27.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU Ankara
Ancak tasarı, ilan yayımlanamadan önce değişiklik yapılmadan Meclis’ten geçirildi. Maddenin görüşmelerinde, MHP’li Mustafa Kalaycı’nın uyarısıyla düzenlemeden 2008’den sonra işe girmiş olanların yararlanamayacağı ortaya çıkmıştı.
Değişiklik yapılmadı
Yasa teklifi, gelen itirazlara rağmen üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadan mevcut haliyle Meclis’ten geçti. Buna göre tabip ve diş hekimi emeklilerine, emekli aylıklarına ilaveten ek ödeme; pratisyen hekim emeklilerine yaklaşık bin 500 lira, uzman hekim emeklilerine de yaklaşık 2 bin lira emekli maaşı artışı yapılacak. Hekim, diş hekimi, eczacı, hemşire, fizyoterapist gibi sağlık personelinin bir yıllık çalışmalarına, 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanacak.
TTB’nin dün gazetelerde yayımlanan “çağrı” ilanı ise gece yarısı yasalaşan düzenlemenin ardından havada kaldı. TTB’nin metninde, şunlar kaydedilmişti:
“Yıllardır ve ısrarla emekli hekim maaşlarının yükseltilmesi ve hekimlere fiili hizmet süresi zammı verilmesi taleplerimizi dile getiriyoruz. TBMM’nin gündemindeki düzenlemeleri bu doğrultuda yetersiz de olsa bir adım olarak değerlendiriyoruz. Ancak kanun teklifi bu biçimiyle yasalaşırsa emekli hekimlerin büyük çoğunluğu bunlardan yararlanamayacaktır.”
Açıklamada, hekimlerin talepleri şu şekilde sıralandı:
- Hangi sosyal güvenlik kurumundan olduğuna bakılmaksızın bütün emekli hekimlerin maaşlarına zam yapılmalıdır.
- Emekli olmakla birlikte çalışmak zorunda olan hekimler yapılacak zamdan mahrum bırakılmamalıdır.
- Primini ödeyerek döner sermaye gelirinin bir kısmını emekliliğine saydırmış hekimlerden kesinti yapılmamalıdır.
- Fiili hizmet süresi zammı yılda en az 120 gün olmalı, hizmetin yıpratıcılığına bağlı olarak 150 ve 180 güne çıkarılmalıdır.
- Fiili hizmet zammı sadece ileriye yönelik olarak değil, geçmiş çalışmaları kapsayacak şekilde geriye dönük olarak da uygulanmalıdır.”
Ayrıca ilanda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetle ilgili yasa çıkarılması da istenmişti.