Gündem ‘Tıptaki Alexleri destekleyeceğiz’

‘Tıptaki Alexleri destekleyeceğiz’

25.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, “1500 kadar kendini yetiştirmiş iyi hekim var. Bunları ortak havuzda kullanalım, haklarını verelim” dedi.

‘Tıptaki Alexleri destekleyeceğiz’

Bedelli askerliğin de yer aldığı torba düzenleme ile iyi cerrah ve hekimlerin birden fazla hastanede çalışabilmesine imkan tanınıyor. Plan ve Bütçe Komsiyonu’nda düzenlemeyi savunan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, amaçlarının, nitelikli iş yapan cerrahların hem emeklerinin karşılığını vermek hem de sağlık turizmine katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

‘Yüzde 50’si ödeniyor’

Komisyondaki görüşmelerde teklif sahibi Ak Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, düzenlemeye ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Burada Sağlık Bakanı’na şöyle bir yetki veriliyor. Örneğin, bir hastanede alanının çok iyi bir doktoru var, çok iyi bir cerrahı söz konusu. Sağlık Bakanlığı, bununla protokol yapmakla ilgili yetki istiyor. Protokolü yaptığı zaman hastaneye bir hasta geldi diyelim, o ilgili cerrahı ya da doktoru hastaneye davet edip o hastanenin tedavisinde istihdam edebilir. Sağlık Bakanlığı’nca belirlenen ücretin yüzde 50’sine kadar ödeme yapılıp hekim tekrar kendi görev bölgesine dönüyor.”

‘1500 önemli hekim’

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş ise, konuyla ilgili 3 yıldır çalışma yürüttüklerini belirterek, “İnsan kaynağını istiyoruz ki protokollerle ortak kullanalım. Yani üniversite orada, eğitim hastanesi başka bir yerde, özel sektör başka bir yerde değil de özellikli işlerde insan kaynağımızı ki bunlar önemli, hekimlerimizi protokollerle ortak çalıştıralım, ücretlerini verelim. Aksi takdirde, bu hekimlerin hepsi özel sektöre gidecek ve kamuda bu işler yapılmayacak” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de bin kadar önemli hekim olduğunu belirten Gümüş “Yani bizim 145 bin doktorumuz var, onun bin-bin 500 kadarı kendini geliştirmiş, yetiştirmiş, 20-25 yıl emek vermiş bir yere gelmiş hekimler, Alexler diyelim. Biz, bu hekimlerimizi desteklemek istiyoruz, aksi takdirde bu hekimler yurt dışına gidiyorlar, Amerika’dan teklif alıyorlar, özel sektörden alıyorlar. Bunları ortak havuzda kullanalım, haklarını da verelim, esas amacımız bu” ifadelerini kullandı.

Gümüş’ün bu sözlerine muhlefet milletvekilleri ve meslek örgütü temsilcileri, “İyi hekim, kötü hekim mi var? Bütün hekimler iyidir” şeklinde tepki gösterdi.

Türk Diş Hekimleri Birliği temsilcisi Prof. Atilla Stephan ise kişileri maddi olarak daha cazip gelecek bir alana çekmenin üniversitelerin içinin boşaltılmasına neden olabileceğini savundu. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği temsilcisi Banu Küçükel de, özelde çalışan bir hekimin kamu veya özel hastanelerde çalışabilmesinin önü açılırken, tersi bir imkanın da özel sağlık kuruluşlarına getirilmesini talep etti.