08.04.2009 - 09:53 | Son Güncellenme:
Bahri KARATAŞ/İZMİR (DHA)
İZMİR ve Ege Bölgesi'nde çok sayıda operasyonu başlatan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök'ün yetkileri elinden alındı.
İki yıl boyunca Özel Yetkiyle görev yaptığı İzmir Adliyesi'nde belediyeler de dahil, kamu kurumlarındaki suç örgütlerine yönelik operasyonlarla adını duyuran Murat Gök, Adalet Bakanlığı'nın emriyle yetkileri alınarak düz savcı yapıldı.
Bakanlığın kararı Gök'e İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler tarafından tebliğ edildi. Gök'e yapılan tebligatta, ‘Özel yetki ile yaptığınız soruşturma ve operasyon yetkiniz sona erdirilmiştir’ denildi. Murat Gök'ün haziran ayı sonunda çıkan Hakimler ve Savcılar Kararnamesi ardından başka bir ile atanacağı öne sürüldü.
Savcı Murat Gök, “Böyle bir şey niye yapıldı anlamış değilim. Bazı kişilerin yaptığım işler hoşuna gitmedi. Arı kovanlarına çomak soktum. İşleri ve düzenleri bozuldu. Soruşturma ve operasyon yapma yetkim Başsavcılıkça görülen lüzum üzerine alındı. Sanırım buraya kadarmış” dedi.
SAVCI: HENÜZ İSTİFA ETMEDİM
Savcı Murat Gök, oturduğu Karşıyaka Bostanlı'daki hakim ve savcı lojmanlarından dışarı çıkarken, kapıda bekleyen basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Görev değişikliğiyle ilgili ne düşündüğü sorulan Gök, “Ben bilmiyorum. Bana ‘Bakanlığın tasarrufu’ dendi. Gerekirse buna uyacağım. Henüz istifa etmedim. Zamanı gelince bunu da yapacağım. Siyasetin benimle işi olmaz. Beni en çok üzen CHP'li milletvekillerinin, operasyonların siyasi olduğu yönündeki açıklamaları oldu. Şu an kimseye kırgın değilim” dedi.
Yorgun ve gözlerinin kızarık olduğu gözlenen Savcı Gök, açıklamanın ardından korumalarıyla birlikte lojmanlardan ayrıldı.
‘ANAFOR’ İDDİANAMESİ PAZARTESİ İADE EDİLMİŞ
Soruşturmasını yürüttüğü ‘Anafor’ operasyonun ardından iddianamesini hazırlayıp 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ne veren Savcı Murat Gök'ün, soruşturma yetkisinin alınma kararından hemen önce ilginç bir gelişme yaşandı. Pazartesi günü 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi Gök'ün hazırladığı iddianameyi eksiklikleri gerekçesiyle iade etti. Görev değişikliği nedeniyle Murat Gök’ün yerine soruşturmaları yürütecek olan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Sait Demiröz'ün eksiklikleri giderip iddianameyi yeniden mahkemeye sunacağı bildirildi.
Temmuz 2008’de ‘Anafor’ adı verilen operasyonda İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya’da, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, avukat, iş adamları, emekli polis müdürünün de bulunduğu 58 kişi yakalanmış, 21 tabanca, 11 pompalı tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat ve 1 çelik yelek ele geçirilmişti.
SANSASYONEL DOSYA YOK
Bu arada Murat Gök'ün pasif görev alınmasının ardından, kulislerde AKP'li yöneticilere yönelik operasyon hazırlıklarının etkili olduğu yolundaki iddialar yankılandı. Emniyet kaynaklarından edinilen bilgiye göre ise rutin çalışma dışında sansasyon yaratacak bir soruşturma faliyetinin olmadığı belirtildi.
Öte yandan seçimlerden hemen önce Konak Belediyesi'ndeki rüşvet operasyonu ile daha sonra yapılan Çeşme merkezli ihale operasyonlarını başka savcıların yürütmesine rağmen, bunların kamuoyuna Murat Gök tarafından yapıldığı şeklinde duyurulmasının Adliye içinde sıkıntı yarattığı öne sürüldü.
