Gündem Terör devletine izin verilmedi

Terör devletine izin verilmedi

03.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinde kantonları birleştirerek bir devlet kurma hayali, 7 yıl önce Doski Vadisi’nde başlatılan ve sonuncusu Irak’ın kuzeyinde süren Pençe Kilit gibi operasyonlarla suya düştü. 7 yılda olağanüstü günler yaşandı.

Terör devletine izin verilmedi

Aydın Hasan / ANKARA - Türkiye; Suriye’nin kuzeyinde kantonların birleştirilerek bir devlete dönüştürülmesi, Adana’dan Nusaybin’e uzanan çizgide öz yönetim bölgeleri kurularak bölünmenin yolunun açılması planları üzerine, 24 Temmuz 2015’ten itibaren terörle mücadelede yeni bir safhaya geçti.

Haberin Devamı

Terör örgütü 2015’te 40 gün süren operasyon ile sözde Cilo Eyaletinin kilidini oluşturan Doski Vadisi ve güneyindeki bölgeyi kontrol eden İkiyakalar ve Oramar Tepe bölgesinden silindi. 2022’de ise Pençe Kilit ile Türkiye’nin sınırları Hatay’dan Hakkari’ye kilitleniyor.

***

Türk Silahlı Kuvvetleri, 17 Nisan’da Irak’ın kuzeyinde terör örgütü PKK’nın ana üs bölgesi niteliğindeki Haftanin, Metina, Zap, Avaşin, Hakurk hattında Pençe-Kilit Operasyonu’nu başlattı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, 25 Nisan’da Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever ile sınırın sıfır noktasına gitti. Akar, Zap’a 10 kilometre mesafede sahadaki komutanlara seslendi ve terörle mücadelede 24 Temmuz 2015’ten itibaren yeni bir safhaya geçildiğini hatırlattı. Akar, “Yurt içi, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde 24 Temmuz 2015’ten bugüne kadar toplam 34 bin 259 terörist etkisiz hale getirildi” dedi.

Haberin Devamı

24 TEMMUZ’UN HİKAYESİ

Açıklamalarda neden 24 Temmuz 2015’e vurgu yapılıyor? Bu sorunun yanıtını vermek için filmi geriye saralım ve 2015’e dönelim. 2015 yılının yaz aylarına girildiğinde PKK ve destekçilerinin tutumu nedeniyle çözüm süreci sona erme noktasına gelmişti. Terör örgütü ve destekçilerinin hedefinde, Suriye’nin kuzeyinde bir terör devleti kurma vardı. Aynı zamanda özerkliği gündeme getirerek Türkiye’yi bölme niyetlerini artık gizlemez hale gelmişlerdi. ABD ve bazı Avrupa ülkelerinin terör örgütünün Suriye kolu PYD - YPG’ye desteği de görünür bir hal almıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin net tavrını Haziran 2015’te şu sözlerle ilan etti: 

Tüm dünyaya sesleniyorum. Bedeli ne olursa olsun, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin güneyinde bir devlet kurulmasına asla müsaade etmeyeceğiz

İKİ TERÖRİSTİN TEHDİDİ

Terör örgütünün liderlerinden Murat Karayılan, 29 Haziran 2015’te, “Açıkça söyleyeyim, eğer onlar Rojava’ya müdahale ederlerse biz de onlara müdahale ederiz; o zaman Türkiye’nin tümü bir savaş sahasına dönüşür” tehdidinde bulundu. KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ise 20 Temmuz 2015’te “Halkımız meşru savunma örgütlenmesini ve bilincini de geliştirmeli... Tüm halkımız silah almalı, bu temelde kendini eğitmeli ve örgütlenmeli” çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

ÇİFTE HAVA HAREKÂTI

Türk Silahlı Kuvvetleri, 24 Temmuz 2015’te Suriye’nin kuzeyindeki DAEŞ hedefleri ile Irak’ın kuzeyindeki PKK hedeflerine eş zamanlı hava harekâtı düzenledi. Irak’ın kuzeyinde PKK’ya ait Zap, Metina, Basyan, Kandil, Hakurk, Sinat, Haftanin, Avaşin ve Gora kampları hava operasyonu ile vuruldu. Harekatın iki gün öncesinde 22 Temmuz 2015 günü terör örgütü tarafından Ceylanpınar’daki evlerinde iki polis şehit edilmişti.

PATRİOTLARI ÇEKTİLER

ABD, Ağustos 2015’te Gaziantep’te konuşlu Patriot füzelerini “tehdit algısının değişmesi sebebiyle” geri çekme kararı aldığını duyurdu ve ekim ayında füzeler ABD’ye geri gönderildi. 2015’in ağustos ayında, ABD ile eş zamanlı olarak Almanya da Kahramanmaraş’taki bataryaların süresini bir kez daha uzatmayacağını açıkladı.

