Gündem Tarihi köprünün sütun başlığı bulundu

Tarihi köprünün sütun başlığı bulundu

13.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne giren Sakarya’daki Justinianus Köprüsü’nde restorasyon projesi kapsamında kazı çalışmaları geçtiğimiz günlerde başladı. Çalışmalarda üzerinde haç işareti işlemesi olan sütun başlığı bulundu...

Tarihi köprünün sütun başlığı bulundu

Sakarya’nın Serdivan ilçesinde Bizans İmparatoru Birinci Justinianus tarafından MS 559 yılında yaptırılan ve ‘Beşköprü’ diye bilinen Justinianus Köprüsü gizemini koruyor. 429 metre uzunluğunda, 10 metre genişliğinde olan köprünün üzerinde 12 kemer gözü ve ucunda da 11 metre yüksekliğinde 9 metre genişliğinde apsis bulunuyor.

Haberin Devamı

Türkiye’de ayakta duran en eski yapıtlardan biri olan Justinianus Köprüsü, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Serdivan Belediyesi’nin birlikte dört ay önce yaptığı başvuru sonrası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne girmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Karayolları Genel Müdürlüğü, tarihi köprünün kültür turizmine kazandırılması için 29 milyon TL’ye mal olacak restorasyon projesi hazırladı. 23 yıl önce onarılarak trafiğe kapatılan köprü, 900 gün sürecek proje çalışması sonunda ‘Arkeopark’ haline getirilecek. Etrafı ışıklandırılacak yapının üzerinde vatandaşların vakit geçirebilmesi için sosyal alanlarla bilgi ve tanıtım alanları oluşturulacak.

Etrafında kazı başladı

Justinianus Köprüsü üzerindeki restorasyon, geçtiğimiz günlerde kazı çalışmasıyla başladı. Bakanlık tarafından görevlendirilen arkeologlar gözetiminde köprünün altında, çevresinde ve doğu ucundaki 11 metre yükseklikteki apsisin çevresinde başlatılan kazı, tarihe ışık tutacak.

Haberin Devamı

Çizilen resimlerde, batı ucunda bulunan zafer takının bugüne ulaşmadığı bilinen köprüde, yıllar içinde ortadan kaybolan, toprağa karışan tüm parçalar, kazılarda ortaya çıkacak. Yer altından çıkacak hazine değerindeki her parça, arkeolojik incelemeden geçecek. Tüm bu çalışmaların sonucunda, bir zamanlar altından Sakarya Nehri’nin aktığı, ancak nehir yatağının değişmesi sonucu açıkta kaldığı rivayet edilen köprüyle ilgili tüm bilinmeyenler gün yüzüne çıkacak.

Çalışmalar sırasında yerin birkaç metre derinliğinde bir sütun başlığına ulaşıldı. Üzerinde haç işareti işlemesi olan yaklaşık yarım metre genişliğindeki taş başlık, incelenmek üzere Sakarya Müzesi’ne götürüldü. Bu kalıntı, arkeoloji dünyası ve tarihçiler arasında merak uyandırdı. Sütunun köprünün hangi bölümünden koptuğu ve ne anlama geldiği konusunda araştırma yapıldığı belirtildi. l Aziz GÜVENER Sakarya / DHA