Gündem ‘Suç duyurusunda bulunun şifrenizi değiştirin’

‘Suç duyurusunda bulunun şifrenizi değiştirin’

04.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son günlerde artış gösteren dolandırıcılık yöntemlerine bir yenisi daha eklendi.

‘Suç duyurusunda bulunun şifrenizi değiştirin’

GÜLDEN ÇOKTAN - Vatandaşları kandırmak için her yolu deneyen dolandıcılar, bu kez İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin adını kullandı. “İBBMEZDAIBS” adlı kullanıcıdan vatandaşlara mesaj atıldı. Gönderen yerine ‘IBBMEZDAIBS’ yazılan kısa mesajda “e-Devlet Kapısı şifreniz ile giriş yapılmıştır. Sizlere ait değilse lütfen kontrol ediniz” ifadeleri yer aldı. Mesajın gerçekten kamu kurumundan geldiğini sanan çoğu kişi, linki tıkladı. Mesajın hemen ardından açıklama yapan İBB yetkilileri, bazı vatandaşlara Mezarlıklar Daire Başkanlığı’ndan gelmiş gibi görünen mesaj atıldığı ve vatandaşların hiçbir işlem yapmaması uyarısında yaptı.

Haberin Devamı

‘Şifrenizi değiştirin’

Gelen mesajdaki linke tıklayan vatandaşların Cumhuriyet Savcılığı’na şikâyette bulunması gerektiğini söyleyen Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dijital İletişim Araştırmacısı Doç. Dr. Ali Murat Kırık, şu bilgileri verdi:

“Bu tür mesajlarda, acil bir durum ya da güvenlik endişesi yaratılarak insanlar linki tıklamaya teşvik edilir. e-devlet sisteminize giriş yaptığı tezgâhıyla oltalama saldırısı amaçlanmaktadır. Birçok kullanıcıya atılması da saldırının büyük boyutlarda olduğunu gözler önüne sermektedir. Görüntüsü Türkiye’nin resmi e-devlet sitesine benzemektedir. Vatandaşlar bu linki tıkladıklarında, kullanıcı adı ve şifre bilgilerini girmeleri istenerek hesapları tehlikeye girebilmektedir. Bu bilgiler, adınız, soyadınız, doğum tarihiniz, TC kimlik numaranız, adresiniz, telefon numaranız ve e-posta adresiniz gibi bilgileri içerebilir. Dolandırıcılar bu bilgileri kullanarak, kimliğinizi ele geçirebilir ve sizin adınıza sahte işlemler yapabilirler. Linki tıklayanlar, e-devlet şifrelerini değiştirmeli, herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını tespit etmelidir.”