Gündem ‘Suriyeliler için yapılan harcama 25 milyar dolar’

‘Suriyeliler için yapılan harcama 25 milyar dolar’

16.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye’deki Suriyeli sığınmacı sayısının, AB ülkelerinin tamamının kabul ettiği toplam Suriyeli sığınmacı sayısından üç kat daha fazla olduğunu söyledi.

‘Suriyeliler için yapılan  harcama 25 milyar dolar’

Bakan Süleyman Soylu dün Vali Galip Demirel Vilayetler Evi’nde düzenlenen “Göç Politikaları Kurulu Toplantısı”nda konuştu. Türkiye’nin göç politikasının oluşturulması amacıyla toplanan kurulun ilk toplantısını yaptığını dile getiren Soylu sığınmacılarla ilgili verileri de açıkladı. Türkiye’de bugün 3 milyon 551 bin 78 sığınmacı bulunduğunu ifade eden Soylu, AFAD verilerine göre ise Türkiye’nin Suriye krizinde mülteciler için kamu kurumu, sivil toplum kuruluşları ve halk tarafından yapılan toplam harcamasının da 25 milyar doları bulduğunu belirtti.
Aylan bebek örneği
Türkiye’de yaşayan sığınmacıların yüzde 10’unun kamplarda barındırıldığını söyleyen Soylu, “AB ülkelerinin tamamının kabul ettiği toplam Suriyeli sığınmacı başvuru sayısı, 866 bin 831 kişidir. Türkiye’nin misafir ettiği kişi sayısı ise bunun tam 3.3 katıdır. Biz bu sorumluluğu batılı dostlarımız gibi sadece Aylan bebek kıyıya vurunca fark etmedik” dedi.
Suriyeli sığınmacılara 2011’den bu yana “Açık kapı” politikası uygulandığını ifade eden Soylu,”Ülkemizde geçici koruma kapsamında kalan bütün Suriyelilerin detaylı verilerinin güncellenmesini amaçlayan doğrulama çalışmamız da devam etmektedir.
Türkiye’nin göç konusunda üzerine düşeni insani ve kanuni anlamda eksiksiz yerine getirdiğini kaydeden Soylu, bazı ülkelerin sınır duvarlarını yükselteceğini ifade etti. Bir Avrupa ülkesinde sığınmacıların yüzde 89.2’sinin polis şiddetine maruz kaldığının tespit edildiğini belirten Soylu, başka bir Avrupa ülkesinde de sığınmacıların eksi 10 derece soğukta varil içerisinde duş almak zorunda bırakıldığını söyledi” dedi.