Gündem Temyiz bir yıl sürer

Temyiz bir yıl sürer

06.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

New York Barosu’na kayıtlı Avukat Kortan Toygar, ABD’de görülen davada mahkemenin 11 Nisan’da kararını açıklamasından sonra temyiz sürecinin ortalama bir yıl süreceğini belirterek, istatistikler uyarınca mahkeme kararlarının temyizde bozulma olasılığının ise çok düşük olduğunu kaydetti.

Temyiz bir yıl sürer

Toygar, “Burada yazdığım görüşlerim Amerikan ve Türk hukuku eğitimi almış New York ve İstanbul Barolarına bağlı avukat olarak tamamen hukuki görüş içerir, siyasi/politik anlam taşımaz” kaydı düşerek şöyle dedi:

‘Karar zor bozulur’

Temyiz mahkemesinin adı US Court of Appeals’dır. New York Bölge Mahkemeleri 2. Daire Temyiz Mahkemesi’ne bağlıdır. Temyiz yargılamasında, davanın olguları (olayları) yeniden irdelenmez, bu iş tamamen Federal Mahkeme tarafından yapılmış ve sonlandırılmıştır. Temyiz Mahkemesi yalnızca hukukun olgulara doğru bir şekilde uygulanıp uygulanmadığını inceler. Temyiz Mahkemesi üç hâkim ile toplanır ve Federal Mahkeme’nin aksine jüri üyesi bulunmamaktadır.

Taraf vekilleri duruşmada temyiz sebeplerini sözlü olarak ileri sürebilirler. Temyiz süresi 11 Nisan’da gerçekleşecek ceza tespit duruşmasından itibaren başlayacaktır. İş yoğunluğuna göre değişmekte birlikte, ortalama bir sene içinde temyiz kararını açıklayacaktır. Temyiz kararı sonrası taraflar en üst mahkeme olan Supreme Court’a başvuruda bulunabilir. Ancak, Supreme Court başvurusu çok nadiren ve genelde toplumu ilgilendiren olaylarda kabul edilmektedir.

- Temyiz mahkemesinde federal mahkeme kararını bozma oranları nelerdir?

- 2011-2015 arasında temyiz mahkemelerinin, federal mahkemelerde görülen ceza davaları kararlarını bozma oranlarına ilişkin istatistikler incelendiğinde Temyiz Mahkemesi’nin Federal Mahkeme kararını bozma oranının oldukça düşük olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı


Yazarlar