Gündem Tolon gizli tanık ifadesiyle içeride

Tolon gizli tanık ifadesiyle içeride

15.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zirve davasının 5 sanığı tahliye edilirken, aynı davadan tutuklu yargılanan Hurşit Tolon’un tahliyesi reddedildi. Tolon’un tutukluluğunda tek gerekçe ise davanın sanığı da olan gizli tanığın beyanları

Tolon gizli tanık ifadesiyle içeride

Zirve katliamına ilişkin tutuklu yargılanan emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un tahliye talebi Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyetini böldü. Heyete yeni katılan üye hakimler tahliyesine ret kararı verirken, Mahkeme Başkanı Burhan Avşar, Tolon’u sanık yapan gizli tanık beyanının tek başına delil olamayacağını belirterek karara şerh düştü. Malatya’daki Zirve Yayınevi’nde 3 Hıristiyan’ın öldürülmesine ilişkin davada uzun tutukluk gerekçesiyle 5 katil zanlısı tahliye edilmişti. Davanın tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Tolon da Ergenekon davasından çıkan tahliye kararının ardından Zirve Davası için de tahliye talebinde bulundu. Talebi Malatya 2 Ağır Ceza Mahkemesi reddetti.

Başkan şerh koydu
Mahkeme Başkanı Avşar’ın muhalif kaldığı kararda, dosyada henüz dinlenmemiş tanık ve toplanmamış delillerin bulunduğu ve Tolon’un bu delilleri karartabileceği belirtildi. Mahkemeye yeni atanan 2 kadın hakimin görüşü doğrultusunda alınan ret kararında, tutukluluk halinin ölçülü olduğu ve adli kontrol tedbirlerinin yetersiz kalacağı kaydedildi. Karara karşı çıkan Hakim Avşar ise, dosya sanığı İlker Çınar’ın aynı zamanda dosyada gizli tanık ‘Deniz Uygar’ ismiyle beyanda bulunduğuna dikat çekerek karara koyduğu şerhinde şunları kaydetti: “Tolon hakkındaki istinatlar gizli tanığın beyanları esas alınarak yapıldı. Gizli tanık beyanları başlı başına delil teşkil etmez. Sanığın üzerine atılı suç vasfının değişme ihtimali dikkate alınarak daha fazla tutuklu kalması ileride telafisi güç ya da imkansız mağduriyete sebebiyet verebileceği kanaatinde olduğumdan tutukluluk halinin devamına ilişkin çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.” Tolon’un avukatları tahliye talebinin reddine ilişkin karara itiraz edecek.