Gündem Süleymaniye’ye yakışmıyor

Süleymaniye’ye yakışmıyor

16.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Mimar Sinan tarafından yapılan, İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Süleymaniye Camii’nin bünyesindeki dükkanların durumu içler acısı...

Süleymaniye’ye yakışmıyor

Süleymaniye semtinde bulunan tarihi ibadethaneyi çevreleyen dükkânlar harabeye dönerken, akıbetleri merak konusu oldu. Tarihi dükkânlar restore edilip turizme kazandırılmak için 5 yıl önce boşaltıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olduğu belirtilen dükkânlarda aradan geçen zamanda iyileştirme çalışması yapılmadı. Yerinde incelediğimiz dükkânlar kaderine terk edilirken, içlerindeki çöp yığınları dikkatimizi çekti.

Haberin Devamı

‘Perişan haldeler’

Kapıları kırık olan ve harabeye dönen dükkânlardan yayılan pis koku, önünden geçenleri rahatsız ediyor. Boş kalan dükkânlarda göçmenler ve evsizler kalıyor. Durumu ‘İçler acısı’ olarak değerlendiren Süleymaniye Camii’ne komşu İstanbul İl Müftülüğü’nden bir görevli, “Her gün işe gitmek için buradan geçiyorum. Dükkânlar tarihi ibadethanenin uhdesinde. Yukarıda Süleymaniye, altında perişanlık. Ecdat yadigârı eserlerimize bu görüntüler yakışmıyor. Dükkânlardan idrar kokuları geliyor. Kimsesizler, kaçak göçmenler hava karardıktan sonra buraları mesken tutuyor. Süleymaniye’de sadece tarihi eserler zarar görmüyor, emniyet açısından da sıkıntılar var” dedi.

‘Belediyeye devrettik’

İstanbul Vakıflar 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerince yapılan açıklamada, Süleymaniye’deki söz konusu taşınmazların restorasyon karşılığında 21 yıllığına İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) devredildiği bildirildi. Açıklamada, “Belediye ile idaremiz arasında 8 Ekim’de yer teslimi imzalanmıştır. Restorasyonun bitim tarihi 2022 yılıdır. Dükkanlara ilişkin rölöveler ve restorasyon projeleri İstanbul 1 Numaralı Yenileme Alanları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmiştir” denildi. İBB yetkilileri ise söz konusu yerin projesinin onay sürecinde olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Süleymaniye’ye yakışmıyor

‘Dükkânlar mezbelelik oldu’

Mimar Dr. Sinan Genim, “Süleymaniye kötü durumda. 50 yıl önce de proje gündemdeydi ama değişen bir şey olmadı. Projeler hayatın gerçekliğiyle uyumlu değil. Eskiden dükkânlarda bakır yapılırdı. Sonra hac eşyaları satıldı. Ancak bu işler tutmayınca, dükkânlar mezbelelik haline geldi” dedi.