Gündem ‘Tavuk usulsüzlüğü’ MASAK raporunda

‘Tavuk usulsüzlüğü’ MASAK raporunda

05.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Kozmik Oda’ savcısı Mustafa Bilgili ile MİT TIR’ları hâkimi Mustafa Başer’in FETÖ ile parasal ilişkileri MASAK raporuna yansıdı. Rapora göre Gedik Tavukçuluk adlı firmanın, tavuk üreten Başer’in ailesinden yüksek miktarda mal ve hizmet alımı yapması dikkati çekiyor

‘Tavuk usulsüzlüğü’ MASAK raporunda

"Kozmik Oda” olarak bilinen soruşturmayı yürüten firari Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili ile Samanyolu Yayın Grubu Genel Müdürü Hidayet Karaca’yı korsan şekilde tahliye eden, MİT TIR’ları davasından tutuklanıp meslekten ihraç edilen hâkim Mustafa Başer’in örgütle parasal ilişkilerinin MASAK raporlarına yansıdığı ve FETÖ çatı iddianamesinde yer aldığı ortaya çıktı.

Haberin Devamı

İddianamedeki MASAK raporlarında, Karaca ve Ekrem Dumanlı’nın kurduğu Güvenilir Gıda Vakfı’nın Gedik Tavukçuluk adlı firmayla ilişkili olduğu belirtildi. Savcı Bilgili’nin 300 bin TL havale yaptığı Özova Akaryakıt şirketinin de aynı şirketle bağlantılı olduğu; Başer’in anne, babası ve kardeşine, 2009-2015 arasında “hizmet” satışı karşılığında Ge-dik’ten 1 milyon 674 bin 781 lira ödendiği belirtildi.

Duruşma 22 Kasım’da

Uşak’ın en büyük tavuk üreticisi olan şirketin, tavuk üreten Başer’in ailesinden bu kadar yüksek miktarda mal ve hizmet alımı yapması dikkati çekti. MASAK raporunda ayrıca, Gaziantep’te tutuklanan Cahit Nakipoğlu’nun sahibi olduğu Naksan Plastik şirketinin de Gedik şirketine 664 bin lira tutarında mal ve hizmet satışı yaptığı soruşturmada bu satışların neden kaynaklandığının da araştırıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Fetullah Gülen, Hidayet Karaca, Ekrem Dumanlı’nın da aralarında bulunduğu 73 sanık hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmiş ve davanın ilk duruşmasının 22-25 Kasım 2016 arasında yapılacağı açıklanmıştı.

İddianamenin 9. bölümünde, “FETÖ Mali Yapısı” adı altında Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı’nın 20 Şubat 2016 tarihli 2016/An53/2.1 Sayılı raporuna yer verildi. Raporda, Karaca ve Dumanlı tarafından kurulan Güvenilir Gıda Vakfı’nın, Gedik Tavukçuluk şirketi ile irtibatlarının araştırıldığı belirtildi. İddianamede yer verilen raporda şunlar kaydedildi

“Şüpheliler Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlı’nın kurduğu Güvenilir Gıdalar Vakfı’nın, Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. A.Ş. ile irtibatları araştırılmıştır. Hazırlanan raporda şüpheli Karaca’yı tahliye etmek için teşebbüste bulunan ve korsan tahliye kararı verilmesini sağlayan Hâkim Mustafa Başer’in anne, baba ve kardeşi ile Gedik Tavukçuluk Tic. A.Ş. arasında ilişki tespit edildiği, hâkimin annesinin 1.362.724 lira mal ve hizmet satışına karşılık 2011-2015 arasında 929.218 lira aldığı, babasının 2009-2012 arasında 375.578 lira mal ve hizmet satışına karşılık 13 işlemde 115.202 lira para aldığı, kardeşinin 2009-2015 arasında 861.981 lira mal ve hizmet satışı yapıp 39 işlemde 630.361 lira para transferi aldığı, raporda dikkat çekici bir hususun da Gaziantep’te kurulu bulunan ‘Naksan Plastik A.Ş.’nin 2013-2015 arasında Gedik Tavukçuluk şirketine toplam 664.456 lira tutarında mal ve hizmet satışı yaptığı tespitidir.

Haberin Devamı

Bilgili’nin havalesi

Raporda dikkati çeken bir başka hususun Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili tarafından Özova Akaryakıt Ltd. Şti’ne 300 bin lira havale gönderdiği, 29.05.2013 günü bu havalede gelen ‘buğday avansı iadesi’ ifadesinin yazdığı, Özova şirketinin de Gedik Tavukçuluk şirketine 2013’te toplam 1.340.401 lira tutarında mal ve hizmet satışı yaptığı tespit edilmiştir. Güvenilir Gıda Vakfı’nın 07.10.2012’de Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlı tarafından kurulduğu, bu vakfa 23 eft işlemi ile Gedik Tavukçuluk A.Ş.’nin 68.927,73 lira para gönderdiği, Güvenilir Gıda Vakfı’nın 2014’te toplam 13.529 lira değerinde mal ve hizmet satışını Gedik Tavukçuluk şirketine yaptığına ilişkin beyan bulunduğu belirlenmiştir.”

Haberin Devamı

Gözaltı kararı

FETÖ’nün darbe girişiminden sonra HSYK çok sayıda hâkim ve savcıyı açığa almış, açığa alınan savcı ve hâkimler hakkında adli soruşturma başlatılmıştı. HSYK tarafından açığa alınan “Kozmik Oda” soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Bilgili ile aynı soruşturmada kozmik odalarda aramayı yaptıktan sonra Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyeliğine atanan Hâkim Kadir Kayan hakkında da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada gözaltı kararı verilmişti. Hakkındaki iddiaları sormak için cep telefonundan aranan firari Bilgili’ye ulaşılamadı.

Gedik: Başer ailesi bizim üreticimizdir

MASAK raporuna göre, MİT tırlarından tutuklu hakim Başer’in ailesine hizmet ve mal alımı karşılığı para ödemesinde bulunan Gedik Tavukçuluk’un ise iddialara www.ciftlikdergisi.com.tr adresinde yayımlanan haberle yanıt verdiği anlaşıldı. Haberde, hakim Başer’in annesi, babası ve kardeşinin tavuk çiftliklerinin olduğu, Gedik Tavukçuluk ve başka bir firmaya daha fason piliç üretimi yaptıkları, şirketin makbuz karşılığı ürettirdiği ürünlere banka üzerinden ödeme yaptığı, bu kapsamda Başer’e para ödenmediği kaydediliyor.

Haberde Gedik Tavukçuluk’un sahibi Osman Gedik’in, Başer ailesinin 2008’den beri üreticileri olduğunu, anne, baba ve kardeşine toplamda 2,7 milyon lira civarında ürettikleri tavuk karşılığında ödeme yapıldığını, ödemelerin müstahsil belgeleri karşılığı banka üzerinden yapıldığını söylediği kaydediliyor.

Haberde Osman Gedik’in şimdiye kadar bu konuyla ilgili herhangi bir soruşturma geçirmediklerini, yasadışı hiçbir oluşuma asla destek vermelerinin söz konusu olamayacağını sözlerine eklediği belirtiliyor.