Gündem Suriye'den atılan bomba Türkiye Akçakale'ye düştü! Suriye'nin top mermisi Akçakale'de patladı!

Suriye'den atılan bomba Türkiye Akçakale'ye düştü! Suriye'nin top mermisi Akçakale'de patladı!

03.10.2012 - 16:37 | Son Güncellenme:

Suriye'den atılan top mermisinin Akçakale'nin en işlek yeri İstasyon Caddesi'ne düşmesi sonucu ilk anda 3 olarak açıklanan ölü sayısı 5’e çıktı. Ölenlerin bir anne ile 4 çocuğu olduğu, olayda 2'si polis 13 kişinin de yaralandığı belirtildi.Olayın duyalmasından sonra Ankara kırmızı alarma geçti. Başkentte olayın bir hata mı yoksa bilinçli olarak mı gerçekleştirildiği araştırılıyor.Davutoğlu, Bakanlık bürokratlarıyla acil bir toplantı yapıyor.Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen bombanın ardından ilçe sakinleri hükümet konağına saldırdı. Polis, binaya saldıran Akçakalelilere gaz bombası ve tazyikli suyla müdahale ederken, ortalık savaş alanına döndü. Akçakale’de gerginlik sürüyor.

Suriyeden atılan bomba Türkiye Akçakaleye düştü Suriyenin top mermisi Akçakalede patladı

Suriye'den atılan bomba Türkiye Akçakale'ye düştü

Haberin Devamı

Suriye'de ordu birlikleriyle muhalif güçler arasındaki çatışmalar 2 haftadır sürerken, Akçakale'de korkulan oldu. Akçakale'nin hemen karşısında bulunan Rakka kentine bağlı Telebyad İlçesi'nde çatışmalar bugün öğle saatlerinde yoğunlaştı. Bir süre önce muhaliflerin eline geçen Telebyad İlçesi'ne saldırıya geçen ordu birlikleri, top atışları başlattı.

İŞTE BOMBANIN DÜŞTÜĞÜ AN!


HAVAN VE TOP MERMİLERİ

Suriye'de ordu birlikleri ve muhalif güçler arasındaki çatışma sınıra yakın bölgede yoğunlaşırken, Akçakale'ye top ve havan mermileri düştü. Saat 15.30'da Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bahçesine bir havan mermisi düştü. Patlama sesi zaten diken üstünde olan ilçede tedirginliği artırırken, saat 16.25'te ilçenin en merkezi yeri Kazım Karabekir Mahallesi'ne de top mermisi düştü. İstasyon Caddesi'ne düşen merminin infilak etmesiyle ilk belirlemelere göre 5 kişi öldü, aralarında polislerin de bulunduğu 13 kişi yaralandı.

Olay nedeniyle ilçede büyük panik yaşanırken, Şanlıurfa'dan çok sayıda sağlık ekibi ve güvenlik görevlisi Akçakale'ye sevk edildi. Güvenlik güçleri anonslar yaparak halkı sınırdan uzak bölgere gitmeleri konusunda uyardı.

Akçakale İlçesi'nde 28 Eylül günü havan mermisi düşmüştü. Hürriyet Mahallesi'nde iki evin arasına düşen havan mermisi 3 kişinin hafif yaralanmasına, 20 işyeri ve evin hasar görmesine neden olmuştu.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN ERDOĞAN TOPLANTI YAPIYOR
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Akçakale'deki gelişmeler üzerine Başbakanlık Resmi Konuta geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kurmayları ile gelişmeleri görüşüyor.
Suriye tarafından Akçakale'ye düşen top mermisi sonrası 5 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesi üzerine Türkiye teyakkuza geçti. BM ve NATO ile temasa geçen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, şu sıralarda Başbakanlık Resmi Konuta geldi. Davutoğlu'ndan kısa bir süre sonra Genelkurmay Başkanı Özel de Resmi Konuta geldi. Şu sıralarda başta Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay olmak üzere bazı bakanlar da resmi konuta geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, son gelişmeleri değerlendirmek üzere kurmaylarını topladığı öğrenildi.

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ'NDE "ACİL" TOPLANTI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Akçakale'de top mermisi düşmesi olayı üzerine Bakanlık bürokratlarıyla acil bir toplantı yapıyor. Davutoğlu'nun olayla ilgili Genelkurmay Başkanı Özel'den ve Şanlıurfa Valiliği'den bilgi aldığı bildirilirken, 20-20 Yatırım Heyeti ile olan görüşmesi iptal edildi.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, Davutoğlu'nun BM-Arap Ligi Suriye Ortak Özel Temsilcisi Brahimi ile telefon görüşmesi yaptığı ve olay hakkında bilgi verdiği belirtildi.

