Gündem TBMM Başkanı Şentop: Vekâlet savaşları günümüzde sürüyor

TBMM Başkanı Şentop: Vekâlet savaşları günümüzde sürüyor

19.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Çanakkale Zaferi’nin 106. yılında düzenlenen törende konuşan Meclis Başkanı, ‘Milletimize dinmek bilmez kindarlıkla saldırıyorlar’ dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Vekâlet savaşları günümüzde sürüyor

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Çanakkale Zaferi’nin ardından 100 yıldan fazla bir zaman geçtiğini belirterek “Fakat bazı  devletlerin milletimize ve devletimize karşı dinmek bilmez bir kindarlıkla, hiç hak etmediğimiz bir düşmanlıkla saldırdıklarını, ülkemizi bölüp parçalamak ve mümkünse işgal etmeye yönelik kötü niyet beslediklerini tespit etmek zorundayız. Düşmanlar, 100 yıl önce Mehmetçiğin kanını dökmesi için, şehirlerimizi yakıp yıkması ve halkımızı katletmesi için vaktiyle sömürgeleştirdikleri Asya ve Afrika ülkelerinden asker üniforması giydirilmiş köleler toplayıp getirmişlerdi.  Günümüzde de benzer bir yöntemi uyguluyor ve vekalet savaşları yürütüyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Zaferin yıl dönümü

TBMM Başkanı Şentop, Çanakkale Şehitler Abidesi’nde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un da katıldığı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü  Töreni’nde yaptığı konuşmada bugünün, tarihe altın harflerle, unutulmaz bir kahramanlıkla nakşedildiği 18 Mart 1915’te kazanılan zaferin yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Şentop, o tarihte orduların Osmanlı sınırlarını korumak için birden çok cephede savaştığını, yurdun adeta kalbi olan bölgelerin büyük ve yoğun bir saldırı altına girdiğini, tartışmasız bir beka sorununun baş gösterdiğini anlatan Şentop, “Hep söylendiği gibi Çanakkale bizim için tam da bu yüzden bir ölüm kalım mücadelesiydi. Şunun altını çizerek belirtmeliyim ki tarih boyunca esir edilmemiş ve ölümüne de olsa istiklalini savunup özgür yaşamış aziz milletimiz,  bu büyük ruhunu en destansı biçimde belki de Çanakkale’de göstermiştir” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Benzer yöntemler’

Şentop “Atalarımız, ‘Su uyur düşman uyumaz’ demişlerdir. Aradan 100 yıldan fazla zaman geçti fakat bazı devletlerin milletimize ve devletimize karşı dinmek bilmez bir kindarlıkla, hiç hak etmediğimiz bir düşmanlıkla saldırdıklarını, ülkemizi bölüp parçalamak ve mümkünse işgal etmeye yönelik kötü niyet beslediklerini tespit etmek zorundayız. Düşmanlar, 100 yıl önce Mehmetçiğin kanını dökmesi için, şehirlerimizi yakıp yıkması ve halkımızı katletmesi için vaktiyle sömürgeleştirdikleri Asya ve Afrika ülkelerinden asker üniforması giydirilmiş köleler toplayıp getirmişlerdi. Günümüzde de benzer bir yöntemi uyguluyor ve vekâlet savaşları yürütüyorlar” dedi.

TBMM Başkanı Şentop: Vekâlet savaşları günümüzde sürüyor

‘Türk milleti tarihi burada değiştirdi’

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Çanakkale, çıkarlar üzerine kurulan birlikteliklerin, asırlara kök salmış  kardeşliklere yenildiği yerdir. Bayrağı bir, vatanı bir, imanı bir olanlar kenetlenerek, sadece hırsları bir olanları burada yenmiştir” dedi.

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. Yıl Dönümü Töreni’nde yaptığı konuşmada, milletlerin tarihinde dönüm noktaları olduğunu belirten Ersoy, “İşte o anda her bir ferdiyle, kendi belirlediği yolda yılmadan, usanmadan ve korkmadan yürüyenler tarihi değiştirirler. Çanakkale 20. yüzyıldaki o kavşaktır ve Türk milleti tarihi burada değiştirmiştir” dedi.

Haberin Devamı

TBMM Başkanı Şentop: Vekâlet savaşları günümüzde sürüyor

Gelibolu’dan toprak deniz suyu ve bayrak

Milli atletler, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’na 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Gelibolu Yarımadası’ndan alınan toprak, deniz suyu ve Türk bayrağını teslim etti. Atletler toprak, deniz suyu ve Türk bayrağını, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın merkez binasına getirdi.

Sporcuları kapıda karşılayan Kasapoğlu, kutu içindeki emanetleri öpüp başına koyarak teslim aldı. Kasapoğlu, yaptığı açıklamada, Çanakkale’nin bir direniş olduğunu vurgulayarak, “Bu ruh o günkü gibi bugün de var yarın da olacak. Sporcularımızın, şehitlerimizin bu ali makamından bizlere ulaştırdığı  emanet bizler için de gurur meselesi oldu. Bu emaneti bakanlığımızın en güzel yerinde gururla, heyecanla saklayacağız.”

Haberin Devamı

Türk Yıldızları gösteri yaptı

Çanakkale Şehitler Abidesi’ndeki tören konuşmaların ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ve şehitler için edilen dua ile devam etti. TBMM Başkanı Şentop şehitlik defterini imzaladı. Şentop ve beraberindeki bakanlar şehit mezarlarına karanfil bıraktı, 1915 Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi’ni gezdi. Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı hava akrobasi timi Türk Yıldızları’nın gösterisi de nefes kesti.