GündemTaciz davalarından çıkan utanç sergisi

Taciz davalarından çıkan utanç sergisi

10.05.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Adliyedeki çocuk taciz ve istismarlarıyla ilgili 800 dosyayı inceleyen üniversiteli 2 genç kız, tutanaklara yansıyan ifadelerden hazırladıkları sergiyle toplumda farkındalık yaratmayı amaçlıyor

Taciz davalarından çıkan utanç sergisi

İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri Özlem Kaya ve Şeyma Okur, Anadolu Adliye Sarayı’ndaki çocuk taciz ve istismarı davalarını içeren 800 dosyadaki tutanakları inceledi. Çarpıcı sonuçlara ulaşan iki üniversiteli, mağdur ve sanıkların sözleriyle bir sergi hazırlayarak farkındalık yaratmaya çalışıyor. Özlem Kaya, “Sergimizi gezerken mutlu olmayacak, bir toplum gerçeğiyle yüzleşeceksiniz. Günlerce etkisinden kurtulamadığımız bir gerçek” dedi. Şeyma Okur ise, adliyeye yansıyan 800 dosyadan 600’ünün aile için cinsel istismar(ensest) olduğunu gördüklerini söyledi.

Haberin Devamı

‘4 saat başım ağrıdı’

Çocuklara yönelik, taciz, tecavüz ve cinsel istismara dikkat çekmek isteyen İstanbul Şehir Üniversitesi Psikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri Özlem Kaya ve Şeyma Okur, Adalet Bakanlığı’ndan izin alarak ilginç bir araştırma yaptı.

Anadolu Adalet Sarayı’na yansıyan çocuk taciz ve tecavüz dosyalarını inceleyen Kaya ve Okur, 2009-2016 arasındaki 800 dosyadan veriler topladı. Mağdur, aile yakını ve sanıkların sözleriyle toplumun çocuk taciz ve istismarına nasıl yaklaştığını anlatan bir sergi hazırlayan üniversiteliler, araştırma sırasında çok üzüldükleri ve şaşırdıklarını vurguladı.

Özlem Kaya, “Mağdur çocukların söylediği her sözü sergimize alamadık. Çünkü çok masum olmalarına rağmen ürkütücü oldukçza şeyler söylemişler. Aile içinden ya da yakın akrabalarından uğradıkları taciz, tecavüz ve istismarı mahkemede anlatırken toplumun bakışını ortaya koymuşlar.

Haberin Devamı

Bence bu toplumun en büyük sorunu çocuk istismarı. Dosyaları okuduktan sonra etkisinden kurtulamadık. 4 saat başımın ağrıdığı oldu. Her dosyada sanıklardan nefret ettik” değerlendirmesini yaptı.

Şeyma Okur ise, “Yaklaşık bin sanığın ifadesini okuduk. Bu mağdurların iyi hal indirimi alması bizi çok etkiledi. Bu suçun önüne sadece eğitimle geçebiliriz” dedi.

Çarpıcı ifadeler

İstanbul Şehir Üniversitesi Batı Kampüsü’nde açılan “Çocuk Cinsel İstismarına Hayır” isimli sergideki çarpıcı ifadelerden birkaçı şöyle: 14 yaşında babasının tecavüzüne uğrayan çocuk: “Babamın yaptıklarını ablama anlattım. Ablam babamın kendisine de aynı şeyleri yaptığını söyledi”

7 yaşındaki yeğenine tecavüz eden 18 yaşındaki dayı: “Annen sana mı inanacak bana mı, söylersen sen kaybedersin”

9 yaşındaki kızı taciz eden 35 yaşındaki sanık: “Benim 5 çocuğum var böyle bir şey yapmam”

53 yaşındaki sanık

13 yaşındaki mağdur: “Benim mağdureyle şakalaşmalarım yanlış anlaşıldı. Yaptıklarım tamamen sevgidendi.”

Üsküdar’da açılacak

Okur ve Kaya, 800 dosyadan 600’den fazlasının ensest mağduru olduğunu belirledi. Mağdurların 650’sinin kız, 150’sinin erkek olduğu; mağdur kızların 8-14 yaş arasında erkeklerin 0-12 yaş arasında olduğu görüldü. Sanık ve mağdurların sözlerini İzmir’deki cinsel istismar davasının sembol ismi öğretmen Saadet Özkan ve yazar Ahmet Ümit gibi isimler de pankartlarla anlattı. Sergi 12 Mayıs’tan sonra Üsküdar Meydanı’nda da açılacak.

EN ÇOK OKUNANLAR

KEŞFETYENİ

İlgili Haberler