Gündem Tatilde ‘doğaya kaçış’

Tatilde ‘doğaya kaçış’  

30.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pandemi sürecinde yoğunlaşan kampta ve karavanda tatil yapma trendi devam ediyor. Uzmanlar özellikle gençlerin tercih ettiği kamp ve karavan tatili için gerekli malzemelerin fiyatının yüzde 50 arttığını söylüyor.

Tatilde ‘doğaya kaçış’

Meltem Güneş - Pandemi döneminde vatandaşın tercih ettiği kamp ve karavan tatiline ilgi sürüyor. Ulusal Kamp ve Karavan Federasyonu (UKKF) Başkanı Leyla Özdağ, özellikle gençler arasında çadır ve karavan tatilinin revaçta olduğunu belirtirken, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu da, çadır, kamp masa ve sandalyeleri, uyku tulumu gibi ürünlere yönelik talepte yüzde 50’lere varan bir artış olduğunu ifade etti. 

Haberin Devamı

Sosyalleşme imkanı 

Bir tesiste kalmak yerine tatilini doğa ile iç içe geçirmek isteyenler, tercihlerini kamp ve karavandan yana kullanmaya devam ediyor. UKKF Başkanı Özdağ, pandemi sonrasında genç neslin karavan ve çadır tatiline talebinin arttığını söyleyerek, “İnsanlar şehrin hengamesinden uzaklaşmak, doğa içinde vakit geçirmek istiyorlar. Ayrıca kamp alanlarında insanlar sosyalleşme imkanı da bulabiliyor, zira kitle turizminde sosyalleşme imkanı neredeyse yok” dedi. Özdağ, talep artışında fiyat açısından uygunluğun da etkili olduğunu belirttti. 

Özdağ, kamp alanlarına giriş ücretlerine ilişkin ise “Karavan kullanıcılarından aldığımız bilgiye göre karavan kampları fiyatları özellerde 200 TL ve üstü. Öte yandan milli parklar bizimle temas halinde, giriş ücretleri 50 TL civarında. Aynı şekilde belediyelerle de federasyonumuzun teması var. Onlarda ise genellikle ilk beş gün ücretsiz, sonrası 50 TL ila 100 TL arası değişebiliyor” bilgisini verdi. 

Haberin Devamı

‘Talep yüzde 50 arttı’

Vatandaşların kampçılık merakı, alışverişlerine de yansıyor. ETİD Başkan Yardımcısı ve PttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu, pandemi sürecinde tatillerin “doğaya kaçış”a dönüşmeye başladığını belirterek, “Bu tatil biçimi son yıllarda oldukça sevilmeye başladı. Bunu alışverişlerin artışından görebiliyoruz. Örneğin çadır, kamp masa ve sandalyeleri, matara, buzluk, uyku tulumu, şişme yatak, hamak gibi ürünlerde pandemi öncesine göre yüzde 40 ila 50’lere varan bir talep artışı var” dedi. Çadır ve portatif sandalye gibi ürünlere ilişkin çeşitli veriler veren Çevikoğlu, “Çadırlara genellikle 20 – 45 yaş arası tüketicilerin daha çok rağbet gösterdiğini söyleyebiliriz. Satışlarımıza baktığımızda en çok iki ila dört kişilik çadırlar talep görüyor. Dört mevsimlik ürünler olmasına da özellikle dikkat edildiğini tespit ettik. Benzer durum kamp masa ve sandalyelerinde de geçerli. Bu tip ürünlerin en çok kargolandığı şehirler arasında Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir bulunuyor” diye konuştu.

Kamp yerleri

Çadırını yanına alıp veya karavanına atlayıp doğayla baş başa kalmak isteyen kampçıların gözde illeri arasında; Aydın, Antalya, Artvin, Balıkesir, Bolu, Çanakkale, Kocaeli, Kastamonu, Konya, İzmir, Muğla, Edirne yer alıyor.