Gündem ‘Suriye’de olumlu gelişmeler bekliyoruz’

‘Suriye’de olumlu gelişmeler bekliyoruz’

25.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye-Rusya-Suriye ve İran savunma bakanlarının yanı sıra istihbarat başkanlarının katılımıyla gerçekleşecek dörtlü toplantı, bugün Moskova’da yapılacak. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Toplantının yapılmasına müteakip bazı olumlu gelişmelerin gerçekleşmesini de bekliyoruz” dedi.

‘Suriye’de olumlu gelişmeler bekliyoruz’

ANKARA Milliyet - Daha önce İran Türkiye, Rusya ve Suriye savunma bakanları, istihbarat başkanlarının katılımıyla 28 Aralık’ta Moskova’da bir üçlü toplantı yapılmıştı. Bugünkü ikinci toplantıya, İran da katılacak. Bununla birlikte 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova’da Rusya, İran, Suriye ve Türkiye dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde istişareler yapılmıştı. Dört ülkenin dışişleri bakanlarının katılımıyla Mayıs’ta bir toplantı yapılması için de çalışma yürütülüyor. Milli Savunma Bakanı Akar, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulan ilk toplantıda, mutabakata varıldığını belirterek şunları kaydetti:
“Daha sonra gerçekleştirilen çalışmalarda, bu toplantılara İran’ın da katılması konusunda karşılıklı görüş alışverişinde bulunuldu. İlgili makamlarca bu uygun görüldü. Bu toplantının devamı niteliğinde, bu sefer dörtlü olarak, savunma bakanları ve istihbarat başkanlarının katılacağı bir toplantı konusunda hazırlıklarımız devam ediyor. 25 Nisan’da bu toplantının Moskova’da icra edilmesi planlanıyor. Amacımız buradaki sorunların görüşmeler yoluyla çözülmesi ve bir an önce bölgeye barış ve huzurun hakim olması.”

Haberin Devamı

‘Gayret gösteriyoruz’

İlişkilerin, temasların karşılıklı saygı çerçevesinde devam ettiğini belirten Akar, “Toplantının yapılmasına müteakip bazı olumlu gelişmelerin gerçekleşmesini de bekliyoruz. Bölge barışına katkı sağlamak için Türkiye, Bakanlık olarak elimizden gelen ne varsa gerekli gayreti gösteriyoruz” dedi. Türkiye’nin terörle mücadelede kararlı olduğunu, ilave göçü arzu etmediğini, Türkiye’deki Suriyelilerin gerekli şartlar oluştuktan sonra topraklarına, evlerine gönüllü ve güvenle dönmelerini sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Akar, “İster Türkiye’de ister Suriye’de olsun bizim birlikte olduğumuz Suriyeli kardeşlerimiz var. Onları zora sokacak herhangi bir durum veya böyle bir karar almamız asla söz konusu değil” diye konuştu.