Gündem Bu saldırı kadınlara! ‘Şans eseri kurtulduk’

Bu saldırı kadınlara! ‘Şans eseri kurtulduk’

26.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadıköy metrosunda kadın yolcuyu bıçakla tehdit eden Emrah Yılmaz’ın 23 ayrı suç kaydı bulunan bir torbacı olduğu ortaya çıktı. Gözaltına alınan Yılmaz, sevk edildiği mahkemece tutuklandı...

Bu saldırı kadınlara ‘Şans eseri kurtulduk’

FERİT ZENGİN İstanbul - İstanbul Kadıköy Bostancı Metro İstasyonu’nda ekmek bıçağıyla üç kadına küfürler savurarak saldırı girişiminde bulunan zanlı Emrah Yılmaz (32) tutuklandı.

Haberin Devamı

Olay, önceki akşam saatlerinde Kadıköy-Tavşantepe metrosunda yaşandı. Kadıköy yönüne doğru ilerleyen metroda, Emrah Ylımaz, maskesi tam takılı olmayan A.K.’yı “maskeni tak” diyerek uyardı. Emrah Yılmaz’a cilt hastalığı olan kadının “Yüzümde yara var” dediği, ancak saldırganın aldığı cevap sonrası kadına hakaret etmeye başladığı, durum üzerine metroda bulunan Nilüfer Damgacı’nın saldırgana tepki gösterdiği belirlendi. Saldırgan, bu kez de 51 yaşındaki kadın ve kızı Senanur Damgacı’nın üzerine bıçakla yürüdü. Tepkiler üzerine trenden inen ardından tekrar trene binen Yılmaz’ın, elindeki bıçağı tartıştığı Damgacı’ya doğru sallayarak yanına çağırdığı ve küfürler eşliğinde “Suratını keserim senin” dediği ortaya çıktı. Saldırgan daha sonra tren kapılarının kapanmasıyla gözden kaydoldu. O anlar trende bulunan diğer yolcular tarafından cep telefonu kamerasına kaydedildi. Görüntüler sosyal medyada büyük yankı uyandırdı.

Haberin Devamı

TUTUKLANDI

Ünalan durağında indiği tespit edilen salgırganın uyuşturucu, yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, tehdit gibi suçlardan 23 ayrı kaydı olan Emrah Yılmaz olduğu belirlendi. Yılmaz’ın adresine operasyon düzenleyen polis, şüpheliyi gözaltına aldı. Yılmaz, sevk edildiği mahkemece “Silahla tehdit”, “Basit yaralamaya teşebbüs” ve “Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit” suçlarından tutuklandı.

Öte yandan İBB Sözcüsü Murat Ongun, olayın ardından metrolardaki güvenlik önlemlerine ilişkin inceleme başlatıldığını açıkladı.

‘SALDIRI TÜM KADINLARA’

Saldırgan Emrah Yılmaz’ın ifadesini Cumhuriyet Savcısı Fatmagül Yörük aldı. Yörük’ün, Yılmaz’ın tutuklanmasına yönelik olarak hakimliğe gönderdiği sevk yazısında çarpıcı ifadeler yer aldı.

Fatmagül Yörük, sevk yazısında “Kent yaşamında insanların topluca bir anda bulundukları etkinlik alanları, rekreasyon alanları, toplu taşıma araçları ve durakları ile buna benzer yerlerin kişilerin can, mal ve cinsel güvenlikleri açısından daha emin mahaller olduğu kabul edilir. Bu yerleşik sosyal kabul ile şüphelinin eyleminin yalnızca tartıştığı müştekilere yönelik değil o anda trende ve platformda bulunan yolcuların, hatta tüm kadınların özgürce yaşama, sokakta bulunma ve hayatlarına devam etme haklarına saldırıdır” ifadelerine yer verdi.

Haberin Devamı

‘SOKAKLAR GÜVEN DOLU OLMALI’

Sevk yazısında “Sokaklar, metrolar, korku dolu değil; güven dolu olmalıdır. Şiddet ise önce dilde başlar sonrasında eyleme döner. Olayda en çok dikkat çeken şeylerden biri de şüphelinin küfürleridir. Küfür, şiddettir. Şiddeti yasaları uygulayarak engelleyebiliriz. Kadınların yaşam hakkına sahip çıkmak ve kız çocuklarına güvenli bir gelecek bırakmak tüm toplumun asli görevidir. Bireylerin toplum yaşamının akışına duydukları güvenin örselenmesi ceza, adalet sistemi ve sosyal açıdan onarılması güç zararlara yol açacaktır. Bu değerlendirmeler ışığında şüphelinin ‘Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ suçunu ihlal ettiği kanaatine ulaşılmıştır” denildi.

Suçun işlendiği yer, zaman dilimi, eylemin işleniş şekli ve suçta kullanılan alet bir bütün olarak değerlendirildiğinde kamera kayıtlarından da şüphelinin kararlığının gözetildiği vurgulandı.

Haberin Devamı

Savcı Yörük, şüphelinin ‘Silahla tehdit’, ‘Basit yaralamaya teşebbüs’ ve ‘Halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit’ suçlarından ayrı ayrı tutuklanmasını talep etti.

‘ŞANS ESERİ KURTULDUK’

Yaşadığı korku dolu anları anlatan Senanur Damgacı “Arbede sırasında araya annem girdi. Annemi savurup fırlattı. O anları görünce çıldırdım. Adamın üzerine yürümeye başlayınca adam ekmek bıçağını çıkardı. O anda hiçbir şey yapamadım. Ben normalde Kick bocksçuyum. Kendime güveniyordum. Herhangi bir malzeme karşısında hiçbir şey yapamayacağımı gördüm. Tamamıyla şans eseri kurtulduk. Kadın cinayetlerinin hep kuytu köşelerde yapıldığı sanılıyor. Buna önlem alınmadığı sürece bu tür sapıklıklar ve saldırılar devam edecektir” diye konuştu. -DHA