19.07.2021 - 02:04 | Son Güncellenme:
Kurban Bayramı'nda aile ziyaretleri, ibadetler yerine getirilirken terviye günü namazı da büyük önem arz ediyor. Terviye günü 6 rekat namaz kılmak tavsiiye edilmiştir. Terviye namazı nasıl kılınır, terciye ne demek? İşte, detaylar...
Zilhicce ayının sekizinci günü idrak edilen Yevm-i terviye (Terviye günü), arefe gününden bir önceki gün ibadetlerle geçirilir. Terviye Günü, bu yıl 18 Temmuz 2021 Pazar gününe denk geliyor.
Sözlükte terviye “düşünmek, akıl yormak; sulamak, suya kandırmak” mânalarına gelir. Terviye günü Zilhicce ayının 8. günü olarak bilinir. Arefe gününden bir önceki gün olması Terviye gününü önemli kılar.
Zilhicce ayının sekizinci günü olan Terviye gününde; ilki dört, peşinden 2 rekât daha olmak üzere altı rekât namaz kılınması tavsiye edilmiştir. Nakledilen tarife göre; dört rekâtlık namazın birinci rekâtında Asr Sûresi, ikinci rekâtında Kureyş Sûresi, üçüncü rekâtında Nasr Sûresi ve dördüncü rekâtında ise üç kere İhlâs Sûresi okunur. Müteakiben kılınacak iki rekât namazın her rekâtında üç kere İhlâs Sûresi okunur. Bu namaz kılan kişinin, Terviye günü Mina’da bulunup da zikreden mü’minlerin eriştiği fazîlet ve ecre erişeceği ümit edilir.
Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. Zilhicce’nin dokuzuncu günü olan Arefe gününün dinde önemli bir yeri vardır. Hz. Peygamber (s.a.s.) bugünü oruçlu geçirme ile ilgili olarak “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197) buyurmuştur. Fakat hacda olanların, yapacakları ibadetleri aksatmamaları, sıkıntı ve hâlsizliğe düşmemeleri gerekçesiyle Arefe günü oruç tutmamaları daha uygundur (Ebû Dâvûd, Savm, 64).