Gündem Tacizden yargılanan Alman genç 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Tacizden yargılanan Alman genç 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı

17.09.2009 - 10:18 | Son Güncellenme:

.

Tacizden yargılanan Alman genç 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Antalya'da İngiliz kız 13 yaşındaki Charlotte M.'ye cinsel tacizden yargılanan 17 yaşındaki Alman Marco W. bugün görülen 15'inci duruşmada 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Sabıkasız olması ve iyi hali nedeniyle cezayı 2 yıl 2 ay 20 güne indiren mahkeme, bunu da erteledi.

Antalya'da İngiliz kız Charlotte M.'ye cinsel tacizden önceki yıl 11 Nisan'da tutuklanan ve 247 gün cezaevinde kaldıktan sonra 14 Aralık 2007'de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Alman Marco W.'nin bugün 15'inci duruşması yapıldı. Öğleden sonra saat 15.00'de yapılacak duruşma, Marco W.'nin avukatı Mehmet Asım İplikçioğlu'nun İstanbul'dan gecikmeli gelmesi nedeniyle saat 17.30'a kaldı. Karar çıkması beklenen duruşmaya Alman basını da büyük ilgi gösterdi. Alman ARD, ZDF, N24, SAT1, PRO7 televizyonlarının muhabir ve kameramanları, Bild, Köln Express gazetelerinin muhabirleri ile ARD radyo muhabiri ve AP muhabiri de Antalya 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davayı takip etti. Cumhuriyet Savcısı Cafer Tüfekçi, Marco W'nin 8 yıl hapisle cezalandırılması ile ilgili mütalaasını tekrarladı. Mahkeme Başkanı Abdullah Yıldız, savunma yapması için Marco W'nin avukatlarına söz verdi.

AVUKATLARIN SAVUNMALARI

Sözlerine, "Beraat istiyoruz' diye başlayan avukat İplikçioğlu, "Suçun araştırılması için bilimsel, uzmanlık araştırması gerekiyor" dedi. Neden beraat istediklerine açıklık getiren avukat İplikçioğlu, İngiliz kız Charlotte M.'nin annesinin, kızını olaydan bir gün sonra özel bir hastaneye götürdüğünü, giderken adli bir şikayetinin olmadığını vurguladı, "Amacı adli şikayet değil, özel Sevgi Hastanesi'ne Dr. Levent Hekim'e kızının hamile olup olmadığını sormaktı" dedi. Doktorun kızın hamile olmadığını söylemesine rağmen, vajinal bölgede ölü sperm araştırmasını, "Savcı ve adli şikayet olmaksızın yapmıştır, bu da suçtur" diyen İplikçioğlu, "Böyle bir araştırma savcının kimlik tespiti, kola vurulan mühür ile yapılır. Dosyada böyle bir resmi yazı yok. Muayene edilen Charlotte mi? değil mi? Bu bile belli değil" dedi.

İngiliz kızın ülkesine döndüğünü, hiçbir şekilde adli tabip tarafından muayene edilmediğini, Marco'dan sperm örneği alınmadığını ve ölü spermlerle karşılaştırılmadığını anlatan avukat Mehmet Asım İplikçioğlu, "Bir sperm vajinal bölgede 48 saat yaşayabiliyor. Vajinadaki ölü spermler başka birine ait olma ihtimali de doğuyor. Mahkemeniz bir gencin geleceğini belirliyor. Uzun sürede özgürlüğü alındı. Ayrıca mahkemede 15 oturumda 15 kez heyet değişti, bu vicdani kanat açısından da önemli" diyerek savunma yaptı. İplikçioğlu, şayet Alman gencine ceza verilmesi halinde, saygılı tutumu, ifadeleri ve yaşının gözönünde bulundurulmasını istedi.

Avukat Ahmet Ünal Ersoy ise savunmasında Charlotte'nin yaşıtlarından büyük gösterdiğini vurguladı.

