Gündem Tel Rifat iddiası: TSK operasyona hazırlanıyor

Tel Rifat iddiası: TSK operasyona hazırlanıyor

05.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

Tel Rifat iddiası: TSK operasyona hazırlanıyor

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Türkiye açısından stratejik önemi bulunan ve Afrin operasyonunun ardından terör örgütü YPG tarafından Suriye rejiminin denetimine bırakılan Tel Rifat kasabasına girmek için hazırlık yaptığı ileri sürüldü.

Haberin Devamı

Afrin’in 21 kilometre Güneydoğu’sunda Mınniğ askeri havaalanının da içinde yer aldığı önemli lojistik üs noktası Tel Rifat kasabasının denetimi için Türkiye ile Rusya arasında diplomatik görüşmeler sürüyor. Afrin’in TSK’nın kontrolüne geçmesi sonrası bölgedeki YPG grupları, Tel Rifat bölgesine geçiş yapmıştı. TSK’nın, operasyonu Tel Rifat bölgesine yayması ihtimaline karşı kasaba ve çevresindeki askeri havaalanının yönetimi Suriye rejimine barıkılmıştı.

Rusya ile görüşme

Suriye’nin kuzeyi ile Halep’e açılan güzergâh üzerinde bulunan Şehba bölgesinin Tel Rifat kasabasının denetiminin Türkiye’ye bırakılmasına yönelik Rusya ile sürdürülen görüşmelerde ilerleme sağlandı. Görüşmelerden çok yakın zamanda sonuç alınması bekleniyor. Rusya ile anlaşma sağlanması halinde Afrin ve Kilis bölgesinde konuşlanan askeri birliklerin bir bölümünün Tel Rifat bölgesine kaydırılacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

Bölgeden çekildiler

Görüşmeler sürürken bölgedeki Suriye ve İran askerlerinin bölgeyi tamamen boşaltması için hazırlık yaptığı, bir bölümünün ise bölgede ayrıldığı bildirildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından yapılan açıklamada, Tel Rifat ilçesindeki İran’ın askeri danışmanlarının Halep sınırlarındaki Nubul ve Zehra bölgelerine çekildiği duyuruldu. Açıklamada, Rusya ile yapılan anlaşma çerçevesinde, Türkiye askerlerinin Tel Rifat bölgesine gireceği, bunun karşılığında Suriyeli muhalif gruplarından bazılarının ise İdlib ve Lazkiye çevresinden çekileceği iddia edildi. İran’ın yanı sıra bölgede faaliyet gösteren Suriye rejim güçleri ve YPG’li bazı grupların da bölgeden ayrıldıkları bildirildi.

Yazarlar