Gündem Terörün yıktığı sur yeniden canlanıyor

Terörün yıktığı sur yeniden canlanıyor

10.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Diyarbakır’da PKK’lı teröristlerin hendekler, barikatlar, tuzaklar ve asker sivil gözetmeden düzenlediği saldırılarla viraneye dönen Sur ilçesi, eski parlak günlerine dönüyor.

Terörün yıktığı sur yeniden canlanıyor

Diyarbakır’da PKK’lı teröristlerin saldırılarıyla tahrip ettiği tarihi Sur ilçesini devlet yeniden ayağa kaldırıyor. Sur’da 28 Kasım 2015’te Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin hayatını kaybettiği, 2 polisin şehit edildiği saldırının ardından terör örgütü PKK’ya yönelik başlatılan operasyon, 103’üncü gününde başarıyla tamamlandı.

Haberin Devamı

Kültür Mirası’nda

Güvenlik güçlerinin etkin mücadelesi sonucu 300 teröristin öldürüldüğü, çok sayıda uzun namlulu ve ağır silah ile roketatar, roketatar mermisi, el yapımı patlayıcı ve mühimmatın ele geçirildiği operasyonda 206 hendek kapatıldı, 365 el yapımı bomba düzeneği imha edildi.

Tarihi surları ve Hevsel Bahçeleri ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, farklı medeniyetler ve dönemlere ait cami, kilise, kale, han, ev, çarşı ve köprü olmak üzere 612 kültür varlığı bulunan Sur’da operasyonlarla sıkıştırılan PKK’lı teröristler, tarihi dokuyu da harabeye çevirdi.

Saldırılar sonucu viraneye dönen tarihi Sur, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve diğer kurumların çalışmalarıyla ihya ediliyor. Tarih boyunca 33 medeniyete ev sahipliği yapan ancak teröristlerin çukur kazıp, bombalı saldırılar düzenlemesi sonucu büyük hasar gören ilçenin yeniden “cazibe merkezi” haline getirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Valilikçe hazırlanan projeler birbiri ardına uygulanıyor.

Haberin Devamı

Hazreti Süleyman Camisi’nin çevresini kapsayan 115 dönümlük alan gecekondulardan temizlendi. 115 dönüm alan, hizmete açıldı. Yeni düzenleme vatandaşların beğenisini kazanıyor.

Terörün yıktığı sur yeniden canlanıyor
Projeler çerçevesinde, Paşa ve Çardaklı hamamları ile Şehzadeler Konağı’nın restore çalışmalarına da başlandı. “Dicle Vadisi Projesi” ile Diyarbakır’da doğa ile tarih bütünlüğü sağlanarak yeni bir şehir silueti kazandırılacak. Çalışmalarına başlanılan projeyle Dicle Vadisi, rekreasyon alanı olarak düzenlenecek. Bu kapsamda vadiye yeşil alan, park, bahçe, dinlenme ve yürüme alanları kazandırılacak.

40 milyon lira harcanacak

Vakıflar Genel Müdürlüğünce saldırılarda tahrip olan, aralarında 2 kilisenin de bulunduğu 11 tarihi eser restore ediliyor. Saldırılarda zarar gören Ulu Cami, Fatih Paşa Camii (Kurşunlu Cami), Fatih Paşa Camii’nin Şafiler bölümü, Şeyh Muttahhar Camisi, Dört Ayaklı Minare, Ermeni Katolik Kilisesi, Protestan Kilisesi, Arap Şeyh Camisi, Kadı Camii, Hasırlı Mescidi ve Nasuh Paşa Camii, çalışmaların ardından özgün haline dönecek. Sur’daki restorasyonlar için 40 milyon lira kullanılıyor.l DİYARBAKIR AA