Gündem Tartışılan Rektör istifa etti

Tartışılan Rektör istifa etti

12.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

4 akademisyenin öldürüldüğü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, YÖK’ün telkinleriyle, ‘soruşturmanın selameti için’ dedi ve görevinden istifa etti.

Tartışılan Rektör istifa etti

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen, üniversitede araştırma görevlisi Volkan Bayar’ın çalışma arkadaşı dört akademisyeni silahlı saldırı ile katletmesinden altı gün sonra görevinden istifa etti. Soruşturmanın selameti için bu kararı aldığını belirten Gönen’in istifasının, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın Gönen’i bugün yapılacak olağanüstü gündemli genel kurul toplantısına davet etmesi ve “istifa etmesinin en uygun yol” olduğu yönündeki telkinler sonucu geldiği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Deliller devletten’

Gönen, 15 Temmuz sonrası FETÖ ile irtibatı olduğu iddiasıyla Volkan Bayar da dahil üniversiteye o dönemde verilen tüm ihbar belgelerinin dikkatlice incelendiğini ve devletin ilgili kurumlarından gelen bilgilerin değerlendirildiğini söyledi. Dilekçelerinin işleme konulmadığını iddia eden kişilerin hiçbir zaman”can güvenliği ve tehdit” unsurlarından dolayı mağdur olduklarını içeren dilekçe sunmadıklarını savunan Gönen, “Sunulan dilekçeler katil Bayar’ın kendileri hakkında ihbarcı olup olmadığı, bilgi belge istemi, katil Bayar’ın FETÖ ile ilgili işlem yapılmasını talep eden dilekçelerdir. Bu dilekçelerin tümü kurumumuzca işleme alınmıştır” dedi.

Bayar’ın “iftira” niteliğinde ihbarlarda bulunduğuna yönelik ilk başvuru dilekçesinin 27 Aralık 2017’de rektörlüğe verildiğini söyleyen Gönen, Bayar hakkında derhal disiplin soruşturması açıldığını savundu. Gönen, saldırıda öldürülen Yasir Armağan tarafından 23 Mart 2018’de verilen şikayet dilekçesinin işleme konulduğunu ve Bayar ile eşi Saadet Aylin Bayar hakkında soruşturmanın 27 Mart’ta açıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Aynı üniversitede görevli akademisyenler Ayşe Aypay ve Neslihan Bay’ın, Bayar tarafından kendileri ve eşleri hakkında FETÖ üyesi olmakla suçlandıkları dilekçelere istinaden eşleri Ahmet Aypay ve Yalçın Bay’ın KHK ile görevden alındıklarını beyan ettiğini belirten Gönen, “Ancak, devletimizin ilgili kurumlarından kendileriyle ilgili başka bir belge verilmediğinden Ayşe Aypay ve Neslihan Bay’ın halen üniversitemiz öğretim üyesi olarak çalışmaları ve terfilerinin yapılması sadece Bayar’ın dilekçeleriyle işlem yapılmadığının diğer bir kanıtıdır. Bayar’ın ruh sağlığının bozukluğu hakkında açıklamalar yapmalarına karşın, veri tabanlarında Volkan Bayar, Saadet Aylin Bayar, Selahattin Turan, Ahmet Aypay’ın birlikte gerçekleştirdikleri ortak çalışmalar mevcuttur” diye konuştu.

Toplantıya katılacak

YÖK yetkililerinden edinilen bilgiye göre istifa kararı, YÖK’ün bugün olayla ilgili yapacağı “olağanüstü” gündemli toplantıyı etkilemeyecek. Toplantıya Gönen de katılacak ve Genel Kurul üyelerinin sorularını yanıtlayacak. Toplantıda, YÖK Başkanı Saraç’ın olayın ardından idari soruşturma başlatarak Eskişehir’e gönderdiği YÖK Denetleme Kurulu üyesinin raporu da görüşülecek.

‘İhbarcılar da istifa etsin’

Rektör Gönen’in istifa ettiği ESOGÜ’DE bir grup öğrenci kampus önünde basın açıklaması yaparak rektörün yanı sıra ihbarcı kişilerin de istifasını istedi. Öğrenciler “Akademiyi karanlığa teslim etmeyeceğiz” yazılı pankart açtı. -DHA