İFADESİ SAMİMİ BULUNDU

Mahkeme Başkanı Abdullah Yıldız, duruşmaya karar için ara verdi. Yaklaşık 20 dakikalık aranın ardından Yıldız, TCK 103/1 maddesi uyarınca Marco'ya 4 yıl hapis cezası verildiğini, dosyada beden-ruh sağlığı raporunun eksikliği, bazı koşulların tam oluşmaması nedeniyle cezanın 2 yıl 8 aya indirildiğini açıkladı. Başkan Yıldız, Marco W.'nin saygılı tutumu ve samimi ifadeleri nedeniyle cezanın 2 yıl 2 ay 20 güne düşürüldüğünü, Alman gencin yaşının küçük oluşu, sabıkasızlığı dikkate alınarak bu cezanının da ertelendiğini açıkladı. Mahkeme Başkanı Yıldız, 2 yıl 6 ay denetim süresi verildiğini, suç işlemesi halinde cezanın infaz edileceğini belirterek temyiz yolu açık olmak kaydıyla kararı avukatlara bildirdi.

KARAR TATMİN EDİCİ DEĞİL

Dava sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan İngiliz Charlotte M'nin avukatı Ömer Aycan, "2.5 yıl süren davada mahkeme bizim haklılığımızı teyit etti" diyerek şöyle konuştu: "Kararın bu yönde olmasından memnunuz. Çünkü müvekkilim olan İngiliz kızın Marco isimli Alman şahıs tarafından cinsel istismara uğradığı, ırzına geçtiği yönünde mahkeme önünde iddiada bulunmuştuk. Mahkeme de bu iddiaları kabul etti. Ve 4 yıl ceza verdi. Ancak sanığın yaşı, mahkemedeki saygılı tutumu gibi hukuki gerekçelerle bu cezayı indirdi ve erteledi. Kararın cezalandırma kısmından memnun değiliz. Mahkeme en azından bizim haklı olduğumuz yönünde bir tespit yapmıştır. Yüzde 50 olarak memnunuz." "Temyize gidecek misiniz?" sorusu üzerine Aycan, "Temyize götürme konusunda müvekkillerim ile görüşeceğim. Beni çok tatmin etmeyen bu kararın, müvekkillerimi de çok tatmin edeceğini zannetmiyorum. Altını çizerek söylüyorum, bu şahsın Türk- Alman kamuoyuna bir kahmaran gibi sunulan bu Alman gencin işlediği eylemin adını mahkeme cinsel taciz olarak koymuştur. O nedenle kararın bu kısmı bizi mutlu etti" dedi. Aycan, aileye kararı bildireceğini, temyize gidilmesi gerektiğini belirteceğini söyledi.

TEMYİZE GİDECEĞİZ

Alman Marco W.'nin avukatı Mehmet Asım İplikçioğlu da dava çıkışı kararı yorumladı. "Savunmamızda sanığın beraat etmesi gerektiği doğrultusunda taleplerimiz vardı" diyen İplikçioğlu, temyize gideceklerini söyledi. Avukat İplikçioğlu, "Bu karar kesinleşmiş bir karar değil. Yargıtayca onaylanmadı" diye konuştu.

Avukat Ahmet Ünal Ersoy da, kararın iddia edildiği bir tecavüz olmadığını göstermesi bakımından nispeten olumlu bir karar olduğunu belirtti, "Verilen karar Marco'nun tecavüz etmediğini gösteriyor. Beklentimiz beraat etmesiydi. Mahkeme kararını aileye bildirdim" diye konuştu.

DAVA NASIL BAŞLAMIŞTI?
Antalya'nın Manavgat İlçesi'ndeki bir otelde tatil sırasında 13 yaşındaki İngiliz Charlotte M.'ye 'Cinsel tacizde bulunduğu' iddiasıyla lise öğrencisi 17 yaşındaki Alman Marco W. İngiliz kızın annesi Heather Claire M.'nin şikayeti üzerine geçen yıl 11 Nisan'da tutuklanmıştı. Antalya Kapalı Cezaevi'ne konulan Marco, 'Kendi rızası ile birlikte olduk' derken, Manavgat'taki özel bir hastaneden alınan raporda Charlotte'un kızlık zarının bozulmadığı, ancak vajinal bölgesinde ölü spermlere rastlandığı belirlenmişti. Charlotte ailesiyle birlikte İngiltere'ye dönerken, tutuklanan Marco için '15 yaşından küçük kıza cinsel saldırı' suçlamasıyla 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Türkiye ile Almanya hükümetleri arasında Alman gencin serbest bırakılması yönünde diplomatik kriz yaşanmış, Alman basını cezaevi şartlarını eleştirmişti. Yayın yasağı konulan davada Marco W., 247 gün tutuklu ve 8 duruşma geçirdikten sonra 14 Aralık 2007'de tahliye edilip aynı gün özel uçak ile ülkesine dönmüştü.