırın’
İlk durak SSK Vakıf Gureba Hastanesi’ydi. Muayene sıramız geldiğinde gripal enfeksiyon teşhisiyle doktor "Clarinase", "Mesulid", "Otrivine" isimli ilaçları yazdı. Eczanede kuyruğa girdik. 2 saat bekledikten sonra ilaç dağıtılan yerin önündeki numaratörde sıramızı aldık. Yarım saat sonra eczacı, "Mesulid var, diğerleri yok. Alternatif ilaç yazdırın" dedi. Doktora ulaştığımızda öğle tatili olmuştu. Saat 13.00’te gelmesi gereken doktor, 14.02’de teşrif etti.
Doktor, alternatif ilaç yazamayacağını söyleyince eczaneye geri döndük. Doktorla eczane arasında beş kez gidip geldikten sonra kavga başladı. Doktor, "İlaç yoksa git dışarıdan al" derken; eczacı, "Yarın belki ilaç gelir" dedi. Ama ertesi gün yine aynı yanıtı aldık. Üçüncü gün de değişen bir şey olmadı. Eczacı, reçeteyi başhekim yardımcısına onaylatıp başka bir hastaneye gitmemizi önerdi. Başhekim yardımcısının kapısında yarım saat bekledikten sonra sevkimiz yapıldı.

‘Çin ordusu musunuz yahu!’
SSK Okmeydanı Hastanesi’ne gittik. 2 - 3 saatlik bekleyiş ve yine ilaç yok. Demir kapının ardında ilaç mağdurları kuyruk oluşturmuş, kimileri kapıyı yumrukluyor. Bir saatlik bekleyişin ardından şef eczacının karşısına çıkan şanslılardan biriydik. Eczacı, "Çin ordusu musunuz kardeşim, bitmiyorsunuz? İlaç yok işte! Gidin bakanın ‘Alo şikâyet’ telefonunu arayın" dedi. Sıra bana gelince "Samatya SSK’ya git" dedi ve reçeteyi kaşeledi. Üçüncü durak Samatya SSK... Ancak gün bitti... Ertesi gün aynı çile ve cevap, "İlaç yok"... Dışarıya sevk istediğimizde de, aldığımız yanıt, "İlaç gelecek, bekleyin" oldu.

Yol masrafları ilaçtan fazla
Reçetedeki ilaçlardan Clarinase 4.5 milyon, Mesulid 8 milyon 650 bin, Otrivine 3 milyon 350 liraya eczanelerde satılıyor. Reçetenin tutarı 16.5 milyon. Sigortalının ödeyeceği ücret 3 milyon 300 bin (toplam bedelin yüzde 20’si). Yani çekilen sefalet 13 milyon 200 bin lira için. Üstüne üstlük reçeteye ödeyecek para, otobüs, dolmuşa harcanan bedelin yanında hiç kalıyor.
Öte yandan bütün bu çekilen sıkıntıların yanında SSK İstanbul Bölge Müdürü Hikmet Çevik, ısrarla kurumlarında ilaç sıkıntısı olmadığını belirtiyor. İlaç yoksa eczacının diğer hastaneleri arayarak bulması gerektiğini söyleyen Çelik, "Ancak kurumda olmayan bir ilaç için, hasta dışarıdaki eczaneye sevk edilir" diyor.

Mevzuat böyle!
Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sağlık İşleri Daire Başkanlığı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ertan Rıfat Telhan ise şöyle konuştu: "Kurumlarımızın hiçbirinde ilaç bulunamazsa reçetenin arkası ‘ilaçlar kurumdan temin edilememiştir, hariçten temini uygundur’ kaşesi ile onaylanır ve hasta ilacını özel bir eczaneden alır. Eczacı, ilaç yerine eşdeğer bir ilaç yazar. Ayrıca, o ilacın hangi hastanede olduğunu bilir ve hastasını yönlendirir."

Bu kadar aşağılanmayı hak etmiyoruz
Günlerce ilaç alamadıklarını söyleyen vatandaşlar, ‘Kimin parasını kimden esirgiyorlar’ diye isyan ediyor
• SABRİ HIRCA: Eşimin menopoz ilacını almak için Bomonti SSK Dispanseri’nden Okmeydanı SSK’ya, oradan Beyoğlu SSK Dispanseri’ne gittim. 35 yıl prim ödedim. Askerliğimi seve seve yaptım, vergimi kuruşu kuruşuna ödedim. Ben bu kadar aşağılanmayı hak etmedim.
• HAMİDE ÖZCAN: İlacımı almak için iki hafta boyunca hastaneye gidip geldim. Sık sık baygınlık geçiriyorum ve bu nedenle de reçetedeki ilaçları sürekli kullanmak durumundayım. ‘Bugün git, yarın gel’ diyorlar. Paramız olsa bu perişanlığı yaşar mıydık?
• TÜRKAN DAĞARSLAN: Bir ay önce kulağımdan ameliyat oldum. Tam 10 kez doktora gidip geldim. Bulunmayan her ilacın reçetesini doktor yeniden yazmak durumunda. Doktor bana, ben eczacıya bağırıyorum. Artık neredeyse insan olmaktan utanır olduk.
• MUSTAFA ALBAYRAK: Bizi oradan oraya savurup duruyorlar. Son bir haftadır ilaç almaya çalışıyorum ama hâlâ başaramadım. Ne doktor ne de eczacı bize bilgi veriyor. Özel eczanelerle anlaşmaları var, neden dışarıya sevk etmiyorlar? Kimin parasını kimden esirgiyor bunlar?




GÜNCEL
























Yazarlar