HAKİMLER DE DİNLEMEYE TAKILDI
Yine adliye kaynaklarından alınan bilgiye göre Murat Gök'ün gerçekleştirdiği ‘Yengeç 1’ ve ‘Yengeç 2’ operasyonlarında, 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K., sanıkları rüşvet karşılığı tahliye ettiği iddiasıyla birçok avukatla birlikte tutuklanmıştı. Zanlıların telefon dinlemelerine bazı savcı ve hakimler de takılmış, bir hakim açığa alınırken bir hakim de savcı yapılarak il dışına tayin edilmişti. Dinlemeye takılan bazı hakimlerle ilgili de Adalet Bakanlığı soruşturma başlatmıştı. Bu olaylar yönetimle arasının açılmasına neden olurken, Savcı Gök'e karşı adliyede geniş bir cephe oluştu.
SONUN BAŞLANGICI
Geçen aralık ayı ortalarında da sonun başlangıcı olan bir gelişme yaşandı. Savcı Gök'ün odasındaki bazı eşyanın işadamları tarafından alındığı, kendisine hediye edilen çok değerli bir tabloyu odasına astığı, odasında dinleme cihazı bulunduğu, savcı ve hakimlerle konuşmalarını kaydettiği iddiaları üzerine Başsavcı Emin Özler ve Başsavcıvekili Mehmet Doğar, Savcı Gök'ün odasını bastı.
Başsavcı ile Başsavcıvekili'nin aramasında herhangi bir suç unsuruna rastlanmazken, bu olay Savcı Gök'ü o zaman da istifanın eşiğine getirdi. Alınan bilgiye göre Savcı Gök, son üç aydır istifa ile görevden alma kararının ortasında görev yapmaya çalışıyordu.
KAYSERİ'DE DE HAKİM VE SAVCI TUTUKLATTI
Savcı Murat Gök'ün, Kayseri'nin Yeşilhisar İlçesi'nde görev yaptığı 2001 yılında da rüşvet aldıkları iddiasıyla bir hakim ve bir savcıyı tutuklattığı ortaya çıktı.
2001 yılında Savcı Murat Gök’ün başlattığı ‘Yeşil Vadi Operasyonu’ kapsamında Kayseri’nin Yeşilhisar İlçesi Sulh Hukuk Hakimi Turhan Uysal’ın, 35 bin TL rüşvet alarak Karamürsel’deki 111 arazinin sahte tapu tescilini yaptığı iddia edilmişti. Yeşilhisar İlçesi Sulh Hukuk Hakimi Turhan Uysal hakkında 111 arazi için 35 bin lira aldığı iddiasıyla, ‘Rüşvet almak ve sahte resmi evrak düzenlemek” suçlarından dava açılmış ve bulunamadığı için hakkında gıyabı tutuklama kararı çıkartılmıştı. Uysal, yakalandıktan sonra Şişli Nöbetçi 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi’nce ‘Resmi belge kullanmak, sahte özel belge yapmak ve kullanmak, mühür taklit etmek’ suçlarından tutuklanmış, daha sonra yargılanarak 11 yıl cezaya çarptırılıp Bayrampaşa Cezaevi’ne gönderilmişti.
Aynı davada, Murat Gök’le birlikte Yeşilhisar’da görev yapan Savcı İsmet Tuncer ise Uysal’ı azmettirdiği iddiasıyla yargılanmış ve 8 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilmişti. Meslekten atılan İsmet Tuncer, tahliye kararının ardından İstanbul’dan Kayseri’deki duruşmalara bisikletle gelerek davayı protesto etmişti.
İZMİR CUMHURİYET BAŞSAVCISI EMİN ÖZLER: 'SAVCI GÖK'ÜN YETKİLERİ DEVAM EDİYOR'
İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Emin Özler ise Savcı Murat Gök’ün yetkilerinin devam ettiğini belirterek, "Ama rutin bir iş bölümü değişikliği yapılmıştır" dedi.
