Gündem Taşınmanın bedeli 2 saate 10 bin TL

Taşınmanın bedeli 2 saate 10 bin TL

17.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Evlerinde ağır ve orta hasar bulunan vatandaşlar başka kentlerdeki akrabalarının yanına göçüyor. Yüksek katlı binalardaki evlerden eşyalarını taşımak isteyenler nakliye şirketlerine 1-2 saatlik işlem için 6-10 bin TL arasında ücret ödüyor...

Taşınmanın bedeli 2 saate 10 bin TL

Gaziantep’te depremden önce resmi rakamlara göre İslahiye’de 68 bin kişi, Nurdağı’nda ise 42 bin kişi yaşıyordu. Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6. büyüklüğündeki depremlerin ardından iki ilçede de sağlam ve yaşanabilecek bina çok az kaldı. Gaziantep şehir merkezinde hayat yavaş yavaş normale dönmeye başlarken, iki ilçede bazı evlere elektrik verilmeye başlandı. Ancak iki ilçede de yaşanabilecek bina sayısı çok az olduğu için binlerce insan Türkiye’nin başka yerlerindeki akrabalarının yanına göçüyor.

Haberin Devamı

Asansöre talep

Yıllardır yaşadıkları ve hatıraları olan kentlerinden ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar, yetkililerin güvenli bulmadığı için izin vermediği evlerine dışarıdan asansörle ulaşmaya çalışıyor. Vatandaşlar ev ve kiişisel aşyalarına ancak bu yolla ulaşabiliyor. 8-10 katlı binalardan eşyalarını çıkarmak için asansörlü taşıma aracı kiralamak isteyenler ise sadece 2 saat için 6-10 bin TL arasında değişen ücretler ödemek zorunda kalıyor.

İki ilçede de asansörlü taşıma şirketi sayısı yetersiz olduğu için Ankara, Antalya, Adana, Mersin gibi pek çok kentten teknik olanağı olan firmanın bölgeye geldiği görülüyor.

Nakliyeciler yetişemiyor

Nakliyeciler bir evin taşınması için en fazla 2 saat ayırıyor. Daha çok sökme işlemi gerektirmeyen TV, yatak ve kanepe gibi eşyaları aşağı indiren taşımacılar, günde 5 ev sahibiyle anlaştıklarını belirtiyor.

Haberin Devamı

Depremden önce taşınma bedelinin söz konusu ücretin yarısından az olduğunu belirten vatandaşlar, yetkililere seslenerek, bu konuda da denetim talep ediyor. Taşınanların büyük kısmının Türkiye’nin farklı yerlerindeki akrabalarının yanına gittiği gözlenirken henüz tedavisi devam eden vatandaşların evini ise akrabaları boşaltıyor.
Öte yandan depremin üçüncü gününden itibaren kentteki enkazlarda arama kurtarma görevi yürüten madenciler de çalışmalarını tamamladı. Zonguldak’tan gelen maden işçileri dün kentten ayrıldı.

Taşınmanın bedeli 2 saate 10 bin TL

‘Hayallerim ve anılarım yıkıldı’

İslahiye İlçe Tarım Müdürlüğü’nde gıda mühendisi olarak çalışan Mehmet Gelişli de 5 Mart’ta yapacağı düğününün ardından yaşayacağı evde yakalandı depreme. Hayatta kaldığına sevindiğini ama sabah simit aldığı pastahane esnafından mesai arkadaşlarına kadar yüzlerce kişiyi kaybettiğini belirten Gelişli, evini anne ve babasının yardımıyla Gaziantep’e taşıyor. 4 yıl önce yapılan ve Doğan Rezidans isimli lüks apartmanın ağır hasar aldıgını belirten Gelişli, “Hayallerim, umutlarım depremle yıkıldı. Çok sevmiştik İslahiye’yi. Uzun yıllar görev yapmayı istemiştim. Şimdi hayata yeniden nasıl başlayacağız?” dedi.

Haberin Devamı

Taşınmanın bedeli 2 saate 10 bin TL

Taşıma işlemlerinde en fazla söküm gerektirmeyen, kanepe, yatak gibi ev eşyaları göze çarpıyor. Çalışanlar ev sahiplerinin belirttiği eşyaları asansörle  tek tek aşağı indiriyor.

Taşınmanın bedeli 2 saate 10 bin TL

Nakliye şirketi çalışanları, günde 5 evi ancak taşıdıklarını belirterek, taşınmak isteyen vatandaşlara ancak 2 gün sonrasına sıra verebiliyor.