Gündem Şu telli turna uçmaz bir daha

Şu telli turna uçmaz bir daha

31.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ilk kuş atlasına göre 400 türden 313’ü ülkemizde ürüyor. 3 tür ise artık çoğalmıyor. O türlerden biri şarkılara konu olan telli turna

Şu telli turna uçmaz bir daha

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), “Türkiye Üreyen Kuş Atlası”nı yayımladı. Kuşbank (Türkiye Kuş Gözlem Veritabanı) ulusal yöneticisi Kerem Ali Boyla’nın koordinasyonunda, Avrupa Kuş Sayım Komitesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanlarının desteğiyle hazırlanan çalışmaya yüzlerce kuş gözlemcisi ile çeşitli sivil toplum kuruluşları da katkı verdi. 450 kuş gözlemcisinin 2000-2018 yılları arasında girdiği kayıtların kullanıldığı atlasta, 7 atlas çalışmasının verileri ve on binlerce gözlem kaydı bir araya getirildi. Türkiye’de yuvalayan 316 kuş türünün yayılış haritalarını içeren çalışma, ülkemizde bugüne kadar hazırlanmış ilk sistematik biyoçeşitlilik atlası niteliğinde.

Haberin Devamı

Çarpıcı sonuçlar

Atlastan bazı veriler şöyle:

“400 türün 313’ü ürüyor. 3 kuş türü, Türkiye’de üreyen kuş faunasına eklendi. Bu türler, Eskişehir’de yuvalayan aladoğan (Falco vespertinus), Hakkari’de yuvalayan sazak mukallidi (Iduna [Hippolais] rama) ve Şanlıurfa Birecik’te yuvalayan ak yanaklı arapbülbülü (Pycnonotus leucotos). Buna karşın 3 önemli tür ise artık üremiyor. Bu türler geçmişte Göksu Deltası’nda üreyen yaz ördeği (Marmaronetta angustirostris), Doğu Anadolu’daki 4 sulak alanda üreyen telli turna (Grus virgo) ve Doğu Anadolu’nun yüksek göllerinde yuvalayan kadife ördeği (Melanitta fusca). Atlasta sevindirici gelişme ise Türkiye için yabancı tür olarak, yeşil papağan (Psittacula krameri), İskender papağanı (Psittacula eupatria) ve çiğdecinin (Acridotheres tristris) üreyen kuş listesine dahil olması.