Gündem ‘Tahıl koridoru’na İstanbul formülü

‘Tahıl koridoru’na İstanbul formülü

03.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşında ateşkesin sağlanmasına yönelik önemli müzakerelere ev sahipliği yapan İstanbul, bu defa Ukrayna ve Rusya limanlarında bekleyen milyonlarca ton tahılın çıkarılması için oluşturulacak “tahıl koridoru” formülünün merkezinde yer aldı.

‘Tahıl koridoru’na İstanbul formülü

Savaş nedeniyle dünyanın en büyük tahıl ihracatçısı iki ülkenin limanlarında bekleyen 20 milyon tondan fazla tahıl için, Türkiye aktif bir diplomasi yürütüyor. Müzakereler neticesinde “tahıl koridoru” oluşturulması için BM çatısı altında bir yol haritası hazırlandı. Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM yetkililerinin önümüzdeki günlerde bir araya gelerek yol haritasının detaylarını görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Yol haritası netleşti

Yol haritasıyla bölgedeki deniz mayınlarının temizliği başta olmak üzere, gemilerin hangi güzergahı kullanacağı, gemilerin olası yaşayacağı sıkıntılar için sigorta sisteminin devreye gireceği gibi konular açıklığa kavuşacak. Ukrayna’nın Odessa limanı mayınlarda temizlenecek ve gemi güvenliği sağlanınca tahıllar çıkarılmaya başlanacak. Dörtlü toplantıda tüm bu konu başlıkları değerlendirilecek ve tahıl koridoru için düğmeye basılacak.

İstanbul’da kurulması planlanan kontrol ve komuta merkezi mekanizması ile Rusya ve Ukrayna’nın elinde bulunan yaklaşık 20 milyon tonluk tahılın küresel pazarlara çıkışı sağlanacak.

Tahılların ekonomik değerinin 35 milyar doları aştığı belirtiliyor. 

Haberin Devamı

‘Kilit ülke Türkiye’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Eskişehir’de katıldığı bir programda tahıl koridoruyla ilgili yaptığı açıklamada, “Ukrayna’daki buğday için mayınların temizlenmesiyle güvenli bir koridor açarak, o gemilerin buğdayı tüm dünyaya taşıması, ihtiyaç duyan ülkelere ihraç edilmesiyle ilgili çalışıyoruz. Şimdi ülkeler bizi sürekli arayıp “Bizi de dâhil edin bu sisteme” diyor. Biz tabii herkesin katkısına açığız. Bu konularda rekabet olmaz. Ama burada kilit bir ülke olarak herkes Türkiye’yi görüyor” dedi.