Gündem Tezgâhta küçük balık endişesi

Tezgâhta küçük balık endişesi

10.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Son zamanlarda tezgâhlarda yasal avlanma boyutunun çok altında balık satıldığı görülüyor.

Tezgâhta küçük balık endişesi

GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul - Türkiye’deki denizlerde ve iç sularda balık avcılığı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tebliği gereğince en çok tüketilen balıklardan hamsinin 9 santim, istavritin 13, lüferin 18 ve palamutun 25 santim boyundan daha küçük avlanıp, satışa sunulması. Ancak yasağa rağmen pek çok tezgâhta karşılaşılan küçük balıklar dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

‘Satın almayın’

Yasal avlanma boyutlarının çok altında tezgâha konulan balık görüldüğünde Alo Gıda 174 numaralı hatta bildirilmesi gerekirken, en büyük yasa ihlalinin Türk mutfağının sembol balığı hamside yaşandığı görülüyor. Yasal av boyutunun altındaysa o hamsinin satın alınmamasını öneren İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Yıldız, Doç. Dr. Taner Yıldız, “Küçük balık satın alınmaması toplumun tamamına düşen bir görevdir” dedi. Doç. Dr. Taner Yıldız, şunları dedi:

“Balıklar nesillerini devam ettirmek için üreme yapmak zorundadır. Ancak bir stokta tüm bireyler üreme faaliyetine aynı anda katılamaz. Farklı türler bize protein kaynağı olur. Kaynakları avlayıp halkın tüketimine sunan balıkçılar ise ağ göz boyutlarını ve iğne büyüklüklerini ilk üreme boyunun altındaki bireylere kaçma şansı verecek şekilde ayarlamalıdır. Balık stoklarından protein kaynağı olarak faydalanan bizler ise ısrarla küçük balık satın almamalı ve tüketmemeliyiz. Mutlaka her bireye bir kez olsun üreme şansı tanımalıdır. Doğal ve yenilenebilir stoklarımızın geleceğini tüketmemeliyiz.”

Haberin Devamı

‘Küçük balık avlatmıyoruz’

Kocaeli Su Ürünleri Bölge Birliği Eskihisar Kooperatif Başkanı Ali Sarı da, hiçbir şekilde küçük balık avına izin vermediklerini belirterek, “Birlik olarak sürekli küçük balıkların avlanmaması konusunda duyurular yaparak doğanın dengesini korumaya çalışıyoruz. Bilinçli balıkçı, küçük balığın geleceğimiz için gerekli olduğunu en az bir kez üreme şansının verilmesiyle doğanın korunabileceğini biliyor” dedi.

Boyuna bakıp alın

Hamsi: 9 cm
Tekir: 11 cm
Sardalya: 11 cm
Mezgit: 13 cm
Barbunya: 13 cm
İstavrit:13 cm
Lüfer: 18 cm
Kırlangıç: 18 cm
Palamut: 25 cm
Kalkan: 45 cm
Lagos: 45 cm
Kılıçbalığı: 125 cm