Gündem ‘Tekne batırma törenine buyrun’

‘Tekne batırma törenine buyrun’

30.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Datça’da resif oluşumu ve dalış turizmini geliştirmek için Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 25 yıl hizmet veren tekne törenle batırılacak.

‘Tekne batırma törenine buyrun’

Ege Bölgesi’nin maviliğiyle ve temiz havasıyla ünlü tatil beldesi Datça’nın su altı canlılığı için bir tekne batırılacak. Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 25 yıl hizmet veren 15 metre boyundaki tekne, yarın 18 metre derinliğe indirilerek balıkların yeni yuvası olacak. Ekonomik ömrünü dolduran deniz araçlarının batırılarak yapay resif yapılmasını pek çok ülke uyguluyor. Türkiye’deki yapay resif çalışmalarının yeni örneği Datça’da Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait bir teknenin batırılmasıyla gerçekleşecek.

Haberin Devamı

Denizcilik bayramında

Datça’da yaşayan denizseverlerin 2011 yılından beri sürdürdüğü çalışmalar sonunda “Piket” tipi Sahil Güvenlik teknesi suyun altına törenle indirilecek. 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda 18 metre derinlikteki Çeti Suyu bölgesinde batırılacak tekne, onlarca balık türüne yuva olarak deniz yaşamına katkı sağlayacak. 14 metre boyunda, 30 ton ağırlığındaki Sahil Güvenlik teknesi aynı zamanda bölgede yasadışı balık avcılığına da engel olarak suyun altında görevine devam edecek. Tekne batırma törenine halk da davet edilerek, törenin yapılacağı yere Datça Limanı’ndan ücretsiz gezi tekneleri hareket edeceği bildirildi.

‘Tekne batırma törenine buyrun’

Yeni yeri için kimyasallardan arındırıldı

Datça’ya bir yapay resif kazandırma çalışmalarının yedi yıl önce başladığını söyleyen Uçan Balık Dalış Merkezi’nden Kerem Bayrı, balıkların kısa sürede batığı yuva edineceğini belirterek şunları söyledi: “Datça Limanı’ndan başlayarak, Burgaz önleri, Karaincir adaları, Sarıliman adası, Domuzçukuru mağarası gibi birçok yerde dalmak mümkün. Datça, su altının güzelliklerini görmek için en uygun yerlerden biri. Datça’ya bir yapay resif kazandırmak için 2011 yılında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’na başvurmuştuk. Piket tipi SG-52, Datça için ayrıldı. Teknenin içi temizlendi, kimyasal maddelerden arındırıldı ve balıklara yuva olmak için hazırlandı. Tekne, 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda 18 metre derinlikteki yeni yerine indirilerek deniz canlılığının artmasına yardım edecek.”

Haberin Devamı

‘Tekne batırma törenine buyrun’

Göreve su altında devam

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nda 25 yıl hizmet veren ‘Piket’ tip 15 metre boyundaki tekne, yarın denizde batırıldıktan sonra dalış turizmine katkıda bulunacak. Tekne ayrıca balıklara da ev sahipliği yapacak.

‘Tekne batırma törenine buyrun’

‘Tekne batırma törenine buyrun’