Gündem Taraftar gruplarına ‘şafak’ operasyonu

Taraftar gruplarına ‘şafak’ operasyonu

28.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Sabahın erken saatlerinde üç büyük kulübün taraftar gruplarına yönelik düzenlenen operasyonlarda aralarında Çarşı’nın eski lideri Alen Markaryan, Ultraslan’ın lideri Muzaffer Şirin ve GFB lideri Sefa Kalya’nın da bulunduğu 75 kişi gözaltına alındı

Taraftar gruplarına ‘şafak’ operasyonu

Üç büyük kulübün taraftar gruplarına yönelik düzenlenen operasyonda tribün liderleri ve kulüp çalışanlarının da arasında bulunduğu 75 kişi gözaltına alındı. Sabahın erken saatlerinde evlere yapılan baskınlarla gözaltına alınanlar arasında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı’nın eski lideri Alen Markaryan, Galatasaray taraftar grubu Ultraslan’ın lideri Muzaffer Şirin ile Genç Fenerbahçeliler’in lideri Sefa Kalya da var. Polisin, taraftar gruplarını 1 yıldır teknik ve fiziki takibe aldığı, gözaltındaki bazı isimlerin adam öldürme, tribündeki şiddet olayları ve karaborsa bilet satışı gibi suçlara ilişkin sorgulanacağı öğrenildi. Öte yandan özel yetkili savcılığın talimatıyla bazı eski ve yeni kulüp yöneticilerinin de ifadesine başvurulacağı belirtildi.

100 adrese baskın
İstanbul’da Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü ekipleri dün üç büyük kulübün taraftar gruplarına yönelik şafak operasyonu düzenledi. Sabahın erken saatlerinde başta Beşiktaş, Kadıköy, Üsküdar olmak üzere birçok ilçedeki yaklaşık 100 adrese düzenlenen baskınlarda 75 kişi gözaltına alındı.
Aralarında Çarşı’nın eski lideri Alen Markaryan, Ultraslan’ın lideri Muzaffer Şirin ile Genç Fenerbahçeliler’in lideri Sefa Kalya’nın da bulunduğu çok sayıda kişi emniyete kelepçeli halde getirildi. Operasyonun Fenerbahçe taraftar grupları ‘Genç Fenerbahçeliler’, ‘Kill For You’, ‘FenerbahChe’, Beşiktaş taraftar gruplarından ‘Çarşı’, ‘Asya Kartalları’, ‘Deplasman Kartalları’ ile Galatasaray taraftar grubu ‘Ultraslan’ı kapsadığı, Galatasaray Spor Kulübü Bilet Dağıtım Sorumlusu olarak görev yapan Mehmet Baydur ile Fenerbahçe Stad Müdürü Ayhan Pak’ın da gözaltına alınan isimler arasında yer aldığı öğrenildi.

Soruşturulan olaylar
Soruşturmanın taraftar gruplarının organize bir suç örgütü gibi hareket etmeye başlamaları üzerine yaklaşık 1,5 yıl önce başlatıldığı ve taraftar gruplarının önde gelen isimlerinin bu sürede teknik ve fiziki takibe alındığı öğrenildi. Polisin bu grupların suçlarını açığa çıkarmak için grupların içine sızdığı ve taraftar tribüne girerek, içeriye sokulan bıçak, çakı ve benzeri aletleri görüntüledikleri öğrenildi. Soruşturmanın Fenerbahçe ile Galatasaray arasında 2012 yılında oynanan ve 0-0 biten şampiyonluk maçından sonra çıkan olayların ardından başlatıldığı, bu tarihten sonra da Fenerbahçeli bir ismin öldürülmesi, seyircisiz oynanan Bate Borisov maçında sahaya dışarıdan havai fişek atılması, Beşiktaşlı Rauf Büyük’ün karıştığı İnönü Stadı’ndaki kavga ve karaborsa bilet satışı ile stat içine sokulan delici ve kesici aletlere ilişkin tespitlerin de soruşturma dosyasına eklendiği belirlendi.

Tehdit, darp, baskın
Gözaltındaki bazı isimlerin futbol kulüpleri yöneticilerine istediklerinin karşılanması için baskı yaptıkları, karşılanmaması durumunda tribünde insanları kışkırtmakla ve olay çıkartmakla tehdit ettikleri iddia ediliyor. Bu kişilerin örgütlü bir biçimde yağma, tehdit, darp, yaralama ve tesis basmak gibi eylemleri gerçekleştirdikleri de soruşturulan iddialar arasında. Gözaltına alınanların tribün sorumluları, bilet satış ve güvenlik biriminde çalışanlar olduğu, kulüplerin eski ve yeni yöneticilerinin de ifadesinin alınacağı belirtildi. Bu arada Gezi olaylarında aktif bir rol üstlenen Çarşı grubuna yönelik olarak Haziran ayında yapılan operasyonda gözaltına alınan bazı isimlerin yeniden gözaltına alındığı da öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Azat’ da gözaltında
Sedat Peker grubuna yönelik düzenlenen Kelebek operasyonunda gözaltına alınan İbrahim Gümüştekin’in de gözaltında olduğu belirlenirken, polis ekipleri 2010 yılındaki Beşiktaş-Bursa maçında bir kişiyi bıçaklamaktan tutuklanan “Azat” lakaplı ‘Deplasman Kartalları’nın lideri İbrahim Aydın’ın evine de baskın düzenledi. Aydın, sahaya giren taraftarlar nedeniyle yarıda kalan Beşiktaş- Galatasaray maçında stada giriş yasağı olmasına rağmen maça girerek olayların başlamasına neden olmuştu.