Gündem Taksi plakasında hisse devri bitti

Taksi plakasında hisse devri bitti

20.10.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yeni düzenlemesine göre; taksi plakası sahipliğinde ‘Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı’ şartı aranacak, hisseli plaka alımına da izin verilmeyecek. Karara tepkili olan taksici esnafı, konuyu yargıya taşıma hazırlığında.

Taksi plakasında hisse devri bitti

Gülden Çoktan - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), taksi plakası tahsisi ile ilgili yeni sistemi hayata geçirdi. İBB’nin 86/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’na dayandırdığı ve dün başlayan yeni uygulamaya göre, taksi plakası satışında ‘Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı’ şartı aranacak. Alıcının tek geçim kaynağının ‘şoförlük’ olduğunu ispatlaması gerekecek. Ticari plaka tahsis belgesi başvurularında, beyanında ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini’ belgelemesi gerekecek. Bu belgelerde de ilgili resmi kurum onayı aranacak.

Haberin Devamı

Tek sahibi olacak

Yeni sistemle ile ticari plaka alımında çoklu hisselere bölünmesi de ortadan kalkıyor. Denetimler kapsamında araç sahiplerine ulaşılması gereken durumlarda da sıkıntılar yaşanmasından dolayı kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak. Ticari plakaların yüzde 1, yüzde 2 vb. hisseler veya 1/16’ya kadar (Bijon hisse adı altında) satılması nedeniyle, (daha önce hisseli halde satılan plakanın hisseli şeklinde satışı dâhil) yalnızca hissedarlar arası yüzde 100 hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek.

Ayrıca İBB, esnaf odaları ve emniyet birimleri temsilcilerinden oluşturacağı çalışma komisyonu ile mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme yapacak. Şartları taşımayan ticari plakaların ruhsatları askıya alınabilecek. İBB’den yapılan açıklamada Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) gündeminde dokuzuncu kez reddedilen 5 bin yeni taksi teklifinden yanıt alınamadığı için taksi plakalarında denetlemeye gidildiği ifade edildi.

Haberin Devamı

Bundan sonra yapılacak Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurularında; İBB’ye verilmek üzere plaka edinmek isteyen kişiye ait e-Devlet üzerinden elde edilmiş ve karekod/barkod ile doğrulanabilecek şekilde ‘Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulaması’, ‘SGK’ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması’ ‘Araçlarım Sorgulaması’ talep edilecek. İlgili belgelerle doğrulamanın yeterli görülmediği hallerde vergi dairesi veya benzeri kurumlardan da ilave belge talep edilecek.

‘Konuyu yargıya taşıyacağız’

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, hayata geçirilen uygulamanın kanuna aykırı olduğunu belirterek konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti. Kararı kabul etmediklerini aktaran Aksu, şunları söyledi: “Bugün bir karar vermiş kendileri. Ortaklı ticari taksi alımı yapılmayacak diye bir karar vermişler. Biz bu kararı hem kabul etmiyoruz hem de yargıya taşıyacağız. Şimdi bu çıkardıkları uyduruk olayla diyorlar ki bir kişi bir plaka alır. Ortaklık plaka kimse alamaz. Hisseli plaka satışını durdurmuşlar. Var olanlara dokunmuyorlar bundan sonra yapılacak alımlarda uygulayacaklar. Hiç böyle bir kanun falan yok. Hukuka aykırı. Mal edinme kanununa aykırı. 10553 Bakanlar Kurulu kararına aykırı. Bunlar kendi kendilerine, kendi olurlarına uyduruk bir karar almışlar. Toplantı yaptık. Kabul etmediğimizi, uygun olmadığını söyledik.”