Gündem‘Sütte solitin yalanına kanmayın’

‘Sütte solitin yalanına kanmayın’

12.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sütte, solitin adlı kimyasal madde olduğuna dair dedikodular, zaman zaman sosyal medya üzerinden paylaşıma sokularak vatandaşlarda kafa karışıklığına neden oluyor.

‘Sütte solitin  yalanına kanmayın’

Solitin iddialarını gündeme taşıyan bazı çevreler, endüstriyel süt üretimine karşı çiğ süt tüketimine teşvik edici mesajlar paylaşırken uzmanlar ise çiğ süt kaynaklı bakterilerin ölümcül sonuçlara varabileceği uyarısında bulunuyor.

‘Öyle bir madde yok’

Süt üzerinden yayılan dedikoduların halk sağlığını tehdit ettiğini belirten Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Kadir Halkman, “Bu dedikodu ilk olarak 6 yıl önce bir e-postayla yayıldı. Ama solitin adlı bir kimyasal madde yok. Zaten güvenilen firmaların ürünlerinde hile yapamazlar. Çünkü ciddi bir rekabet ortamı var ve rakip firmalar birbirlerini gizlice denetleyip açıklarını arıyorlar. Vatandaş sokaktan çiğ süt almasın. Çiğ sütte, insanları ölüme kadar götürebilecek hastalık yapıcı mikroplar olabilir. Bu sütleri kaynatmak gerekir. Bir bardak çiğ süt içmek yerine, bir bardak ayran ya da boza içmek, milyonlarca kat daha fazla yararlı bakterinin vücuda alınmasını sağlar” diyor. Şişli Florence Nightingale Hastanesi’nden beslenme ve diyet uzmanı Dr. Tuba Kayan Tapan ise, “Güvenli olmayan koşullarda sokak sütlerinden alınan mikroorganizmalar, verem hastalığına, hamile kadınlarda düşüklere ishal, enfeksiyon, Q humması olarak adlandırılan hastalığa yol açabilir. Tifo ve listeriosis gibi hayvan hastalıkları da hayvandan süt yolu ile insana bulaşabilir” değerlendirmesini yaptı.

Ambalajlı olsun

Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ulaş Özdemir de, sütte solitin iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Özdemir, sütün sağılması ve taşınması sırasında oluşan zararlı bakterilerin sağlık açısından hayati etkiler yaratabileğini söyleyerek ambalajlı sütlerin tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Söğütözü Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Işınsu Köksal da “Doğal sütün yapısında solitin maddesi olmaz. Çiğ sütün yapısında ise birçok zararlı bakteri mevcuttur. Özellikle çocuklar, hamileler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerin çiğ süt tüketimleri sağlık açısından büyük risk taşır. En sağlıklı olan pastorize günlük süt tüketimi” ifadelerini kullandı.