Gündem Tıp literatürüne geçen operasyon

Tıp literatürüne geçen operasyon

10.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

İkiz gebelikte rahim ağzına yerleşen bebek özel bir teknikle alınırken, rahim içindeki diğer bebek sağlıklı bir şekilde doğdu. Dünyada bir ilk olan operasyon tıp literatürüne girecek...

Tıp literatürüne geçen operasyon

Meltem Günay - İSTANBUL - Erzincan’da yaşayan öğretmen Ayşe Sinem Toprak ve enerji sektöründe çalışan eşi Yusuf Toprak beş yıl önce evlendi. Bebek sahibi olmakla ilgili sorunlar yaşayınca tüp bebek yapmaya karar veren çiftin ilk denemesi başarısız oldu. İkinci denemelerinde ise çift ikiz bebek müjdesini aldı. Ama bir sorun vardı. Bebeklerden biri rahim içinde olması gerektiği yerdeyken, diğer bebek rahim ağzına yerleşti, yani dış gebelik gerçekleşti. Bu da iki bebeğin olduğu kadar annenin hayatını da tehlikeye atıyordu. Dünyada bu zamana kadar yapılan uygulamalarda bebeklerin ikisi de alınırken, Prof. Dr. Gökalp Öner dünyada bir ilke imza atarak sadece dış gebeliği sonlandırdı. Rahim içindeki bebek ise uzun mücadeleler sonrasında geçtiğimiz günlerde dünyaya merhaba dedi. Alphan adı verilen küçük bebek dünya tıp literatürüne girecek.

Haberin Devamı

 

‘BİR MUCİZEYİ YAŞADIK’

Erzincan’da bir köy okulunda öğretmenlik yapan Sinem Toprak ikinci denemede hamile kaldıktan sonra yaşadıklarını şöyle anlattı: “Şiddetli kanamalarım oldu. Hastaneye gittiğimizde bir bebek olduğunu ama düşük yapabileceğimi söylediler ve yatış verdiler. Bir süre hastanede kaldık ama eve dönünce yeniden rahatsızlanınca hastaneye döndük. Bebeğin kalp atışlarını duyduk ama doktorlarımız bir pıhtı olduğunu, o pıhtı düşerken düşüğe neden olacağını ve bebeğimizi kaybedeceğimizi söylediler. 15 gün hastanede kaldım artık eve gidelim derken son kez ultrasonda bakıldı ve o an başka bir kalp atışı duyuldu. Pıhtı denilen şeyin rahim ağzına yerleşmiş ikinci bebek olduğu ortaya çıktı. Ama bulunduğu yer itibariyle hayati tehlike verdiği için doktorlar hemen iki bebeğin de alınması gerektiğini söyledi. Yaşadığım şoku anlatamam bir dakika önce iki bebeğim olduğunu öğreniyorum bir dakika sonra ikisini de kaybedeceğimi. Hemen Gökalp hocayı aradık ve Erzincan’dan Kayseri’ye gittik. Gökalp hoca bize, ‘iki bebeği de almamız gerekiyor ama ben dünyada ilk kez uygulanacak bir teknik deneyeceğim. Rahim içindeki bebeğe dokunmayacağım, diğer bebeği alacağım. Eğer yaşayacak ömrü varsa yaşar yoksa düşük olur dedi. O operasyonu yaptı ve sonrasında sürekli tetikte bekledik. Bir mucizeyi yaşadık, Allah bebeğimizi bize bağışladı ve ona sağsalim kavuştuk.”

Haberin Devamı

‘BU, DÜNYADA BİR İLK’

Prof. Dr. Öner de şu bilgileri verdi: “Tüp bebek tedavisinde iki embriyo transferi yaptık. Ama embriyolardan biri rahim ağzına yerleşmiş yani dış gebelik gerçekleşti. Bunlar çok tehlikeli gebeliklerdir ve sonlandırılması gerekir. Ama bunu yaparken rahim içindeki bebek de verilen ilaçtan etkilenir. Hatta kanama durmazsa rahim bile alınabilir. Biz rahim ağzındaki gebeliğe özel bir teknikle son verdik ve rahim içindeki gebeliği koruduk. Bu dünyada bir ilk oldu. Bu operasyonumuzu yayın olarak yazacağım ve literatüre geçecek.”