Gündem Toprak kazandı

Toprak kazandı

08.10.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’ne bağlı Kavacık Köyü’nün tarım arazilerine Edirne Valiliği’nin yapmak istediği “Karma Organize Sanayi Bölgesi Projesi” projesini köylüler yargıya taşımıştı. Edirne İdare Mahkemesi geçtiğimiz günlerde davayı sonuçlandırdı. Mahkeme tarım alanlarında geri döndürülemez zararlar oluşacağı gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Toprak kazandı

 

MERT İNAN İstanbul - Kavacık Muhtarı Aziz Kurt, “Kavacık, Edirne ve Trakya’nın en verimli arazisi durumunda. Ayçiçek, buğday, mısır, çeltik, pancar, yoncanın yanı sıra ne ekseniz, bu topraklardan mahsül alırsınız. OSB, Kavacık göletinin yanına kurulmak isteniyordu. Proje hayata geçerse hayvanlarımız göletten su içemez, tarlalar kirli suyun etkisiyle yok olur”dedi. 

Haberin Devamı

Köylüler Hasan Orman, Sami Yaygaran ve Fehmi Yelken da verilen mahkeme kararından dolayı son derece mutlu olduklarını ifade ederek, “Emeğimizle ve onurumuzla köyümüzde yaşıyoruz. Kavacık halkı olarak mahkeme kararına saygı bekliyoruz. Proje hayata geçerse hayvanlarımız için yetiştirdiğimiz mısırlar bile kirlenecek” ifadelerini kullandılar.

Emsal olacak

Avukat Bülent Kaçar kararın Trakya geneli için de emsal teşkil edeceğini belirterek şunları söyledi: “üç ayrı bilirkişi raporu ile projenin vereceği zarar bilimsel olarak kanıtladı. Keşif sırasında 7 farklı noktadan toprak numuneleri analiz edildi. 5 numunenin Toprak Koruma Kanunu’na göre ‘Özel Ürün Arazisi’ niteliğinde olduğu, 2 tanesinin de ‘Mutlak Tarım Arazisi’ niteliğinde olduğu saptandı. Mahkeme arazilerin ‘Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu kapsamı dışında tutulmasının hukuka aykırı olduğuna karar verdi.”

Yazarlar