Özler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün yetkilerinin alınmadığını belirterek, Adalet Bakanlığının bu konuda talebi olmadığını ifade etti.
Gök’ün yetkilerinin devam ettiğini vurgulayan Özler, şunları kaydetti: "Başsavcı Vekilimiz Mehmet Doğar ve benim tasarrufumla bir uygulama
yapılmıştır. Murat Gök savcımızın, CMK 250 ile olan yetkileri devam etmektedir. Bundan sonra yerine Mehmet Sait Demiröz savcımız soruşturmalara devam edecek. Gök ise 8 ve 10 Ağır Ceza Mahkemelerinde duruşmalara çıkacaktır. Yetkisinin alınması söz konusu değil, rutin bir görev değişikliğidir. İş bölümünde bir değişiklik olmuştur. CMK 250 ile yetkili savcı sayımız İzmir’de 6’dır. Bunlardan 2’si duruşmalara çıkar, 4’ü soruşturmaları yürütür. Burada yapılan da rutin bir uygulama ve iş bölümü değişikliğidir. Başka bir neden yoktur, görülen lüzum
üzerine bir değişikliğe gittik."
İŞTE GÖK'ÜN YAPTIĞI OPERASYONLAR
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla görev değişikliği yapılan Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök, İzmir’de ve Ege Bölgesinde organize suç örgütlerine yönelik çok sayıda operasyonu başlatmıştı.
Kaynaklar Belediyesindeki kimi ihaleler ve işlemlerde yolsuzluk yapıldığı yönündeki ihbar üzerine, Gök’ün talimatı üzerine İzmir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince 6 aylık teknik izleme ve delillendirmenin ardından operasyon düzenlenmiş, Kaynaklar Belediye Başkanı Mustafa Karagülmez, Buca İlçe Jandarma Komutanı Musa Sarıkaya, belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.
Aramalarda, ihale dosyaları, encümen kararları ve imar planlarının da aralarında bulunduğu binlerce sayfalık evrak ve bilgisayar dokümanına el konularak inceleme başlatılmış, zanlıların, "suç işlemek maksadıyla örgüt kurmak, ihaleye fesat karıştırmak, irtikap, zimmet, rüşvet, orman kanununa muhalefet, resmi belgeyi bozmak, tehdit, hakaret" iddialarıyla suçlandıkları bildirilmişti. Belediye Başkanı Karagülmez’in de aralarında bulunduğu 19 kişi tutuklanmıştı.
-GÜZELBAHÇE BELEDİYESİNDEKİ OPERASYON-
Ocak ayında düzenlenen ve Gök’ün talimatıyla başlatılan operasyonda, Güzelbahçe Belediye Başkanı Ertan Avkıran, Değirmendere Belediye Başkanı Necati Şemsettin Eren, bazı meclis ve encümen üyeleriyle belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 74 kişi gözaltına alınmıştı. "İhaleye fesat karıştırmak, imar kanuna muhalefet, rüşvet alıp vermek, görevi kötüye kullanmak, görevi ihmal etmek, irtikap, devleti zarara uğratmak" iddialarıyla adliyeye sevk edilen zanlılardan, aralarında Güzelbahçe Belediye Başkanı Avkıran ile Değirmendere Belde Belediye Başkanı Eren’in de bulunduğu 39 kişi tutuklanmıştı. Necati Şemsettin Eren ile 4 sanık, 26 Şubatta tahliye edilmişti.
