Gündem Suikast planını elebaşı onayladı

Suikast planını elebaşı onayladı

24.07.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ankara’da FETÖ/PDY’nin darbe girişiminin yönetildiği, aralarında sivil imamlarının da bulundu 475 sanıklı Akıncı Üssü davasında verilen hükmün gerekçesinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik suikast girişiminin detayları da yer aldı.

Suikast planını elebaşı onayladı

Kararın delilleri arasında yer alan bilgiye göre; suikastı, örgütün sözde ‘TSK imamı’ firari Adil Öksüz, Ankara Çayyolu’ndaki villada yapılan son hazırlık toplantısında, sözde Hava Kuvvetleri İmamı Kemal Batmaz ve Marmaris’e giderek suikastı yöneten Gökhan Şahin Sönmezateş ile birlikte planladı. Öksüz bu planı, ABD seyahatinde FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’e onaylattı.

Haberin Devamı

‘Şafakta asacaklar’

Mahkemenin, yaklaşık 9 ay sonra açıkladığı gerekçede, kararın delilleri arasında, suikast girişiminin, darbe gecesi Akıncı Üssü’nden ve sivil imamlar tarafından yönetildiği belirtilerek, “Adil Öksüz ile Kemal Batmaz darbe planlarını onaylatmak için, 11 Temmuz’da ABD’ye gidip onaylatıp 13 Temmuz günü ABD’den döndükleri gün örgütün firari tetikçilerinden ve ABD’de olduğu bilinen Tuncay Opçin’in paylaşımı dikkat çekicidir. Tuncay Opçin, 15 Temmuz 2016 tarihinde bir Twitter paylaşımında ‘yatakta basacaklar, şafakta asacaklar’ şeklinde bir paylaşımda bulunmak sureti ile bir şekilde örgüt liderinin onayladığı suikast planlamasını deşifre etmiştir” denildi.

291 sanığa müebbet

Sivil imamlar, darbenin yöneticisi olan asker sanıklar, darbe gecesi TBMM, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Emniyet Genel Müdürlüğü Havacılık Dairesi Başkanlığı’nı bombalayan 31 sanık dışında 260 sanığa da ‘Anayasal düzeni ihlal suçundan en az birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Bu sanıklardan bazılarına ‘kasten öldürme’ suçundan da ağırlaştırılmış müebbet ve ‘kasten öldürmeye teşebbüs’, ‘kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından da değişen yıllarda hapis cezası verildi. Böylece toplam 291 sanığa en az birer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Haberin Devamı

Mahkeme, 70 sanığın tüm suçlardan beraatına karar verdi.