Gündem Terörün dini ve milliyeti olmaz

Terörün dini ve milliyeti olmaz

08.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’da mizah dergisi Charlie Hebdo’ya yapılan saldırıyı hükümet yetkilileri ve muhalefet kınadı. Erdoğan “Terörün dini ya da milliyeti olamaz ve hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemez” diye konuştu.

Terörün dini ve  milliyeti olmaz

Paris’teki saldırının ardından siyasiler tepki gösterdi. Siyasilerin açıklamaları şöyle:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Terörün dininin ya da milliyetinin olamayacağını ve hiçbir gerekçeyle mazur gösterilemeyeceğini bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Paris’te yaşandığı türden terör saldırıları, farklılıklara tahammülsüzlüğün ve nefret söylemlerinin yol açtığı gerginlikler, dini ve kültürel farklılıkları düşmanlık gerekçesi olarak sunma girişimleri karşısında hepimizin ortak tavır sergilemesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da, terörizmin her türüyle kararlı bir şekilde mücadeleye devam edecektir.”

TBMM Başkanı Cemil Çiçek: “Müslüman oldukları iddia edilen teröristler, yaptıkları saldırı ile İslam’ın insanlığa getirdiği sevgi ve hoşgörü mesajını katletmektedirler”
l Başbakan Ahmet Davutoğlu: “Bu saldırıyı, bu terörü en güçlü şekilde kınıyoruz ve bu zor günde Fransız halkının yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bu saldırının daha başka gerilim alanlarının oluşmasına sebep olmaması için elimizden geleni yapmak gerektiğine inandığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Tabii bu saldırının İslam’la herhangi bir şekilde irtibatı kurulamaz. İslam dininin yüce değerleri bu tür saldırıları kesinlikle tecviz etmez, bunlara cevaz vermez. İslam ile bu faaliyetler arasında kurulacak her türlü irtibat yanlış olacaktır.”

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan: “Hükümet olarak temel yaklaşımımız her türlü terör hadisesini reddetmek, kınamak ve telin etmektir. Saldırıya uğrayan derginin daha önce yaptığı yayınlar eleştiri konusu olabilir. Bunun bağlamı ayrıdır, bu hadiseyi kendi bağlamında değerlendirmek lazım. Olayın biraz daha aydınlanmasını beklemek lazım.”

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş: “Bir kere bu saldırı hiçbir şart altında kabul edilemez. İnsanlık dışıdır, vicdan dışıdır, ahlak dışıdır ve açık bir terörist saldırıdır. Bütün insanlığa karşı yapılmış olan bir saldırıdır. Şiddetle, nefretle kınıyoruz.”

Cumhuriyet Halk Partisi: “Bu saldırganların biran önce yakalanması ve cezalandırılmaları hususunda Fransız devleti ve halkının yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Son zamanlarda İslam dininin bütün yüce değerlerini ayaklar altına alan terör örgütlerinin giderek yaygınlaştığını görüyoruz. Bu örgütlerin tüm dünya için daha büyük bir tehdit haline gelmesi, din ve inanç ayırımı yapmadan hepimizin bu ortak düşmana karşı birlikte mücadele etmemizi zorunluluk haline getirmiştir.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç: “Eğer bu olayın arkasında ifade edildiği gibi radikal terör örgütleri çıkarsa Türkiye’nin bunlarla, bu hükümet döneminde kurduğu ilişkilerin tekrar sorgulanabileceği bir döneme Avrupa kapı açabilir, uyarmak istiyorum”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: “Terörün her türlüsünü nefretle kınıyoruz. Avrupa’yı özellikle tehdit eden başka bir unsur ise yıllardır vurgulamaya çalıştığımız, Avrupa’da birçok bölgede artan ırkçılık, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslamofobidir.”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır: “Fransa’daki terör eylemini kınıyorum. Her türlü radikalleşme ve terörizm karşısında dünyanın her yerinde daha fazla birlik içinde olmalıyız”

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik: “Saldırının ardından bu kadar kişi ölmüşken, öylesine alçakça bir eylem gerçekleşmişken, hemen cümlenin şu şekilde uluslararası ajanslarca kurulması, yani ‘Hz. Muhammed ile ilgili karikatür yayınlayan dergiye saldırı yapıldı’ gibisinden bir şey kullanması fevkalade yanlış bir algı operasyonudur.”

Haberin Devamı

Ortak açıklamaya CHP’den veto

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplanan MYK toplantısı devam ederken, AK Parti kurmaylarının TBMM’de grup yöneticilerine ilettiği, “Parlamento olarak Paris katliamını ortak bir açıklamayla kınayalım” önerisi parti yönetimine iletildi.
CHP MYK’da yapılan görüş alışverişinin ardından ortak açıklama, “AKP, bizim aracılığımızla IŞİD benzeri radikal örgütleri aklamaya çalışacak. AKP’nin bir süredir bu tür örgütlerle yakın ilişki içinde olduğu biliniyor. AKP; bizi de kullanarak demokratlık devşirme arayışında. Bunun parçası olamayız” düşüncesiyle reddedildi. (MERİÇ TAFOLAR / Ankara)