Gündem Terör İHA’sına karşı yerli ve milli drone savarlar

Terör İHA’sına karşı yerli ve milli drone savarlar

03.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Terör örgütü PKK, insansız hava araçlarına bağladıkları patlayıcılarla, sınır birliklerini ve kamu binalarını hedef alma girişimlerinde bulunuyor. Artan drone tehdidi güvenlik güçlerini harekete geçirdi. Bu tür saldırılara karşı İHASAVAR, İHTAR ve KAPAN drone savar sistemlerini geliştirip, aktif olarak kullanmaya başladı. Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük Eylem Planı’na göre de 125 adet tüfek tipi Drone/Mini İHA karıştırıcı sistem teslimatı yapılması planlanıyor.

Terör İHA’sına karşı yerli ve  milli drone savarlar

Son olarak, 31 Aralık gecesi Şırnak Cizre İlçe Jandarma Komutanlığı ile Silopi’deki Şehit Ercüment Türkmen Kışlası’na, teröristler tarafından C-4 tipi patlayıcının yerleştirildiği üç maket uçakla saldırı girişiminde bulunuldu. Maket uçaklar, güvenlik güçlerince etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

Tek kullanımlık “intihar drone’ları” olarak adlandırılan bu tür uçaklar, SD-Kart ve USB üzerinden koordinat yüklenerek hedefe yönlendiriliyor. Çoğunluğu el yapımı olan kamikaze model uçaklar, uzaktan kumanda ile yönlendiriliyor ve üzerinde GPS desteği bulunuyor. Uçuş menzilleri yaklaşık 20 ila 50 kilometre arasında bulunan uçaklar, 2-3 saat havada kalabiliyor. Çivi ve metalle güçlendirilmiş C-4 tipi plastik patlayıcı entegre edilen model uçaklar, düştüğü alanda ciddi tahribatlar yaratabiliyor. Özellikle Suriye iç savaşında bu yöntemin çok kullanıldığı biliniyor. Kuzey Irak’a yönelik harekâtta da örgüte ait drone ve insansız hava araçları ele geçirilmişti. PKK’nın Mahmur Kampı’nda da teröristlere drone eğitimi verildiği ortaya çıkarılmıştı. Yakın zamanda Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro bu tür uçaklardan biri ile düzenlenen saldırıdan son anda kurtuldu.

Haberin Devamı

Artan drone tehdidi Cumhurbaşkanlığı’nı da harekete geçirdi. Cumhurbaşkanlığı İkinci 100 Günlük Eylem Planına göre, 125 adet tüfek tipi Drone/Mini İHA karıştırıcı sistem teslimatı yapılacak. Emniyet Genel Müdürlüğü Sırt, Araç ve Çanta Tipi Karıştırıcı Sistem Tedariki Projesi sözleşmesi de imzalanacak.

Yazarlar