Ankara kırmızı alarma geçti
Akçakale 'ye düşen bombalamanın ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu kurmaylarıyla acil toplantı düzenledi. Dışişleri'ndeki toplantıda bundan sonra atılacak adımlar ve diplomasi trafiğinin masaya yatırıldığı ifade ediliyor. Davutoğlu'nun Genelkurmay Başkanlığı ile Şanlıurfa Valiliği'nden konuya ilişkin bilgi aldığı, Arap Ligi ve BM temsilcisi İbrahimi ile görüşerek olayla ilgili bilgileri aktardığı öğrenildi.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU, BM'Yİ BİLGİLENDİRDİ
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesinden ateşlenen top mermisinin, Akçakale'ye düşmesine ilişkin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'u bilgilendirdi. Davutoğlu, Akçakale'de yaşanan olaylar üzerine BM Genel Sekreteri ile telefonla görüştü. BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon da BM Genel Merkezi'nde bir soruya verdiği yanıtta, 'Bir gerginlikten kaçınmak için Türkiye, Suriye ile tüm iletişim kanallarını açık tutmalı' dedi.



HÜKÜMET VE MUHALEFETTEN İLK AÇIKLAMALAR
CHP Sözcüsü Haluk Koç "Bunlar provokasyondur. Hükümet bu provokasyonlara gelmemeli daha dikkatli olmamız lazım" açıklamasını yaparken, Meclis Başkanvekili Mehmet Sağlam ise; "Suriye 'yi TBMM olarak kınıyoruz." dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'ten gelen açıklama ise şöyle: "Paniğe gerek yok, devletimiz bütün güçleriyle üzerine düşeni yapıyor."

Haberin Devamı

ÖLENLERİN KİMLİKLERİ
Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nde akşam saatlerinde Kazım Karabekir Mahallesi'ndeki İstasyon Caddesi'ne düşen top mermisi tek katlı evin önünde infilak etti. Patlamada evlerinin kapısı önünde bulunan Zeliha Timuçin ve kızı Emine ile Gülşen Özer ve kızı Zemzem olay yerinde yaşamlarını yitirdi.
Aralarında Timuçin ve Özer aileleri fertleri ile polislerin de bulunduğu 13 kişi yaralandı. Yararlılardan durumu ağır olanlar Şanlıurfa Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Henüz kimliği öğrenilemeyen bir kişinin de hastanede yaşamını yitirmesiyle ölenlerin sayısı 5'e yükseldi.

KAYMAKAMLIĞI TAŞLADILAR
Suriye'den düşen top mermisi nedeniyle yakınları ölenler, Akçakale hükümet binasına yürüdü. Çevreden katılanlarla birlikte sayıları artan protestocular, hükümet binasına ve polislere taş yağdırdı. Bunun üzerine polisler tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. İlçe bir anda yeniden savaş alanına döndü, polisler ve göstericilerden yaralananlar oldu.
Olayların tırmanması üzerine Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü ve Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı'ndan, Akçakale'ye takviye ekipler gönderildi. Aralarında özel harekat polislerinin de bulunduğu takviye güvenlik ekipleri akşam saatlerinde ilçeye ulaştı ve başka hükümet binası çevresi olmak üzere ilçede güvenlik önlemleri artırıldı.

TOP SESLERİ SUSMUYOR
Sınırın Suriye tarafında ordu birlikleriyle muhalif güçler arasındaki çatışmalar nedeniyle akşam saatlerine kadar Akçakale'den duyulan top sesleri ise susmadı. Her an ilçe merkezine top ya da havan mermisi düşme ihtimaline karşı, sürekli anons yapılırken akşam saatlerinde sokaklar boşaldı. Çok sayıda Akçakaleli de otobüs, minibüs ve otomobillerle panik halinde ilçeyi terketti.

CHP HEYET GÖNDERİYOR
Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu da 5 kişinin yaşamını yitirdiği Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne heyet gönderilmesini kararlaştırdı. Heyete Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun başkanlık etmesi kararlaştırılırken, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz da heyette yer alacak. Heyet, yetkililer ve halkla görüşerek hazırlayacağı raporu Kılıçdaroğlu'na sunacak.