HENDEK OPERASYONLARI

2015 yılının sonbaharı ve kışında, terör örgütüyle destekçilerinin Türkiye’yi bölmeye yönelik planı uygulamaya konuldu. Hakkâri/Merkez-Yüksekova, Şırnak/Merkez-Beytüşşebap, Diyarbakır/Sur-Silvan, Mardin/Nusaybin, Ağrı/Doğubeyazıt, Muş/Bulanık-Varto, Van/Merkez-Tuşba-Başkale-Erciş, Bitlis/Hizan, Siirt/Eruh, Adana/Seyhan Batman/Bağlar, Tunceli/Merkez olmak üzere 19 farklı yerde sözde “öz yönetimler” ilan edildi. Cizre, Silopi, Sur, İdil, Nusaybin ilçelerinde hendek ve barikatlar oluşturuldu. Suriye’den Türkiye’ye silah ve patlayıcılar taşındı. PKK, tahkim edilen hendek/barikatlar ile sözde kurtarılmış bölgeler oluşturarak şehirlerde kontrolü ele geçirmeyi hedefledi. Bu stratejinin bir sonraki aşamasında ise Suriye benzeri kanton bölgeler oluşturularak sözde “demokratik özerklik” ilanı amaçlanıyordu. Ancak güvenlik güçlerinin operasyonları ile terör örgütünün hendek-çukur siyaseti çökertildi. 22 Temmuz 2015 tarihi sonrası PKK terör örgütünün saldırılarında 335 vatandaş hayatını kaybetti, 859 güvenlik görevlisi şehit oldu.

Haberin Devamı

ÜÇ AŞAMALI PLAN

Aynı dönemde terör örgütünün kırsaldaki varlığına yönelik operasyonlar da başlatıldı. En kapsamlı operasyonlardan biri Hakkâri’nin sarp dağlar içinde bulunan Çarçela, Oramar ve Doski Vadisi bölgelerinde yapıldı. Ama, PKK’nın sözde Cilo Eyaleti’nin kilidini oluşturan Doski Vadisi ve güneyindeki bölgeyi kontrol eden İkiyakalar ve Oramar Tepe bölgesindeki teröristleri etkisiz hale getirmekti.

Haberin Devamı

Operasyon üç aşamalı olarak planlandı. Birinci aşamayı, Doski Vadisi’nin iki yakasında üslenen PKK’lılardan temizlenmesi oluşturdu. İkinci aşamada, İkiyakalar Dağı bölgesinin hakimiyet altına alınması, üçüncü aşamada Oramar Tepe ve uzanımında hakimiyetin sağlanması planlandı.

40 gün süren operasyonda PKK açısından büyük öneme sahip olan İkiyakalar, Doski Vadisi ve Oramar Tepe bölgeleri terörist unsurlardan arındırıldı.

BÜYÜK ÇÖKÜNTÜ

Güvenlik kaynakları, operasyonun sonucu hakkında şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu bölgenin temizlenmesi ile; PKK’nın Türkiye ve Irak’ın kuzeyi bölgesi arasında iki taraflı çok kritik geçiş güzergahı, yani PKK’nın hem yemek hem de nefes borusu iyice sıkılmış, adeta nefes alamaz ve beslenemez duruma getirilmiştir. Türkiye içindeki teröristler, KCK yapılanması ve YDG-H unsurları bundan dolayı büyük çöküntü yaşamışlardır. Bu çöküntünün daha da derinleşmesi, yurt içinde teröristlere karşı yürütülecek kararlı operasyonlarla mümkün olabilecektir.”

Terör devletine izin verilmedi

‘KİLİDİ BAĞLAMAMIZ GEREKİYOR’

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, önceki akşam Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Musa Avsever, Deniz Kuvvetleri Komutanı Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz ile Şanlıurfa’ya gitti. Kara Kuvvetleri Komutanlığı İleri Müşterek Harekât Merkezin’de operasyonlarda görevli birlik komutanlarıyla video telekonferans yapan Akar, “Bugüne kadar diğer alanlarda yapılan çalışmalar var. Bunların tamamlanması için bu kilidi bağlamamız, başarılı bir şekilde sonuçlandırmamız gerekli. Mehmetçiğin nefesi teröristlerin ensesinde. Teröristlerde panik hâkim. Terör örgütünde çöküş alametleri var” dedi. -ANKARA Milliyet

DEVAM EDECEK