Gündem Tam kapanmada buruk bayram

Tam kapanmada buruk bayram

14.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bayram namazı sosyal mesafe kurallarına uyularak kılındı. Şehit veren aileler kapanmadan muaf tutulunca mezarlıklara akın etti. Kucaklaşmaya hasret kalan yaşlılar ise telefonda görüntülü görüşmeyle torunlarının bayramını kutladı.

Tam kapanmada buruk bayram

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını tedbirleri kapsamında Türkiye’nin 81 ilinde uygulanan tam kapanma nedeniyle vatandaşlar Ramazan Bayramı’nı buruk karşıladı. Sokakların sessizliğe büründüğü şehirlerde genel olarak bayram namazı sosyal mesafe kurallarına uyularak kılındı.

Haberin Devamı

- Ankara Kocatepe ve Hacı Bayram Veli Camii’nde Ramazan Bayramı namazı, sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyarak kılındı. Vatandaşlar, bayram namazını kılmak için evlerine yürüme mesafesinde olan camilere gitti. Cebeci Askeri Şehitliği’nde düzenlenen anma programında şehitlerin bayraklarla donatılan mezar taşlarını yıkayan yakınları kabirlerin başında dua etti. Başkentte tam kapanma nedeniyle denetim yapan polis ekipleri de, belgelerini kontrol ettikleri sürücü ve yolculara bayram çikolatası ikramında bulundu. Mamak Belediyesi tarafından evden çıkamayan çocuklar ve aileleri için balonlarla süslenen otobüs, ilçeyi dolaştı. Palyaço ve halk oyunları ekipleri otobüsün üzerindeki platformdan kendilerini izleyen vatandaşlarla çocuklara el salladı.

Haberin Devamı

- İzmir’de Kadifekale Hava Şehitliği’ne gelen şehit yakınları, temizledikleri mezarlıkların başında Kur’an-ı Kerim okurken duygu dolu anlar yaşadı. Piyade Uzman Çavuş Doğan Balduk’un (30) annesi Medhiye Balduk, kendisini kabristanda yatan bütün şehitlerin annesi olarak gördüğünü söyledi. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger de, Bayraklı Geçici Konaklama Merkezi’ni ziyaret ederek 30 Ekim depreminin ardından konteyner kentte kalan vatandaşların bayramını kutladı.

SELİMİYE’YE AKIN

- Bursa’da da cemaat bayram namazı kılmak için camilere akın etti. Tarihi Ulu Cami’de yüzlerce kişi namaz kılarken, pandemi nedeniyle sosyal mesafe ve maske kuralına uyulduğu görüldü.

- Selimiye Camiİ Ramazan Bayramı namazında camiye yürüyüş mesafesinde oturan vatandaşların akınına uğradı. Tarihi camide bayram namazı, sosyal mesafe kurallarına uyularak kılındı.

ÇEVRİMİÇİ BAYRAMLAŞTI

- Kırklareli, Tekirdağ’da da vatandaşlar bayram namazı dolayısıyla camileri doldurdu. Vatandaşlar evlerden getirdikleri seccadelerle, sosyal mesafe kuralına uyarak saf düzeni aldı. Kırklareli’nde oturan Selim Böcükler (91), Kovid-19 salgını nedeniyle torunlarıyla telefonda görüntülü görüşerek bayramlaştı. Böcükler, torunlarıyla sohbet ederken zaman zaman gülümserken, bazen de gözyaşlarına hakim olmadı.

Haberin Devamı

KIZILAY SEVİNDİRDİ

- Sakarya, Düzce, Bartın, Bolu, Zonguldak, Karabük ve Kocaeli’de vatandaşlar bayram namazını, Kovid-19 tedbirleri kapsamında eda etti. Tam kapanma nedeniyle bayramı evde geçiren çocukları ve ailelerini unutmayan Türk Kızılayı Sakarya Şubesi görevlileri ve gönüllüleri ise, Erenler ilçesinde sokak sokak gezerek çocuklara oyuncak dağıttı.

- Samsun’da da Bayram namazı, mesafe ve maske kurallarına uyularak kılındı.

- Afyonkarahisar’da bayram namazı Zafer Meydanı’nda kılındı.

- Doğu Anadolu’da vatandaşlar Ramazan Bayramı namazını, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uyarak kıldı.

- Diyarbakır’daki Hava Şehitliği’nde evlatlarının kabirlerine gelen aileler, bayramı hüzünlü geçirdiklerini söyledi.  2017’de şehit olan Jandarma Uzman Çavuş Hatip Çağlar’ın babası Mehmet Çağlar, mezarlık ziyaretine izin verildiği için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ettti. 8 yaşındaki kızı Hiranur Çağlar da, babasının bayramını kutlamaya geldiğini söyledi.

HUZUREVLERİ SESSİZ

Haberin Devamı

- Gaziantep’in Araban ilçesinde tarım işçileri, Ramazan Bayramı’nı tarlada mesaide geçirdi. Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, işçileri tarlada ziyaret ederek bayramlarını kutladı.

- Sivas Valisi Salih Ayhan, Ramazan Bayramı’nda huzurevi sakinleri ile Sevgi Evleri’ndeki çocukları ziyaret etti. Yaşlıların bayramlarını kutlayan Vali Ayhan, çocuklara ise çeşitli hediyeler verdi. Vali Ayhan, “Koronavirüs salgınından dolayı buruk geçiyor. Gönlümüz bir olsun inşallah bu küresel illetten hep birlikte kurtulacağız” dedi. Huzurevi sakinleri de bayramda kendilerini yalnız bırakmayan Vali Ayhan’a teşekkür etti.

‘HATIRLANMAK İSTİYORUZ’

- Ramazan Bayramı’nın tam kapanmaya denk gelmesi nedeniyle sevdiklerinden uzak kalan Darülaceze sakinleri, kendileri için düzenlenen kutlamada, birbirleriyle bayramlaşıp, gönüllerince eğlendi. Yemek yedikten sonra çalan müzikle doyasıya eğlenen Darülaceze sakinleri, “Sadece bayramlarda değil her zaman hatırlanmak istiyoruz” dedi.

- Muğla’nın Bodrum ilçesi boş kalırken; Kumbahçe, Gümbet, Bitez ve Paşa Tarlası sahilleri yabancı turistlere kaldı. Polis tek tek durduğu araçların içindekilere izin belgelerini kontrol etti. Antalya’da da, bayramın ilk günü halk evlerinde, turistler sahilde zaman geçirdi.

Haberin Devamı

İstanbul’da başta Ayasofya Camii olmak üzere Büyük Çamlıca Camii, Eyüp Sultan Camii ve selatin camilerde seccadesini alan vatandaşlar namaza koştu. Polisin uyarılarıyla camilere gelen vatandaşlar, dua etti, namazlarını kıldı.