-YENGEÇ OPERASYONU-
Tefecilik ve organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla yargılanan V.O.Ç’nin serbest bırakılmasının ardından başlatılan "Yengeç" adlı operasyonda, Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı A.K. ile 8 avukatın da aralarında bulunduğu 16 kişi gözaltına alınmıştı. Rüşvet karşılığı V.O.Ç’nin serbest bırakılmasını sağladıkları ve aracılık ettikleri iddiasıyla yakalanan zanlılardan, mahkeme başkanıyla birlikte 7 kişi tutuklanmıştı. İlk operasyonun ardından, aynı konuyla bağlantılı olarak, özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla başlatılan "Yengeç-2" adlı operasyonda, önceki operasyonda "rüşvet"suçlamasıyla tutuklanan mahkeme başkanı A.K’nin kardeşi galerici H.K, İzmir Sanayi ve Ticaret İl eski müdürü, 14 avukat ve bir emniyet amiri gözaltına alınmıştı. Gök, hazırladığı iddianamede, aralarında emekli hakim E.Y’nin bulunduğu
40 sanığın, "Rüşvet", "İrtikap", "Nitelikli dolandırıcılık", "Yargı görevini etkileme" gibi suçlardan 19 ile 119 yıl arasında değişen hapis
cezasıyla cezalandırılmalarını istemişti.
-ALAÇATI BELEDİYESİNDEKİ OPERASYON-
Murat Gök ’ün talimatıyla İl Jandarma Alay Komutanlığı ekipleri, Alaçatı Belediyesinde "Fare Kapanı" adıyla operasyon başlatmış, Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, başkan yardımcıları T.İ, M.İ, meclis üyeleri A.Ö, N.G, M.L, Z.K, Celal Bayar Üniversitesinde görevli Prof. Dr. C.K, bir bankanın Çeşme Şube Müdürü, Belediyespor Kulübü Başkanı, müteahhitler ile belediyenin fen işleri, imar, yazı işleri, halkla ilişkiler, emlak, gelirler müdürlüğü birimlerinde görevli bazı bürokratlar, memurlar ve işçilerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı. Belediyedeki ihale, hak ediş, imar planı dosyaları ile meclis kararlarına inceleme yapılmak üzere el konulurken, operasyon kapsamında yapılan aramalarda, 6’sı ruhsatsız 12 tabanca, 5 av tüfeği, tarihi değeri olan 15 sikke ele geçirilmişti.
Bir süre tutuklu kalan Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı.
-ANAFOR OPERASYONU-
İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü ekipleri, daha önce silahlı çete kurma suçundan cezaevine giren Ahmet Tekin Baykal liderliğindeki grubun yeniden suç örgütü oluşumuna giderek yasa dışı faaliyetlerde bulunduğu iddiaları üzerine, 1,5 yıl süren takibin ardından Temmuz 2008’de, İzmir, İstanbul, Ankara, Aydın, Kuşadası, Muğla, Balıkesir, Samsun, Mersin, Kayseri, Zonguldak ve Antalya’da operasyon düzenlemişti. "Anafor" adı verilen operasyonda, Ahmet Tekin Baykal ile emekli albay, emekli askeri savcı, emekli 2 uzman çavuş, Danıştaydaki hakimlik görevinden istifa etmiş avukat, iş adamlarıyla İzmir’de daha önce Asayiş Şube Müdür Vekilliği yapan emekli polis müdürü H.E’nin de aralarında bulunduğu 58 kişi yakalanmış, 21 tabanca, 11 pompalı tüfek, bunlara ait çok sayıda mühimmat ve 1 çelik yelek ele geçirilmişti.
Adliyeye sevk edilen zanlılardan önce 8’i tutuklanmış, savcının serbest bırakılmalara itirazı üzerine 11 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. "Anafor" operasyonuna bağlantılı olarak gerçekleştirilen kumarhanelere yönelik ikinci operasyonda ise 6’sı polis 11 kişi gözaltına alınmıştı.
-KUMSAL OPERASYONU-
Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Murat Gök’ün talimatıyla Çeşme’de "beach club" ve plaj ihalelerine fesat karıştırıldığı iddiasıyla "Kumsal" adı altında operasyon başlatılmış, gözaltına alınan çok sayıda kişiden 25’i tutuklanmıştı.
Bu operasyonların yanı sıra Buca Belediye Başkanı Cemil Şeboy’un gözaltına alındığı ve bir süre tutuklu kaldığı operasyonun başlatılması
talimatını da Murat Gök vermişti.