Gündem ‘Suriyeli çocuklar bir anda yeri öpmüş’

‘Suriyeli çocuklar bir anda yeri öpmüş’

13.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Üretici firmanın baş harfleri olan ‘M’ ve ‘D’ harflerinin işlendiği rögar kapaklarında ‘Arapça Allah yazıyor’ iddiası 2006 yılından sonra yeniden gündeme geldi.

‘Suriyeli çocuklar  bir anda  yeri öpmüş’

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan Meclis’teki konuşmada, rögar kapaklarında ‘Arapça Allah yazıyor’ iddiasını yeniden gündeme getirdi. Rögar kapaklarını üreten ‘Mert Döküm’ firmasının baş harflerinin bitişik şekilde yazıldığı kapaklara tersten bakınca Arapça ‘Allah’ anlamına geldiğini söyleyen Aslan, “Okmeydanı’ndaki esnaf arkadaşları ziyaret etmeye gittiğimde bu yazıdan bahsettiler. Kağıthane Namzet sokaktaki esnaf, Suriyeli çocukların bir anda yeri öpmeye başladığını, neden yeri öptüklerini sorduklarında ise ‘Allah’ yazısını gösterdiklerini söyledi. Ben de gittim baktım. Gerçekten de Arapça bir yazı tipi olan ‘Nesih’ ile yazılmış. Bu kapaklar daha önce de gündeme geldi. Kimse ‘Allah’ın adını yere yazmaz. Bunun bir an önce kaldırılması lazım. Esnaf hem ilçe hem de Büyükşehir Belediyesi’ne sorunu iletmiş ancak bu konuda bir çalışma yapılmamış” dedi.

Haberin Devamı

‘Hiç görmedim’

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç ise, bu yazıyı hiç görmediğini söyleyerek, “Bu kapaklar İSKİ’nin zamanında koyduğu kapaklar. Bu durum İstanbul’un çeşitli yerlerinde de gündeme gelmişti. Oradaki yazı kapakları üreten firmanın baş harfleri aslında. Tersten bakıldığı zaman böyle bir anlam yüklenilmiş. Aslında böyle bir şey yok. Bizim bildiğimiz gördüğümüz böyle bir kapak yok. Kıyıda köşede kalmış böyle bir kapak varsa da biz farkında değiliz. İnsanlar bazen ağaçlara bakarlar doğaya bakarlar ve bir anlam yüklerler. Burada da aynı durum var” diye konuştu.

‘Logoyu değiştirdik’

Mert Döküm firmasının üretim müdürü Mustafa Gündoğdu ise, “Bu logo, firmamızın isminin baş harfleri olan M ve D’nin yan yana yazılmış hali. İnsanlar bu kısaltmaya tersten bakınca Arapça ‘Allah’ yazdığını sanıyor. Logomuzu değiştirdik. Kapak da o tarihten beri değiştirilmediği için orada kalmış” dedi.

Haberin Devamı