Gündem ‘Tanrı parçacığı’ artık Nobel’li

‘Tanrı parçacığı’ artık Nobel’li

09.10.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

İlk kez 1964 yılında Peter Higgs tarafından ortaya atılan teori, bilim dünyasında evrenin nasıl oluştuğuna dair önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

‘Tanrı parçacığı’ artık Nobel’li

Fizik alanında bu yılki Nobel ödülünün sahibi ‘Tanrı parçacığı’ diye tabir edilen Higgs bozonunu keşfeden Peter Higgs ve Francois Englert oldu. Edinburgh Üniversitesi profesörü Peter Higgs ve Brüksel Özgür Üniversitesi profesörü Francois Englert, tüm evreni oluşturan ve geçtiğimiz yıla dek tespit edilemeyen özel parçacığı keşfettikleri için ödüle layık görüldü.
‘Boşluğun ana maddesi’
Higgs bozonu, moleküllerin nasıl kütle kazandığının açıklanabilmesi için vazgeçilmez önem taşıyor.
Evrenin nasıl oluştuğuna dair fizik teorilerinin ispatlanabilmesi için çok önemli olan bu parçacığın keşfi bilim dünyası için bir dönüm noktası olarak kabul ediliyor. Onlarca yıllık araştırmanın sonunda, geçtiğimiz yıl İsviçre’deki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezinde (CERN) gerçekleştirilen deneyler sonrası Higgs bozonunun gerçekliği kanıtlanmıştı. “Tanrı parçacığı”nın tüm evreni kaplayan boşluğun ana maddesi olduğu ifade ediliyor. Bu parçacık olmadan hiçbir şeyin ‘var olamayacağı’ söylemi kabul edilmiş durumda.
Şaşkınlık yaşadı
Ödülün açıklanmasının ardından Peter Higgs’in profesörlük yaptığı Edinburgh Üniversitesi’nden de bir açıklama yapıldı. Açıklamada Higgs’in bu büyük onurdan dolayı ‘büyük şaşkınlık’ yaşadığı ve bu keşifte emeği bulunan herkesi tebrik ettiği bilgileri yer aldı. Higgs, ayrıca ailesi, arkadaşları ve meslektaşlarına desteklerinden ötürü teşekkür etti. Ünlü bilim insanı bu ödülün sonuçları hemen alınamayan araştırmalara farkındalığı artıracağını umut ettiğini belirtti.

Haberin Devamı

Higgs bozonu
‘Tanrı parçacığı’ teorisi Peter Higgs tarafından ilk kez 1964 yılında genç bir eğitmenken ortaya atılmıştı. Higgs ve Englert ikilisi, teorilerini ortaya koyduktan neredeyse yarım yüzyıl sonra fizik alanında dünyanın en prestijli ödülüne kavuşmuş oldu.